Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zauwazylem dziwny problem z moim mi4lte - a mianowicie czasami nie wiadomo z jakiego powodu (i kiedy) nie mozna się do mnie dodzwonić (włącza się poczta) ani nie dochodzą do mnie smsy (ani normalne ani te informujące ze ktos dzwonił). poza tym reszta jest ok. I tak jest dopoki nie zresetuje telefonu. potem nagle dzwoni poczta, przychodzą smsy itd.

Co z tym fantem zrobic? i jaka moze byc przyczyna? takie uzywanie telefonu jest bez sensu :(

Opublikowano

Na początek wyjmij i włóż kartę sim, potem wipe cache, a jak nie pomoże to full wipe, a jak to nie pomoże to serwis.

Ewentualnie na sztywno przestaw się na 3g albo 2g do testu.

Opublikowano

czasami nie wiadomo z jakiego powodu (i kiedy) nie mozna się do mnie dodzwonić (włącza się poczta) ani nie dochodzą do mnie smsy (ani normalne ani te informujące ze ktos dzwonił). poza tym reszta jest ok. I tak jest dopoki nie zresetuje telefonu.

Mam to samo. Bez względu na wersję romu. Wipe, resety fabryczne, MiFlash nie pomaga. Codziennie kilka utraconych połączeń. Nie można też wykonać połączenia: sieć niedostępna. Po restarcie przychodzą SMSy z informacją, że ktoś próbował się dodzwonić.

Opublikowano

Probowales przełączyć się na 3g?

U mnie wipe nie pomaga, wyjecie sim tez nie.. 

a co jakis czas jeszcze zamykaja mi sie rozne procesy - i potrzebny reset.

PIlna pomoc potrzebna - bo mnie za moment szlag trafi :/

jakies pomysly?

Opublikowano

Probowales przełączyć się na 3g?

Nie, nie myślałem o tym. Kładłem to na karb słabego zasięgu w mojej wsi. Ale telefony innych domowników działają bezproblemowo. W tej chwili mam Lillipopa, w którym nawet nie widzę możliwości przełączenia na 3G. Nie ma też LTE. Ale od wczoraj nie straciłem żadnego połączenia. Na razie...

Opublikowano

Co z tym fantem zrobic? i jaka moze byc przyczyna? takie uzywanie telefonu jest bez sensu :(

Wpierw jedno pytanie...

Play?

Opublikowano

Plus

Teoria upada. Mielismy ostatnio kilka wątków gdzie coś wyglądało na konflikt kart Playa (lub podsieci) z Xiaominkami.

Marvinka jak zawsze zaproponowałaby najpierw wpapranie karty do innego telefonu i sprawdzenie czy bangla, a potem (albo w międzyczasie) wpakowanie do Xiaominki innej karty (możliwie od innego usługodawcy) i sprawdzenie co wtedy. :)

Opublikowano

W tej chwili mam Lillipopa, w którym nawet nie widzę możliwości przełączenia na 3G(...) Ale od wczoraj nie straciłem żadnego połączenia. Na razie...

Sprostowanie: działa tylko 3G albo 2G. Domyślnie jest ustawiony na 3G, może dlatego połączenia dochodzą.

Opublikowano

Nie do końca, bo gdy bywałem w mieście, gdzie poziom sygnału był znacznie lepszy, to nie traciłem połączeń. Pamiętam, ze gdy używałem innego chińczyka (Lenovo), to też z zasięgiem było kiepawo. Wielu ludzi narzekało na zasięg Lenovo. Ale w tamtym znalazłem wreszcie modem, który działał w miarę przyzwoicie. Być może generalnie chińskie telefony mają problemy.

Opublikowano (edytowane)

Czyli wina LTE.. Great

Wyeliminuj wpierw inne możliwości, jak np "niekompitable" z kartą SIM.

Przenośne komputery z możliwością dzwonienia znane jako smartfony są dość narowistymi urządzeniami i jak w przypadku biurkowych jednostek, też potrafi czasem jakaś pierdoła dawać objawy jak coś zupełnie innego. ;)

Edytowane przez Marvinka
Opublikowano

Nowa karta sim LTE. Jakby nie działała to by nie działała w ogóle. A widzę ze nie tylko ja mam ten problem :/

Opublikowano (edytowane)

Nowa karta sim LTE. Jakby nie działała to by nie działała w ogóle. A widzę ze nie tylko ja mam ten problem :/

Nowi ludzie też potrafią być zepsuci i działać tylko w określonych warunkach. :mrgreen:

A poważniej - myślenie binarne, czyli "albo działa, albo nie" to się skończyło w czasach procesorów 486. Teraz to nie dziwota jak coś działa ale nie do końca, nie ze wszystkim.

Swoją drogą, z kartami SIM faktycznie jakieś kiszki bywają i to, żeby było śmeisznie, na Mi4. Jak dotychczas PLAY tu przeważa. Hmmmmm... Ciekawostka.

A tak z ciekawości, to masz taki 100% pewnik ten telefonek? Nie jakaś podróbka, albo wersja "Tylko na Malezję i wyspy Bora-Bora"? ;)

Edytowane przez Marvinka
Opublikowano

Ja mam w play i nie mam takich problemow. Wiec raczej nie tutaj naley szukac problemu.

Marvinka ma hipotezę, że niektóre rodzaje telefonów (lub może to kwestia partii lub wersji MIui) mają problemy z niektórymi kartami SIM. Jak dotychczas najczęściej trafia to na PLAY lub ich sieci - te same karty w innych telefonach bangla bez problemu.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...