Jump to content

Xiaomi air purifier 2s dziwny dźwięk

Recommended Posts

Cześć wszystkim, od pół roku używam xiaomi air purifier 2s. Od miesiąca wydobywa się z niego dziwny dźwięk. Co jest najlepsze - skończył mi się filtr i wyłączyłem go ale został podłączony do prądu tak jak był wcześniej i ten sam dźwięk co był przy włączonym jest teraz przy wyłączonym. Dodam aby że śmigła nie kręcą się na bank. Trwa kilka sekund i powtarza się co 10/15 minut
Pozdrawiam

https://youtu.be/JfhHUNXz8dU

• 6 months later...

Hej,

chyba mam podobny problem ale przy wersji pro. Wydaję mi się, że ten dzwiek dochodzi z sensora PM (tego z tyłu pod klapką) i własnie pojawia się co jakiś czas przy różnych wartościach prędkości obrotowej - właśnie jakby nie był od tego zależny. Oraz pojawia się przy wyłączonym oczyszczaczu, ale pozostawionym wpiętym do prądu;)

W tym sensorze jest taki mału fan, więc może to on? Pytanie czy ktoś już wymieniał ten sensor? Widziałem jakieś na alliexpress (150-170 PLN), ale w  wersji pro dojście do śrubek jest dosyć ciężkie. Gwarancja odpada bo własnie minęło mi 25 mięsięcy od zakupu :(

z góry dzięki

• 2 weeks later...

To sensor o oznaczeniu PMS9003M - wymieniłem właśnie wczoraj w swoim 2S.

Objawy identyczne. Po wymianie błoga cisza. Okresowe załączanie czujnika przy wyłączonym oczyszczaczu jest najwyraźniej normalne - robi sobie odczyty parametrów powietrza żeby je wyświetlać w mi home (wilgotność, temperatura).

Kupiony tu: https://www.aliexpress.com/item/1005001671867470.html

Ci co mają po ~150 zł to naciągacze.

Wymiana jest banalna - otwierasz klapkę i wszystko jasne. Wtyczka z taśmą ma zatrzask który trzeba nacisnąć a nie ciągnąć taśmę na siłe,

Edited by wstef
  • Like 1

• 4 weeks later...