sp4ubw Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 Dostałem dzisiaj Redmi Note 7 na chwilę i zrobiłem nim kilka zdjęć. Identyczne wykonałem przy pomocy MI9. Siedzę od godziny i przyglądam się każdemu fragmentowi 1:1. Miałem coś napisać konkretnie, ale zobaczcie sami. Warto zajrzeć w EXIF w obu przypadkach. To jest jeszcze ciekawsze. Aha, zdjęcia zrobione aparatem systemowym I automat bez AI. W przypadku RN7 tryb manualny bo inaczej nie było opcji 48MP, ale wszystkie opcje na auto w tym trybie. Wszystkie zdjęcia w rozdzielczości 48MP. Oryginalne zdjęcia pogrupowane w folderach. Na kazdym jest znak wodny aby bez problemu rozpoznać z którego modelu bez zaglądania w EXIF. Zdjęcia 48MP - RN7 vs MI9 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pq78 Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 Jak dla mnie różnica niewielka. A przecież to jeszcze nie sensor Sony tylko Samsunga. Hasło "czy potrzebujesz flagowca" a podstawie tych zdjęć zaczyna mieć sens. Jak to wygląda w ciemniejszej scenerii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 25, 2019 Author Share Posted March 25, 2019 Masz ciemniejszą scenerię przecież. ISO 3000 nawet jest tam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamaloo Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 (edited) Z EXIF'ów widzę, że Mi 9 używa wyższego ISO i mniejszego shutter speeda a mimo to ma szumy wg mnie mniejsze niż RN7. No i krawędzie ładniejsze - to 48MP z RN7 chyba jest faktycznie interpolowanie z 12MP jak pisali w kilku miejscach. Co do ciemniejszej scenerii to ostatnie foto - zbliżenie na ładowarki i różnica jest spora. EDIT: Zastanawia mnie tylko czemu Mi 9 raportuje takie nierówne wartości ISO Edited March 25, 2019 by kamaloo Link to comment Share on other sites More sharing options...
kret11 Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 Ewidentnie zdjęcia z Mi9 są lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts