Skocz do zawartości
  • 0

Oczyszczanie Systemu Przyciskiem Wyczyść

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie jak oznaczyć aplikację aby system jej nigdy nie zabijał lub po naciśnięciu 'Wyczyść' (coś ala wybranie aplikacji do zamknięcia po uruchomieniu systemu - to znalazłem)

Mam aplikacje do zmiany tapety co 10 min i czasem nie działa bo chyba system ją zabija.

Dzięki za pomoc

Xiaomi RedMi Note WCDMA

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dodajesz do autostartu.

Witam,

Mam pytanie jak oznaczyć aplikację aby system jej nigdy nie zabijał lub po naciśnięciu 'Wyczyść' (coś ala wybranie aplikacji do zamknięcia po uruchomieniu systemu - to znalazłem)

Mam aplikacje do zmiany tapety co 10 min i czasem nie działa bo chyba system ją zabija.

Dzięki za pomoc

Xiaomi RedMi Note WCDMA

przytrzymaj środkowy przycisk aż otworzy się okno aplikacji w tle.

przesuń wybraną aplikację w dół - pojawi się zamknięta kłódka na ikonie ten apki - to zablokuje ją przed zamknięciem, nawet jak dasz wyczyść.

Aby wrócić przesuń ją jeszcze raz w dół.

• 0
Opublikowano

przytrzymaj środkowy przycisk aż otworzy się okno aplikacji w tle.

przesuń wybraną aplikację w dół - pojawi się zamknięta kłódka na ikonie ten apki - to zablokuje ją przed zamknięciem, nawet jak dasz wyczyść.

Aby wrócić przesuń ją jeszcze raz w dół.

Zdaje mi sie, że ta kłódka zapobiega ubiciu aplikacji przez funkcję "Wyczyść" i tylko przez nią. Więc (w określonych przypadkach) lepiej także (albo tylko) dodać apkę do autostartu (co oznacza zasadniczo, że będzie sama wstawała po ubiciu, a nie tylko że startuje przy włączaniu tel.).

• 0
Opublikowano

Czy jest możliwe automatyczne (np. ileś minut po zablokowaniu telefonu) wykonywanie się takiego czyszczenia RAM?

Szukam i nie mogę znaleźć -myślałem, że wiem, że jest , ale teraz widzę, że to chodzi o czyszczenie śmieci (plików), a nie RAM.

• 0
Opublikowano

Czy jest możliwe automatyczne (np. ileś minut po zablokowaniu telefonu) wykonywanie się takiego czyszczenia RAM?

Szukam i nie mogę znaleźć -myślałem, że wiem, że jest , ale teraz widzę, że to chodzi o czyszczenie śmieci (plików), a nie RAM.

Panel sterowania > Ustawienia (no wiesz..zębatka w rogu) > NA EKRANIE BLOKADY - Po zablokowaniu.

I ustaw czas. Mimo że jest napisane że czyści śmieci to czyści ram. Sprawdź tą opcję bo pewnie ją znalazłeś.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, znalazłem i byłem pewny, że chodzi o śmieci (pliki). Skoro jednak o RAM, to super. Wcześniej z tego nie korzystałem, ale ostatnio zauważyłem, że telefon dość często nie chce wejść w "deep-sleep" (co jak wiadomo wyraźnie zwiększa zużycie baterii w czasie czuwania) oraz, że problem ten od ręki naprawia wyczyszczenie RAM-u (naprawia na jakiś czas, zwykle na wiele godzin). Problemu niestety nie naprawie Greenify, widocznie przyczyną jest jakiś proces/apka systemowa.

@Acid: czy mógłbyś przy okazji poprawić polskie tłumaczenie tej opcji, tak, aby było jasne, że chodzi o RAM?

Edytowane przez latet
  • 0
Opublikowano

Potwierdzam, że działa - testuję od pół doby.

Ale zauważyłem, że różnie różnie aplikacje z uprawnieniami autostartu znoszą to czyszczenie - niektóre już nie wstają (np. Whatsup) i trzeba jednak im dać kłódkę, jeśli się chce, aby działały. Inne, które nie mają kłódki działają cały czas mając tylko autostart (np. Viber). Nie wiem, od czego to zależy. Warto testować i mieć świadomość co ew wymaga kłódki.

No, ale za to wpływ na % czasu w deep sleep jest bardzo przyjemnie widoczny.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Deep sleep to jeden z trybów pracy procesora - najbardziej energooszczędny. Kilka minut po zablokowaniu ekranu telefon powinien wejść w ten stan, o ile nic w tym nie przeszkadza. Dzięki deep sleep zużycie beterii w nocy, gdy telefonu się nie dotyka, może być np rzędu 2-3% przez 8 godzin (tryb deep sleep jest wtedy przez 95-97% czasu) . Bez trybu deep sleep nie zejdzie raczej poniżej 8-10% przez 8 godzin.

Krótko mówiąc: brak deep sleep = bezsensownie wysokie zużycie baterii.

Najłatwiej sprawdzić czy i na jaki % czasu telefon wchodzi w deep sleep aplikacją CPU Spy. Oto przykłądowy screen:

post-1689-0-38312600-1427381954_thumb.pn

Edytowane przez latet
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Co Ty za bzdury opwoaidasz, to nie czysci pameici RAM a pamiec Cache! Czyli to co jest na pamieci ROM. Pozniej taka apkaa dłuzej sie wczytuje i zajmuje niepotrzebnie RAM!

A takie bzdury opowiadam:

Czyści tylko ram. Mam to uruchomione i równocześnie mam komunikat o 128MB śmieci... Same herezje...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...