Monterczek Posted June 22, 2019 Posted June 22, 2019 Czesc Mam pytanie dotyczące Zigbee. Dla jednego z czujników znalazłem nietypowe zastosowanie jako alarm dla motocykle który stoi przed moim blokiem niestety nie zawsze działa poprawnie, czasami przechodzi w tryb off line. Chciałbym sprawdzić czy to wina odległości od geteway. Nasunęły mi się pewne pytania może znacie odpowiedz: 1. Co jaki czas MI gateway z czujnikiem w moim przypadku drgań ? 2. Czy można sprawdzić w jakiś sposób np. jakiś programem moc nadawanego sygnału z czujników Zigbee i czy są online ? 3. Czy w przypadku gdy czujnik jest poza zasięgiem( jadę gdzieś motocyklem ) i wracam w miejsce gdzie był zasięg, połączy sie automatycznie z gateway czy muszę go restartować ? Z moich obserwacji wynika że jak jest poza zasięgiem to już nie wróci do statusu online. Z góry dziękuje z pomoc:)
sylwo Posted June 24, 2019 Posted June 24, 2019 Cześć, Z mojej strony to powiem co wiem : ) Miałem przycisk okrągły Mi Smart Switch w samochodzie. Gdy samochodu nie było w domu to w aplikacji Mi Home pokazywał się jako Offline, lecz gdy auto pojawiało się w zasięgu to wystarczyło raz nacisnąć przycisk, żeby automatycznie zadziałała jakaś scena. Pewnie działa to tak, że przycisk przy naciskaniu wysyła informację a skoro już jest w zasięgu to bramka widzi go jako offline. Nie wiem jak w przypadku czujnika drgań, ale jeśli działa to podobnie czyli - gdy czujnik jest ruszany to w tym momencie wysyła informację do bramki to znaczy, że jak wrócisz motocyklem do domu to automatycznie pojawi się online. Pytanie tylko, czy wtedy podczas jazdy będzie cały czas wykrywał drgania i nadawał sygnał, jeśli tak, to bateria może szybko się wyczerpać.
Gawronnek Posted September 10, 2019 Posted September 10, 2019 Mam dwa te czujniki, jeden w aucie drugi na dużym oknie. Gdy parkuje od blokiem zasięg w prostej linii z jedną ściana do 20 metrów. Po powrocie do domu zawsze go resetuje żeby był aktywny w Mi Home, owszem jak zapomnę to z reguły sam też się pojawi jako aktywny, jednak trwa to dosyć długo.
Recommended Posts