Slavo_S2k Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 Patrzyłem na allegro i aliexpress, niestety jest sporo różnych wersji i nie umiem się w tym połapać co konkretnie kupić, chciałbym do tego podłączyć: -czujniki zalania -czujnik gazu -czujnik dymu -czujnik otwarcia drzwi/okno Ktoś poradzi, która sztukę wybrać?? Dodatkowo gdzieś wyczytałem, że alarm otwarcia przy czujniku drzwi/okna idzie ustawić tylko na 1min, czy faktycznie tak jest? Chciałem czujnik zastosować do bramy garażowej, nie raz już się zdarzyło, że brama na noc została otwarta, ale w tym wypadku alarm musiałby powiadamiać np po 1-2h otwarcia bramy, bo często jest otwarta w lecie. Ew by kolor bramki szło zdefiniować w zależności czy brama otwarta czy zamknięta, to też rozwiązywało by problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted December 31, 2019 Share Posted December 31, 2019 (edited) Jeśli o bazę chodzi, to do tych czujników na pewno odpowiednia będzie Xiaomi/Mijia, sam mam do niej podłączone wymienione przez Ciebie czujniki z wyjątkiem gazu, gdyż wszystko u mnie jest na prąd. Tylko upewnij się by była to baza w nowej wersji z ZigBee, obsługująca wiele nowych urządzeń. Wszystkie czujniki działają wzorowo, można ustawić alarm czy też zautomatyzować wiele zachowań w zależności od sytuacji oraz posiadanych współpracujących urządzeń jak np. oczyszczacz powietrza. Z systemem MiHome współprcuje tez baza firmy Aqara, obsługuje również system inteligentnego domu Apple'a, niestety nie mogę się wypowiedzieć czy jest kompatybilna z wszystkimi wymienionymi przez Ciebie czujnikami. Aqara wydaje mi się idzie w swoim kierunku i nie obsługuje części urządzeń Xiaomi, zastępując je swoimi, które...cóż są po prostu nieco droższe od Xiaomi jak i sama baza. Alarm można ustawić w bazie Xiaomi/Mijia na 30sek/1min/10min oraz ciągły aż do ręcznego wyłączenia, natomiast opóźnienie po jakim czasie ma się włączyć można zdefiniować tworząc regułę o dowolnym czasie. Edited December 31, 2019 by Test 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts