Jump to content

Automatyzacje - pomysły, możliwości, problemy

PaFcio

Recommended Posts

Jest dużo tematów dotyczących stricte sprzętu, łączenia itd. ale nie ma nic o samych automatyzacjach, a wydaje mi się, że czasem coś takiego mogłoby się przydać.

Będzie to więc miejsce na przykładowe automatyzacje i rozwiązywanie problemów z nimi - procesy racjonalizatorskie itp.

Na początku zaznaczę, że używam czystego Xiaomi Home na serwerze EU więc część zagadnień może polegać na omijaniu ułomności i braków w funkcjach.

W pierwszej kolejności podzielę się moim podejściem na subtelne rozszerzenie funkcjonalności Aqara Cube i oczyszczacza 2s (bo nie mogli po prostu dodać głupiego toggle on/off)

Funkcje kostki:

• Przesunięcie
  • Obrót 90o
  • Obrót 180o
  • Potrząśnięcie
  • Dwu-puk
  • Obrót

Funkcje u mnie:

• Przesunięcie - brak

• Obrót 90- pierwsza funkcja
    • F1
      • Włącz oczyszczacz
      • Wyłącz funkcję F1
      • Włącz funkcję F2

• Obrót 90- druga funkcja
    • F2
      • Wyłącz oczyszczacz
      • Wyłącz funkcję F2
      • Włącz funkcję F1

• Obrót 180o - wyłącza światła w pokoju

• Potrząśnięcie - włącza światła w pokoju

• Dwu-puk - pierwsza funkcja
    • JK
      • Włącz funkcję J
      • Wyłącz funkcję K
      • Włącz funkcję KJ
      • Wyłącz funkcję JK

• Dwu-puk - druga funkcja
    • KJ
      • Wyłącz funkcję J
      • Włącz funkcję K
      • Wyłącz funkcję KJ
      • Włącz funkcję JK

• Obrót - pierwsza funkcja
    • J - obrót zmiana jasności światła w pokoju

• Obrót - druga funkcja
    • K - obrót zmiana koloru światła w pokoju

Powyższe jest może trochę tekstowo rozmyte ale mam nadzieje, że logiczny zapis jest wystarczający. Co przez to osiągam? Choćby to, że obracając Aqara Cube mogę regulować zarówno kolor jak i jasność oświetlenia w pokoju. Między trybami przełączam się poprzez dwu-puk kostką (oczywiście można zmienić to dowolną inną funkcją). Omijam też brak przełącznika on/off w oczyszczaczu 2s (ma tylko on, off, auto, night, manual) zyskując możliwość zarówno włączenia jak i wyłączenia oczyszczacza jedną funkcją - obrotem o 90o (bystre oko zauważy, że jeśli włączę oczyszczacz w jakikolwiek inny sposób - przyciskiem na urządzeniu, przez aplikację itd. będę zmuszony do obrócenia kostki dwa razy zamiast raz. Cóż, taki tradeoff).

W najbliższym czasie wrzucę też mój przykład automatyzacji oświetlenia w łazience który niby działa ale mam z nim pewne problemy i być może ktoś będzie mi w stanie pomóc.

Edited by PaFcio

Obiecana automatyzacja świateł łazienki. Realizuję ją na 5 funkcjach, poniżej podam ich rozkład, a później opiszę co i jak z działaniem.

Moja łazienka na ten moment posiada 2 czujniki - czujnik otwarcia drzwi oraz czujnik ruchu. W planach jest zamontowanie czujnika otwarcia drzwi na kabinie prysznicowej, dlaczego - o tym później.

• Łazienka DO (drzwi otwarte)
    • IF Drzwi otwarte
      • Włącz światła

• Łazienka DZ (drzwi zamknięte)
    • IF Drzwi zamknięte
      • czekaj 4 sekundy
      • wyłącz światła
      • włącz funkcję RS

• Łazienka R
    • IF Ruch wykryty
      • włącz światła
      • wyłącz funkcję DZ
      • wyłącz funkcję BRSW
      • czekaj 10 sekund
      • włącz funkcję DZ

• Łazienka DOSW (drzwi otwarte światła wyłączone)
    • IF Drzwi otwarte ponad 1 minutę
    • ORAZ
    • IF Brak ruchu przez 2 minuty
      • wyłącz światła

• Łazienka BRSW (brak ruchu światła wyłącz)
    • IF Brak ruchu przez 2 minuty
      • wyłącz światła

To teraz opis działania. W momencie otwarcia drzwi od razu uruchamiają się światła. Wejście do pomieszczenia powoduje wyłączenie funkcji DZ na 10 sekund oraz BRSW całkowicie, co powoduje, że zamknięcie za sobą drzwi nie wywoła wyłączenia światła, a siedzenie w bezruchu na kiblu też nie wyłączy nam światła (xD). Tak jak już wspomniałem po 10 sekundach funkcja DZ jest przywracana do działania dzięki czemu po wyjściu z łazienki i zamknięciu drzwi światła wyłączą się po 4 sekundach. Jeśli wychodząc nie zamkniemy za sobą drzwi, stery przejmuje funkcja DOSW która wyłączy światła po 2 minutach (1 minuta drzwi otwartych ale 2 minuty braku ruchu wew.). Wejście do łazienki przy drzwiach niezamkniętych na nowo uruchomi funkcję R, która włączy światła i niejako zresetuje pozostałe funkcje.

Problemy są następujące:
- brak prostej możliwości zmiany trybów oświetlenia z dziennego na nocny (połowa świateł). Trzeba do tego robić osobne funkcje, a ich mnożenie sprawia, że rozwiązanie jakiegokolwiek problemu staje się koszmarne.

- otwarcie drzwi, wejście do łazienki, wyjście i zamknięcie drzwi przed upływem 10 sekund totalnie paraliżuje system tj. światła się nie wyłączą.

- powyższe jest wywołane brakiem resetu funkcji BRSW po 10 sekundach co zapobiega wyłączeniu świateł gdy ktoś jest w środku ale albo siedzi na toalecie bez znacznego ruchu albo co gorsza bierze prysznic gdzie czujnik ruchu nie ma zasięgu i mieć nie będzie ze względu na wilgoć i brak odpowiedniego miejsca na montaż.

- remedium na powyższe w mojej opinii będzie zamontowanie czujnika otwarcia drzwi na kabinie prysznicowej, który wyłączać będzie BRSW, które jednak będzie resetowane przez R (zamknięcie drzwi w kabinie skutkowało by dwukrotnym wyłączeniem BRSW, od razu i po 12 sekundach, tak na wszelki wypadek). Ten sposób sprawi, że jedyną niedogodnością będzie możliwość wyłączenia się światła przy siedzeniu na kiblu ale wystarczy wtedy pomachać do czujnika ruchu, a będzie też motywować by nie spędzać życia w toalecie xD.

Jeśli ktoś posiada jakieś przemyślenia, lepsze sposoby na rozwiązanie powyższych zagwostek to zapraszam do dyskusji.

dlatego ja mam w łazience i wc takie proste rozwiązanie że posiadam po jednej czujce w wc i jedną w łazience,czujka w wc po 2 minutach bezruchu wyłącza światło-jak ktoś siedzi na smartfonie i zgaśnie mu światło to zgaszenie przypomina o tym"nie siedź tak długo bo dostaniesz hemoroidy :) " w wc generalnie się nie stoi w jednym miejscu bez ruchu to i światło się nigdy nie wyłączy.

na marginesie dodam że wchodząc do domu po pracy amazon alexa wita nas,witajcie w domu i włącza mi moją ulubioną muzykę