svyatogor92 Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Witam. Zgodnie ze sztuką odblokowałem w moim Redmi Note 5 bootloader przy pomocy miflash_unlock. Następnie pobrałem sobie plik iso z TWRP do mojego modelu i zainstalowałem ADB na komputerze. Przy pomocy komendy "fastboot flash recovery (nazwa pliku twrp).img" przystąpiłem do zamiany standardowego recovery na TWRP. Moim oczom ukazał się komunikat "FAILED remote anti-rollback check failed" doczytałem, że jest to nowe zabezpieczenie Xiaomi i należy pobrać plik dummy.img i w ADB użyć komendy "fastboot flash antirbpass dummy.img". Tak też zrobiłem i otrzymałem komunikat o powodzeniu, a następnie ponownie użyłem komendy "fastboot flash recovery (nazwa pliku twrp).img" i znów otrzymałem komunikat świadczący o sukcesie. Na ekranie telefonu jednak nadal znajdował się obrazek świadczący o standardowym recovery Xiaomi. Ponowne wyłączenie telefonu i próba włączenia recovery również kończy się uruchomieniem standardowego recovery. Spróbowałem zatem użyć komendy "fastboot boot (nazwa pliku twrp).img", ale telefon się resetuje a na ekranie pojawia się logo MI oraz informacja o odblokowanym bootloaderze (unlocked) i nic więcej- taki ekran pozostaje tak długo, aż ręcznie nie zrestartuje telefonu. Dodam, że RedWolf także nie działa. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść? Z góry dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Po wgraniu TWRP zrób komendę fastboot reboot, zaakceptuj i trzymaj vol+ i power. Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 5 minut temu, Orjon napisał: Po wgraniu TWRP zrób komendę fastboot reboot, zaakceptuj i trzymaj vol+ i power. Niestety nic to nie dało - znów pojawiło się logo MI oraz unlock i tyle. Spróbowałem natomiast wyłączyć telefon i włączyć power + vol+ i wszedłem do MI-Recovery 3.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 A jaką masz wersję MIUI i jakie recovery chcesz wgrywać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 1 minutę temu, Orjon napisał: A jaką masz wersję MIUI i jakie recovery chcesz wgrywać? Wersja MIUI 10, twrp-3.3.0-0-vince.img Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 To się nie dziwię że nie idzie. Recovery pod Redmi Note 5 to whyred. Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 Przed chwilą, Orjon napisał: To się nie dziwię że nie idzie. Recovery pod Redmi Note 5 to whyred. Zarzucisz jakimś linkiem? Już się pogubiłem w tych wszystkich plikach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Po najmniejszej linii oporu... https://dl.twrp.me/whyred/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 1 minutę temu, Orjon napisał: Po najmniejszej linii oporu... https://dl.twrp.me/whyred/ Dziękuję. Sory, że proszę o link, ale siedzę już 5 godzinę nad tym telefonem, mam ściągnięte 100 plików różnych, otwarte 100 kart w przeglądarce i tylko się wkurzam Czyli teraz dummy.img a potem ten twrp od Ciebie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 11 minut temu, Orjon napisał: To się nie dziwię że nie idzie. Recovery pod Redmi Note 5 to whyred. Niestety, ale to nie podziałało... Nadal power + vol- uruchamia standardowy fastboot, a power + vol+ otwiera MI-Recovery 3.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Jaką dokładnie wersję MIUI masz na telefonie? Nie ogólnie, bo to nic nie da, dalej nie będę wiedzieć, a to ważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 (edited) 9 minut temu, Orjon napisał: Jaką dokładnie wersję MIUI masz na telefonie? Nie ogólnie, bo to nic nie da, dalej nie będę wiedzieć, a to ważne. 10.2.2.0(OEIMIXM) Udało mi się jeszcze uruchomić TWRP przez "fastboot boot (plik od Ciebie).img", a następnie sflaszować ten plik z pamięci telefonu już przez TWRP na telefonie, jednak po restarcie i power + vol- lub vol+ nadal mam stockowy fastboot albo stockowy mi-recovery. Czy to nie oznaka, iż stockowy recovery się resetuje przez ten anti roll back? Edited May 8, 2019 by svyatogor92 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Musiałbyś po uruchomieniu TWRP zrobić wipe dalvik i cache. Wtedy być może przestanie się przywracać ten Mi-Recovery. Ale potem oczywiście musisz twrp zainstalować (tak jak robiłeś, z pamieci telefonu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
svyatogor92 Posted May 8, 2019 Author Share Posted May 8, 2019 6 minut temu, Orjon napisał: Musiałbyś po uruchomieniu TWRP zrobić wipe dalvik i cache. Wtedy być może przestanie się przywracać ten Mi-Recovery. Ale potem oczywiście musisz twrp zainstalować (tak jak robiłeś, z pamieci telefonu). Niestety wipe dalvik i cache nic nie dało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Sprawa została wyjaśniona w wiadomości prywatnej - trwałe umiejscowienie TWRP było możliwe po zrobieniu Format Data. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts