Konrad1978 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Cześć :) Mam XIAOMI REDMI 5 od kilku dni. Poprzednio miałem LENOVO K50-T5 (K3 NOTE) ale porysowała mi się szybka więc wymieniłem na Redmi'ego :) To mój PIERWSZY SMART z MIUI więc nie jestem za bardzo przyzwyczajony do tego interfejsu. Zaktualizowałem MIUI do wersji 10 poprzez OTA. Mam 4 problemy: Gdy podłączam Redmi'ego do ładowarki to na ekranie blokady NIE MA INFORMACJI ile czasu pozostało do naładowania baterii. Dziwne, bo w Lenówce było np. ,,Pozostało 2 godziny do naładowania". Tu nic, tylko ,,Ładowanie" i procent w tym kółku. Mam więc pytanie: GDZIE W MENU jest informacja ile pozostało czasu? Tak samo nie umiem znaleźć czasu na ile starczy jeszcze naładowanie baterii - ile czasu jeszcze bateria wytrzyma PO ODŁĄCZENIU OD ŁADOWARKI. Umiem tylko zrobić by w górnym pasku był wyświetlany % naładowania baterii. Włożyłem do telefonu kartę pamięci. Normalnie mi ja wykrywa, jest wszystko OK. Nie umiem znaleźć jednak w menu opcji ,,Pamięć i USB'' - opcji umożliwiającej wejście na kartę pamięci. Jest tylko ,,Pamięć" ale tam nie ma opcji dostępu do sd. Gdy wejdę w Ustawienia --> Pamięć i przewinę do ,,Karta SD'' to mam tylko ,,Odłącz kartę SD'' i ,,Wymaż kartę SD''. Nie widzę możliwości wejścia na samą kartę by np. wejść na filmik nagrany na niej .lub na plik PDF z ebookiem i by mój na telu przeczytać ten PDF. Jak wejść na kartę więc? Jak już pisałem zaktualizowałem MIUI poprzez OTA (czyli Ustawienia --> Informacje o telefonie --> Aktualizacja systemu) do wersji najnowszej czyli 10. Gdy tą metodą (a nie znam żadnej innej) próbuję wyszukiwać innych aktualizacji to już mi nic nie znajduje nowego. Mam na myśli, że zaktualizował MIUI ale NIE ZNAJDUJE AKTUAZACJI ANDROIDA do 8 OREO :( Mam cały czas fabrycznie zainstalowanego 7.1 Nougat'a. Na necie czytałem, że 8 Oreo na Xiaomi Redmi 5 JEST JUŻ OD ZESZŁEGO (2018) ROKU oficjalnie wydany. Dlaczego więc mój smart nie znajduje upgrade'u? I co mogę zrobić by mieć 8 Oreo? Flasz i root nie wchodzi w grę bo to nowy tel i nie chcę stracić gwarancji. Ostatnie pytanie - już tak z czystej ciekawości :) Wiem, że Redmi 5 ma QUICK CHARGE ale mam pytanie: czy ma możliwość/opcję ŁADOWANIA BEZPRZEWODOWEGO? Jak tak to jaką bezprzewodową ładowarkę kupić i jaka jest cena tego?
Motorolka Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 1.nie wiem czy w ogóle jest taka informacja, ale Redmi 5 ładuje się naprawdę szybko poniżej 2 godzin do pełnego naładowania 2.od tego jest aplikacja manager plików,tam możesz wybierać pamięć wewnętrzna/micro sd 3.był Android Oreo na Redmi 5 nawet sam miałem ale go wycofali, aktualnie mam 7.1.2 i MIUI 10.1.2.0. 4.redmi 5 nie ma szybkiego ładowania, przynajmniej o tym nie piszą.
Konrad1978 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) MOTOROLKA - QC to Redmi MA, sam przecież piszesz, że się szybko ładuje. Ja pytam o ŁADOWANIE BEZPRZEWODOWE - WIRELESS CHARGEING, coś takiego, że nie podłącza się ładowarki do fona poprzez przewód USB tylko, że się wkłada fona do stacji dokującej lub kładzie się na specjalnej podstawce i w ten sposób się ładuje baterię. Redmi ma coś takiego? Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Konrad1978
Kacper Skrzypek Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Nie ma ładowania bezprzewodowego. Takową funkcję mają tylko flagowe Mi. Jeśli chcesz Oreo to musisz sobie ściągnąć ręcznie ale raczej nie uda ci się zaktualizować. Były dwie aktualizacje na Oreo i obydwie zostały wycofane. Ewentualnie możesz wgrać Global Betę.
Konrad1978 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale DLACZEGO ZOSTAŁY COFNIĘTE? I czy Xiaomi planuje je kiedykolwiek przywrócić czy raczej zostaniemy już na zawsze przy Nougat'cie i nie mamy szans na nic nowego już nigdy (Oreo, 9 i najnowszy Android)? A czy ta Global Beta to będzie chociaż troszkę przypominała Oreo? Jeśli chodzi o MIUI to mam tą najnowszą 10-tkę - MIUI Global 10.1 | Stabilna 10.1.2.0(NDAMIFI). Podałem to co mam w Ustawienia --> Informacje o telefonie --> Wersja MIUI. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Konrad1978
Kacper Skrzypek Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Nie piszemy capsem, Nie wiadomo czemu cofnęli, Pewnie kiedyś dadzą jeszcze raz, Beta ma przecież Oreo, Pie i wyżej to możesz sobie ogarnąć custom ROMami.
Motorolka Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Sugeruję wgrać zewnętrzny launcher, MIUI same w sobie jest niewygodne. Jakiś tam Nova Launcher czy nawet Microsoft launcher i wygoda użytkowanie nie do porównania.
Konrad1978 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) ORJON - to dalej drążę. Naprawdę to mój pierwszy XIAOMI więc pierwszy tel z MIUI'em. Do tej pory miałem Lenovo czyli normalny Android 6 Marshmallow bez żadnych nakładek więc jestem w tym zielony jak trawka teraz za oknem Czy wgrywając tą Global Betę i te custom romy tracę czy nie tracę gwarancji (tel nowy - stad się boję)? Jako świeżak i laik nie mam pojęcia o wgrywaniu Global Bety i custom romów. W przypadku tego drugiego podejrzewam, że chodzi o flaszowanie. Umiem flaszować Lenovo ale nie mam pojęcia jak to zrobić ma Redmi'im. Mógłbyś więc, pls, dać mi linka do tutoriala step-by-step jak wgrać Global Betę i te custom romy z Pie i wyższymi Andkami? Ofc najlepszy byłby tutek po polsku no ale jako, że angielski znam fluently to i z angielskimi nie ma problemu Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Konrad1978
Kacper Skrzypek Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 1. Ponieważ Global Beta to ROM oficjalny od Xiaomi to gwarancji raczej nie tracisz. Z customami może być inaczej, ale w razie W da się na Globala wrócić bez większych problemów. 2. Ściągasz paczkę Bety z witryny pobierania MIUI (en.miui.com), wchodzisz w aktualizator, klikasz kilka razy w ikonę 10 aby odblokować możliwość wyboru paczki aktualizacji, wybierasz ta paczkę i leci. Dane znikną podczas przechodzenia na betę więc zrób kopię. Do wgrania custom ROMow musisz już mieć odblokowany bootloader - więcej info w dziale tutoriale.
Rekomendowane odpowiedzi