Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracam na forum przy okazji kolejnej zmiany telefonu, tym razem do K20 Pro. Telefon otrzymałem z odblokowanym bootloaderem, wgrałem twrp 3.3.1-8, pięknie wrzuciłem rom EU, mirror starego telefonu z chmury Xiaomi, wszystko pięknie, do dziś. Chciałem włączyć/podpiąć kartę pod NFC i spotkałem się z problemem, że telefon nie będzie mógł być użyty do płatności w sklepach, bo jest zrootowany etc. Gdzieś wyczytałem, by zablokować bootloader... ale nie doczytałem, żeby nie robić tego przez fastboot i na custom rom-ie. Telefon uwalony, fastboot dostępny, bootloader zablokowany. Czy mogę coś zdziałać samemu, tj. zbudować telefon na nowo przy zablokowanym bootloaderze, znalazłem coś o trybie EDL, ale nie wgryzałem się w temat. Może ma ktoś jakąś cudowną radę?

• Like 1
Opublikowano

Widzisz, a wystarczyło lepiej poszukać: 

Tak samo gdybyś przeczytał wątek o odblokowywaniu bootloadera, to byś wiedział, żeby nie blokować gdy jest zainstalowany nieoryginalny soft. Miałeś wgrany najprawdopodobniej indyjski/EEA global na chińskim modelu. Spróbuj uruchomić telefon z komendą:

fastboot continue

Jeśli wchodzi w fastboot to może nie uwaliłeś telefonu całkowicie. Spróbuj zbootować twrp. Potem spróbuj wgrać jeszcze chiński stable w Mi Flash.

Jeśli to nie pomoże, wtedy jedyne co Ci zostaje to oddanie do serwisu, ew. flash właśnie w trybie EDL. Żeby to zrobić, musisz niestety posiadać specjalne uprawnienia, których nie da się zdobyć. Więc jeśli nie chcesz oddawać do serwisu, to musisz znaleźć osobę która takowe uprawnienia posiada (łatwo wygooglować, biorą oni np. 20 dolarów za usługę i logują się na swoje konto Xiaomi przez TeamViewer). Jednakże, żeby wejść w tryb EDL musisz rozebrać urządzenie i znaleźć test pointy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No jak zablokowałeś bootloader z xiaomi.eu to tylko instalacja w EDL. Kupiłeś telefon z odblokowanym bootloaderem co wg mnie nie jest rozsądną decyzją. Teraz przyjdzie Ci zapłacić za to. Masz dwa wyjścia - wysyłka do Micenter albo szukaj kogoś za granicą naszego kraju z autoryzawanym kontem xiaomi. 

Chińskie wersje telefonów Xiaomi należy odblokować samemu na swoim koncie. W razie zablokowania bootloadera zawsze możesz go odblokować ponownie.

Edytowane przez mariusz.ur
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Zenderable - chciałem pójść na skróty, przejdę się dłuższą trasą, nauka została wyciągnięta. Niestety Twoje sugestie nie pomogą. Komenda bootuje do dramatycznego błędu z tematu wątku, a TWRP nie wejdzie...bo bootloader :P

No niestety, szkoda została wyrządzona i teraz przyjdzie kombinować, na całe szczęście Mi Center mam nie tak daleko więc tylko dotrwać do poniedziałku. Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez SultanKosmituff
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...