toran Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witajcie, od zakupu mojego Mi4 minęło dopiero 2 miesiące a niestety system często zalicza zwiechy. Raz na 2 dni zalicza albo chwilowe "lagi" a czasem zdarza się że telefon przestaje odpowiadać i muszę wykonywać reset (vol down + power). Często zdarza się to podczas używania aparatu. Czy to normalne w wersji Miui 5.1.23 (wersja rozwojowa) ? Wcześniej używałem telefonów HTC i takie sytuacje nie zdarzały się a system zawiesił się po roku a nie po 2 miesiącach (i to raz a nie ciągle). Jestem rozczarowany tym systemem. Nie udaje mi się korzystać z nawigacji Google Maps, Chrome często się zawiesza. W cenie Mi4 mogłem kupić Sony Xperia Z3 Compact czy inny sensowny telefon A mi (sic!) zamarzył się chińczyk Xiaomi. Macie jakieś pomysły żeby sprawnie korzystać z tego systemu ? Pozdrawiam, Toran
Marvinka Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Jestem rozczarowany tym systemem. Nie udaje mi się korzystać z nawigacji Google Maps, Chrome często się zawiesza. A z ciekawości - co dotychczas robiłeś w celu zdiagnozowania i usunięcia problemu?
Acid Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Witajcie, od zakupu mojego Mi4 minęło dopiero 2 miesiące a niestety system często zalicza zwiechy. Raz na 2 dni zalicza albo chwilowe "lagi" a czasem zdarza się że telefon przestaje odpowiadać i muszę wykonywać reset (vol down + power). Często zdarza się to podczas używania aparatu. Czy to normalne w wersji Miui 5.1.23 (wersja rozwojowa) ? Wcześniej używałem telefonów HTC i takie sytuacje nie zdarzały się a system zawiesił się po roku a nie po 2 miesiącach (i to raz a nie ciągle). Jestem rozczarowany tym systemem. Nie udaje mi się korzystać z nawigacji Google Maps, Chrome często się zawiesza. W cenie Mi4 mogłem kupić Sony Xperia Z3 Compact czy inny sensowny telefon A mi (sic!) zamarzył się chińczyk Xiaomi.Macie jakieś pomysły żeby sprawnie korzystać z tego systemu ? Pozdrawiam, Toran Po pierwsze. Czytaj forum. Po drugie czytaj MIUIPolska a szczególnie faq i instrukcję instalacji. Po trzecie zrób wipe. Po czwarte przeczytaj instrukcję instalacji na MIUIPolska. Po piąte pisz szczegółowo. Nikt nie ma pomysłów bo nie jest wróżką i nie wie co masz w telefonie a raczej co namieszałeś. Wysłane z MI Note
toran Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Odpowiadając na falę krytyki napiszę więcej szczegółów Wersja Miui była wgrana z telefonem który kupiłem. Aktualnie wgrałem wersję 5.1.30 (wersja rozwojowa). Czemu tak ? W instrukcji na tej stronie jest napisane: " Jeśli nasz system wygląda tak to posiadamy nowy MIUI 6, więc zainstalujemy aktualizacjęMIUIPolska v6 pobierając rom w wersji rozwojowej." Tak też zrobiłem i póki co nie zawiesza się tak często. Śmieszne jest to że prócz wgrania facebook, chrome i kilku popularnych aplikacji nic nie robiłem z telefonem. Zwyczajnie korzystam bez ingerencji w jądro systemu czy instalując podejrzane aplikacje. Co do błędów aplikacji to: FacebookMessanger - nadałem uprawnienia dla wyskakujących okienek ale kiedy widzę powiadomienie na górnej belce i je wybiorę (chcę do niego przejść / wyświetlić go) wtedy telefon przestaje odpowiadać i dopiero przycisk home (ten środkowy) przywraca dostęp do pulpitu a wiadomość z messegera mogę odczytać tylko bezpośrednio uruchamiając skrót do aplikacji. GoogleMaps - po wpisaniu miejsca docelowego aplikacja nie aktualizuje położenia i kiedy ruszam w aplikacji widzę że aplikacja map pokazuje że jestem ciągle w tym samym miejscu). Ustawiłem GPS + wysoką dokładność w ustawieniach). Czyli praktycznie nie mogę korzystać z tej nawigacji na Miui. Szukałem w google ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Pozdrawiam, Toran
awygo Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) No niestety, developerzy zbyt dużą część odpowiedzialności za prawidłowe działanie aplikacji przerzucają na użytkowników. Wydaje im się, że naszą pasją jest programowanie, że mamy co najmniej taką wiedzę jak oni. Dlatego zmuszają nas do podejmowania różnych decyzji w kwestiach, o których nie mamy pojęcia. I nie chcemy mieć, bo po co? Chciałbym z aplikacji korzystać i nie wnikać w to, jakie uprawnienia mam jej nadać, na co mogę jej zezwolić, a na co nie. Bo zwyczajnie, jestem księgowym, śmieciarzem, budowlańcem, handlowcem, nauczycielem... ale nie programistą. @toran, to taki ogólny trend. I od dłuższego czasu nasila się z każdym nowym systemem operacyjnym. Z jednej strony uproszczenia jak dla idiotów (moja siostra twierdzi, że zdjęcia z telefonu ma w "galerii" - ja uważam ze one są w /sdcard/dcim/camera), a z drugiej coraz bardziej skomplikowana staje się obsługa najprostszych aplikacji. Przepraszam, nie pomogłem, ale przynajmniej wiesz, że nie tylko Ty masz problemy z aplikacjami i systemami pisanymi przez nieodpowiedzialnych profiludków. A tak to wygląda w praktyce: ja mam ponieść odpowiedzialność za ewentualne szkody wyrządzone przez jedną z piętnastu tysięcy aplikacji googla? Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez awygo 1
Acid Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Odpowiadając na falę krytyki napiszę więcej szczegółów Wersja Miui była wgrana z telefonem który kupiłem. Aktualnie wgrałem wersję 5.1.30 (wersja rozwojowa). Czemu tak ? W instrukcji na tej stronie jest napisane: " Jeśli nasz system wygląda tak to posiadamy nowy MIUI 6, więc zainstalujemy aktualizacjęMIUIPolska v6 pobierając rom w wersji rozwojowej." Tak też zrobiłem Pozdrawiam, Toran No chyba nie do końca. Przecież link prowadzi do najnowszej wersji 5.4.3 a 5.1.30 na co wskazuje numerek najnowszą nie jest.
toran Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2015 @Acid, za Twoją radą zainstalowałem ROM w wersji 5.4.3 GoogleMaps (nawigacja) już działa poprawnie, natomiast FBMessanger ciągle nie działa przechodzenie z powiadomień na górnej belce do samej aplikacji (żeby odczytać treść wiadomości). Przyznam, że teraz rzadziej się zawiesza, chociaż zdarzyło mi się że telefon leżąc na biurku samoczynnie wykonał restart. Nie odbieraj mnie źle, doceniam Twoją pracę i cieszę się że tak szybko są wrzucane nowe wersji Miui w wersji polskiej. Po prostu czasem chcę żeby coś po prostu działało. Żebym nie musiał wertować for w poszukiwaniu rozwiązań które jako użytkownik po prostu powinny działać. Czy wersję (Global) 6.4.3.0 mogę wrzucić bez specjalnych zabiegów ? Tak samo jak wgrywałem kolejne polskie wersje ? Pozdr, Toran
Acid Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Możesz. Ewentualnie wipe będzie trzeba.
toran Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Pomimo WIPE ALL DATA cały framework wywala się a za nim wszystkie procesy po kolei. Nie zalecam zatem instalacji tej wersji bezpośrednio (??).
Acid Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Cóż. Zależy po co w ogóle chciałeś global? Wysłane z MI Note 1
Rekomendowane odpowiedzi