Jump to content

Porównanie zdjęć z Redmi Note 7

sp4ubw

Recommended Posts

Dostałem dzisiaj Redmi Note 7 na chwilę i zrobiłem nim kilka zdjęć. Identyczne wykonałem przy pomocy MI9. Siedzę od godziny i przyglądam się każdemu fragmentowi 1:1. Miałem coś napisać konkretnie, ale zobaczcie sami. Warto zajrzeć w EXIF w obu przypadkach. To jest jeszcze ciekawsze. :) Aha, zdjęcia zrobione aparatem systemowym I automat bez AI. W przypadku RN7 tryb manualny bo inaczej nie było opcji 48MP, ale wszystkie opcje na auto w tym trybie.

Wszystkie zdjęcia w rozdzielczości 48MP. 

Oryginalne zdjęcia pogrupowane w folderach. Na kazdym jest znak wodny aby bez problemu rozpoznać z którego modelu bez zaglądania w EXIF.

Zdjęcia 48MP - RN7 vs MI9

• Like 2

Jak dla mnie różnica niewielka. A przecież to jeszcze nie sensor Sony tylko Samsunga. Hasło "czy potrzebujesz flagowca" a podstawie tych zdjęć zaczyna mieć sens. :grin:

Jak to wygląda w ciemniejszej scenerii? 

Z EXIF'ów widzę, że Mi 9 używa wyższego ISO i mniejszego shutter speeda a mimo to ma szumy wg mnie mniejsze niż RN7. No i krawędzie ładniejsze - to 48MP z RN7 chyba jest faktycznie interpolowanie z 12MP jak pisali w kilku miejscach. Co do ciemniejszej scenerii to ostatnie foto - zbliżenie na ładowarki i różnica jest spora.

EDIT:

Zastanawia mnie tylko czemu Mi 9 raportuje takie nierówne wartości ISO

Edited by kamaloo