_mareczek Posted September 15, 2019 Posted September 15, 2019 Witam wszystkich, zgłaszam się do Was z takim o to problemem - chcąc zrobić roota na Mi Note Pro, zainstalowałem przez TWRP paczkę Magisk-v19.3.zip z https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/tag/v19.3 Telefon długo wstawał, wpadł w bootloop. Chcąc ratować sytuację zrobiłem wipe'a cache'u + dalvika, nic to nie dało - telefon się odpala, pojawia się logo MI i gaśnie. Podłączony do zasilania wpada w bootloop. Mogę wejść w tryb fastboot i w TWRP, jest widoczny podczas podłączenia do kompa w TWRP. Czy da radę go wskrzesić bez utraty wiadomości? Czy pozostaje instalacja świeżego systemu? Chciałem zrobić root'a by wykonać backup sms/mms za pomocą Titanium Backup... Pacjent posiada zainstalowany ROM: MIUI 9.1 by xiaomi.eu 7.11.16 (rozwój)
pobudi Posted September 15, 2019 Posted September 15, 2019 Jak wgrasz przez twrp ta samą wersję nie powinno nic Tobie zniknąć Wysłane z mojego Redmi K20 przy użyciu Tapatalka
frrancuz Posted September 15, 2019 Posted September 15, 2019 A flash magiskuninstaller? Jeżeli magisk namieszał to po tym powinien zniknąć z telefonu
_mareczek Posted September 15, 2019 Author Posted September 15, 2019 @pobudi jesteś tego na 100% pewny? @frrancuz nie wspomniałem o tym, ale pierwsze co zrobiłem to wrzuciłem paczkę uninstallera magiska przez twrp, niestety nic to nie pomogło (z tego co pamiętam rzygnęło jakimś errorem - nie pamiętam teraz)
pobudi Posted September 15, 2019 Posted September 15, 2019 Za dużego wyboru nie masz ale na 99 o ile coś grubszego w sofcie nie padło. Zresztą masz chyba na koncie xiaomi ustawione synchro? Wysłane z mojego Redmi K20 przy użyciu Tapatalka
_mareczek Posted September 15, 2019 Author Posted September 15, 2019 1 godzinę temu, pobudi napisał: Zresztą masz chyba na koncie xiaomi ustawione synchro? Ano nie :/ Nie wiem o co chodzi, ale nie mogę nic wrzucić na telefon. "Przyjmuje" 100-150 MB i koniec. Spakowałem rom na 100MB pliki, mogę wrzucić maksymalnie 2-3. Okno od kopiowania się zawiesza i po chwili znika. Po restarcie telefonu pliki, które się przerzuciły ważą 0 K lub pliki po prostu znikają. Wcześniej nie było tego problemu - wrzuciłem np. magiskowego uninstallera.
mrosi Posted September 17, 2019 Posted September 17, 2019 Nie zmieniłeś ustawień MTP w TWRP? Sterowniki działają prawidłowo?
_mareczek Posted September 17, 2019 Author Posted September 17, 2019 @mrosi nie zmieniałem konfiguracji TWRP; tak, wydaje mi się, że sterowniki działają poprawnie - po podłączeniu tel., nie rzyga żadnym błędem; jest widoczny tak jak zwykle
mrosi Posted September 17, 2019 Posted September 17, 2019 W ADB fastboot poprawnie widzi telefon? Jesli tak, spróbuj ponownie zainstalować TWRP (tę samą wersję lub nowszą, nie ma to znaczenia)i ponownie podłączyć teledon, finalnie wrzucić ROM i go zainstalować.
pobudi Posted September 17, 2019 Posted September 17, 2019 Otg działa? Jak coś to z pena zainstaluj. Wysłane z mojego Redmi K20 przy użyciu Tapatalka 1
_mareczek Posted September 17, 2019 Author Posted September 17, 2019 (edited) @mrosi tak, wygląda na to, że fastboot widzi telefon C:\MNP\MIUIPolska_fastboot_toolkit>fastboot.exe devices 4dd35227 fastboot C:\MNP\MIUIPolska_fastboot_toolkit>fastboot oem device-info ... (bootloader) Device tampered: false (bootloader) Device unlocked: true (bootloader) Device critical unlocked: true (bootloader) Charger screen enabled: true (bootloader) Display panel: OKAY [ 0.072s] finished. total time: 0.085s przeinstalowałem TWRP, bez zmian. @pobudi spróuję z OTG, ale nie mam adaptera - muszę kupić/od kogoś pożyczyć... Aha jak próbuję cokolwiek usunąć korzystając z TWRP to dostaję takie info: Updating partition details... ...done Full SELinux support is present. MTP Enabled rm -rf "/sdcard/Download/Magisk-uninstaller-20190604.zip" process ended with ERROR: 1 Edited September 17, 2019 by _mareczek Error
_mareczek Posted September 18, 2019 Author Posted September 18, 2019 @pobudi @mrosi wygląda na to, że pacjent uratowany (poszła instalacja po OTG); wszystkie wiadomości są tak jak były Dziękuję Panowie! teraz muszę ogarnąć sposób na roota
mrosi Posted September 19, 2019 Posted September 19, 2019 @_mareczek, włącz zawczasu synchronizację z Chmurą, zebys przy kolejnych zdarzeniach nie miał tanich problemów...:)
Recommended Posts