luk12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Cześć, czy spotkał się ktoś z problem łapania słabego 4g (LTE) w Xiaomi, a dokładnie w Mi A3? Wcześniejszy telefon (Huawei) łapał LTE i bez problemu przełączał się miedzy 3g a 4g. Na nowym Xiaomi jest taki problem, że gdy mamy słabe LTE to system automatycznie wchodzi na 3g i na nim pozostaje do momentu otrzymania mocnego sygnału 4g. Przykład: w domu zawsze miałem 1/2 kreski LTE, a teraz na nowym telefonie łapie 3g. Oczywiście mogę wbić na LTE, ale muszę zrobić to ręcznie - wchodzę w ustawienia trybu sieci i ponownie wymuszam LTE jako preferowane. Wtedy łapie 4g i pozostaje na nim. Kolejny przykład: w jednym miejscu mam słabe LTE, kilka metrów obok jest gorszy zasięgi i przechodzi na 3g. Wracając do tego miejsca, gdzie było słabe LTE sieć dalej pozostaje na 3g i jedynie ponowne, ręczne wymuszenie trybu pozwala wrócić na 4g. Jeśli jestem na otwartej przestrzeni, gdzie jest mocny sygnał LTE to bez problemu na niego przechodzi i w nim pozostaje. Z T-mobile dostałem odpowiedź, że urządzenia mają różne stopnie wrażliwości na sygnał. W danym obszarze 3g może podsyłać silniejszy sygnał niż 4g, dlatego łączy się z nim i jedyna opcja to wyzwalanie ręczne 4g, tak jak wyżej opisałem. Wcześniej miałem huaweia p8 lite to zawsze przechodził na LTE, gdy tylko otrzyma sygnał, nawet bardzo słaby. Czy również zauważyliście takie problemy w Xiaomi?
Nezumi Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Ale.. jakie problemy? To jest normalne zachowanie każdego telefonu.
luk12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Mając obok telefon marki Huawei łapie bez problemu 4g od razu, a Xiaomi ma 3g. Aby wskoczyło na 4g w Xiaomi muszę ponownie wymusić łączenie na LTE, tzn. zmienić tryb z 4g na 3g i ponownie z 3g na 4g - wtedy wbija na LTE i na nim pozostaje. Ta sama sieć w przypadku obu telefonów (t-mobile). Inne telefony łapią LTE w tych miejscach, gdzie Xiaomi zostaje na 3g (oczywiście sytuacja tylko przy słabym sygnale 4g).
Nezumi Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Ale nadal, to nie jest nic dziwnego... Jakość połączenia jest zbyt słaba dla Mi A3, więc ten wybiera stabilniejsze połączenie.
luk12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Jasne, tylko kwestia ponownego, ręcznego wymuszenia LTE - czemu wszystko funkcjonuje ok, net jest dużo szybszy, połączenia również prawidłowe? Telefon nie powinien się automatycznie przełączyć na 4g, nawet jeśli sygnał jest slabszy? Skoro po ponownym ustawieniu preferowanej sieci wejdzie na LTE i się utrzymuje, więc sygnał niby jest wystarczający - miejsce w którym samodzielnie łapie jedynie 3g. Gdy nie wymuszę ponownego lte to internet na 3g wolno działa w takich miejscach. Edytowane 5 Lutego 2020 przez luk12
marcin19883 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 A ten Huawei miał Volte? Jeśli miał, to nic dziwnego, że trzymał się LTE 1
luk12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Nie miał. Mój Xiaomi właśnie ma volte, wczoraj aktywowałem, ale nic nie zmieniło. Czy faktycznie Xiaomi ma aż takie różnice w odbieranych sygnałach niż inne tel, żeby wybierać pierwsze mocniejsze 3g niż LTE, nawet jak w preferowanych mam właśnie ustawione 4g? Edytowane 5 Lutego 2020 przez luk12
marcin19883 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 3 godziny temu, luk12 napisał: Nie miał. Mój Xiaomi właśnie ma volte, wczoraj aktywowałem, ale nic nie zmieniło. Czy faktycznie Xiaomi ma aż takie różnice w odbieranych sygnałach niż inne tel, żeby wybierać pierwsze mocniejsze 3g niż LTE, nawet jak w preferowanych mam właśnie ustawione 4g? Masz oryginalny soft na Xiaomi? Jaki masz zasięg? Sprawdz w info o telefonie ile dBm
luk12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Tak, z polskiej dystrybucji, media expert. W centrum miasta na full LTE jakieś -87 dBm
marcin19883 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Tak, z polskiej dystrybucji, media expert. W centrum miasta na full LTE jakieś -87 dBmU ciebie w domu?
luk12 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Teraz sięga -118 dba ale pozostaje na LTE - u mnie w domu. Wczoraj było cały czas na 3g, rano tak samo. Teraz w tym samym miejscu łapie LTE i nie przeskakuje. Może to być uwarunkowane przeciążoną siecią?
marcin19883 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Teraz sięga -118 dbTo szczątkowy zasięg. Nic dziwnego, że wskakuje na 3G. Niestety nic z tym nie da rady na telefonie zrobić. 1
luk12 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Opublikowano 6 Lutego 2020 Przykład z teraz. Jest miejsce w którym łapie mi słabe LTE. Poszedłem w miejsce gdzie było H zawsze i na nie się obecnie przełączyło. Po powrocie w to miejsce, gdzie wcześniej docierał słaby sygnał LTE dalej zostaje na czy 3g i się nie przełącza, chyba że podejdę do okna, gdzie 4g ma lepszy zasięg. Obecnie pokazuje siłę sygnału około -100 dba przy h+ w tym miejscu co rano miałem słabe LTE z siłą około 105-115 dba.
k120 Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Niestety to problem wielu modeli Xiaomi a dokładniej ich softu. Poczekaj, parę updatów i będzie ok jak wpadną na to, że coś jest nie tak. Miałem tak na innym modelu.
luk12 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Opublikowano 6 Lutego 2020 Kurcze, telefon już prawie rok jest na rynku :/ w moim posiadaniu dwa tygodnie (mi a3). W takim razie zostaje mi pewnie czekać na update, a gdy będę miał problem z przejściem na LTE przy słabym zasięgu, to jedynie ponowne, ręczne wymuszanie trybu sieci
marcin19883 Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Kurcze, telefon już prawie rok jest na rynku :/ w moim posiadaniu dwa tygodnie (mi a3). W takim razie zostaje mi pewnie czekać na update, a gdy będę miał problem z przejściem na LTE przy słabym zasięgu, to jedynie ponowne, ręczne wymuszanie trybu sieci Wątpię, że coś poprawią w samym sofcie. To raczej konfiguracja operatora komórkowego. To od softu nadajnika zależy jak telefon będzie się zachowywać. Na szczęście Play co jakiś czas coś poprawia, bo odłącza roaming krajowy innych sieci, więc musi co nie co poprawiać, by telefon siedział na własnym zasięgu.
Nezumi Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Masz dosłownie szczątkowy zasięg LTE i dziwisz się, że fon nie chce się z nim włączyć... Telefon nie wie, że na 3G net jest słabszy, za to wie, że siła sygnału 3G jest sporo mocniejsza od LTE, a do prowadzenia rozmów wymaga 3G i to z nim będzie się łączyć w wypadku takich różnic w jakości sygnału...
Rekomendowane odpowiedzi