langolier Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, Mam od kilku tygodni Mi Box S 4K (system wersja 8.1.0) i postanowiłem usprawnić jego obsługę przez podłączenie myszki po bluetooth (port USB wykorzystuję dla dysku z plikami, zresztą bezprzewodowość jest wygodniejsza). Kupiłem mysz Microsoft 3600. Generalnie myszka działa ale jej możliwości są znacznie ograniczone - dużo mniejsze niż oryginalnego pilota. Np. żaden z przycisków myszy nie działa jak "wstecz" na pilocie a jest wiele takich miejsc (ekranów) gdzie nie ma takiego "ekranowego" przycisku (np. Ustawienia). Nie można też opuścić (zamknąć) uruchomionej aplikacji, np. YouTube. W Netflixie nie mogę myszką wybrać konta z którego chcę oglądać (ani też cofnać się do poprzedniego ekranu lub wyżej). W przeglądarce Puffin nie działa klawiatura ekranowa (niewidoczna dla myszki). Takich problemów nie ma np. z HBO - tam przyciski "wstecz" są po prostu wyświetlane. Czy coś zrobiłem źle ? A może mam coś poprawić w ustawieniach czy doinstalować sterownik ? Edytowane 4 Stycznia 2020 przez langolier
PawelG7 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Niestety brak przycisku wstecz jest błędem w systemie, który jest poruszany na różnych forach, dotyczy zresztą nie tylko MiBoxa, reszta problemów raczej nie powinna mieć miejsca, jeśli system jest zaktualizowany. Wstecz powinien być obsługiwany chyba przez prawy przycisk myszy i tak było w starszych systemach. Żeby obsługiwać przycisk wstecz, trzeba mieć mysz z fizycznym przyciskiem tego typu. Ewentualnie mysz musi mieć możliwość programowania klawiszy (wewnętrzna wbudowana pamięć) i wtedy można przypisać jeden z przycisków jako wstecz. Nie powinno być problemu np. z myszą Logitech M590, która ma już przycisk wstecz i łączność BT.
langolier Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2020 ok moja mysz ma fizyczne oba klawisze (lewy, prawy) oraz trzy "przyciski" reagujące na wciśnięcie i przechylenia rolki (w sumie - też fizyczne). Czy "wewnętrzne programowanie myszki" odbywa się przez interfejs Mi Boxa czy też muszę myszkę podłączyć do jakiegoś Windowsa ? EDIT: sparowałem myszkę z tabletem (Android 5.1.1). Szybko, bez problemów, działa nawet "cofanie" pod prawym klawiszem myszki.Z AndroidTV wersja 8.1.0 , wersja jądra 4.9.61 - nadal bez zmian BTW czy działa z myszką jakakolwiek klawiatura ekranowa czy trzeba jakąś doinstalować ?Klawiatura ekranowa dostępa w HBO GO działa bez problemu, w świele tego co wyżej napisałem - ta aplikacja wygląda na dopracowaną do pracy z AndroidTV aplikację...
PawelG7 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 8 godzin temu, langolier napisał: ok moja mysz ma fizyczne oba klawisze (lewy, prawy) oraz trzy "przyciski" reagujące na wciśnięcie i przechylenia rolki (w sumie - też fizyczne). Chodzi o fizyczne klawisze wstecz i dalej. 8 godzin temu, langolier napisał: Czy "wewnętrzne programowanie myszki" odbywa się przez interfejs Mi Boxa czy też muszę myszkę podłączyć do jakiegoś Windowsa ? Mysz musi mieć wbudowaną pamięć, która umożliwia zaprogramowanie działania klawiszy, twoja mysz tego nie posiada. Najpopularniejsza mysz z BT i wbudowaną pamięcią to chyba Logitech G603, ale ona też posiada fizyczne przyciski wstecz i dalej, więc nawet nie trzeba ich programować. 8 godzin temu, langolier napisał: EDIT: sparowałem myszkę z tabletem (Android 5.1.1). Szybko, bez problemów, działa nawet "cofanie" pod prawym klawiszem myszki. Z AndroidTV wersja 8.1.0 , wersja jądra 4.9.61 - nadal bez zmian Nie zadziała, bo to jest błąd systemu ATV od 8 i dotyczy chyba wszystkich boxów, nie tylko Xiaomi. 8 godzin temu, langolier napisał: BTW czy działa z myszką jakakolwiek klawiatura ekranowa czy trzeba jakąś doinstalować ? Aplikacja musi być dostosowana do obsługi myszy, inaczej klawiatura ekranowa nie zadziała.
Rekomendowane odpowiedzi