Jump to content

Duże zużycie baterii przez Google Play Services

mnichul

Recommended Posts

Witam!

Jestem obecnie na najnowszej wersji Xiaomi.eu i mam problem z dużym zużyciem baterii przez Google Play Services. Jest to około 30% czasami nawet zbliża się do 40%. Czyściłem cache w recovery TWRP, próbowałem czyścic cache Google Play Services i Google Play Store jednak nic to nie dało. Telefon również dość szybko rozładowywuje się nawet gdy jest wygaszony. Poczytałem trochę na innych forach i mówili o wyłaczaniu niektórych funkcji jak np skanowanie WLAN i Bluetooth, wyłączenie uprawnień lokalizacji dla niepotrzebnych aplikacji itd jednak jak na razie nic nie działa. Czy ktoś może miał podobny problem i wie jak to rozwiązać?

Za szybko. Ale chyba udało mi się znaleźć przyczynę. Zmieniłem w ustawieniach tryb lokalizacji z "Battery saving" na "Device only". Pobór baterii przez Google Play Services spadł do około 6%. Po prostu chyba jakieś apki nieustannie sciągały info o lokalizacji i tak zużywały baterię. 

• 5 weeks later...

A ja po prostu zrobiłem odinstalowanie aktualizacji, czyszczenie danych, updatem play sklep i problem zniknał

Choć system "android" nadal zzera sporo a w OP9 głownie ekran zżerał baterię.