JamCiTo Posted March 5, 2019 Share Posted March 5, 2019 (edited) Ostatnio wyskoczyła mi ta aktualizacja jak diabełek z pudełka... Nac zytałem się jak to ma być super i hiper... Ogólnie z wcześniejszej (na andku 8) 10.2.1 byłem zadowolony.... Ale zmieniłem, bo miało się zmienić w aparacie sporo... Wcześniej szedł z AI w ciepłe kolory i szczególnie wkurzające było przerabianie różu zachodzącego słońca w pomarańcz.... Pomyślałem - no teraz to będzie nowa jakość... Niestety nie jest... Kolory jak były podbijane w ciepłe, tak są nadal, z ekspozycją nic się nie zmieniło.... Jak podbijał ISO - tak dalej podbija... Za to spierd...ło się coś w sofcie i nie mogę zablokować ekranu na włączonym aparacie, ponieważ przy próbie odblokowania, reaguje ślamazarnie na to, budzi się z zupełnie czarne ekranem i po dłuższej chwili (czasami z 5-10s, aa raz myślałem, że już nie wstanie) wywala radosne "aparat przestał działać"... I czasami potrzebuje restart, żeby wstał stokowy... A o dziwo badziew ze sklepu Playa - Photo Director" - wstaje za każdym razem (ale tu się nic nie zmieniło)... Ogólnie, jak dla mnie, zrypana globalna poprawka i ten andek 9 był tu niezbędny jak ryjącej siodło... Może ktoś siedzi na globalu i ma inne odczucia, albo coś mu się udało wymodzić? Edited March 5, 2019 by JamCiTo Literówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 5, 2019 Share Posted March 5, 2019 Nie mam problemów z aparatem i blokowaniem. Odbywa się to bardzo szybko i bez zacięć. Z tym, że ja byłem na Global dev i własnie zrobiłem pełny format pod custom recovery i zainstalowałem na czysto. Może u ciebie trzeba wykonać przywracanie ustawień fabrycznych z czyszczeniem danych? Bo jednak to inny system. Ja instalując Global stable na Global dev miałem błędy media i nie mogłem się połączyć po USB. Więc nawet Android 9 w wersji dev i global nie są do końca kompatybilne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 Tylko widzisz... Problem jest taki, że testuję tryb "szarego zjadacza chleba", czyli - pojawia się aktualizacja i telefon krzyczy "uaktualnij!" to uaktualniam.... I ma działać... A nie działa... Jak będę miał dłuższą chwilę to posiedzę... O ile Szkodniczki tacie pozwolą.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 6, 2019 Share Posted March 6, 2019 (edited) Ja małemu szkodnikowi daje stary MiMax i mam go spokój na pół dnia. Siedzi i ogląda bajki na YT PS. Nowy rom zniknął wczoraj z oficjalnej strony pobierania Edited March 6, 2019 by Bartos Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 6, 2019 Author Share Posted March 6, 2019 Czyli jednak coś zrypane.... Mój młody też z MiMaxem siedzi jak zasłóży... A siostra z różnymi wynalazkami innymi... A i tak trzeba mieć 5 par rąk i oczy naokoło głowy... najlepiej na peryskopach... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 (edited) Witam, zainstalowałem aktualizację do tego telefonu, z androidem 9.0 i telefon teraz ma raka, wiesza się nie da się nic na nim zrobić. Nawet jak wyskoczy nowa aktualizacja to nie chce wejść w aktualizację bo nie odpowiadają nie wiem co mam z tym zrobić w sumie, Bootloader nie jest odblokowany. Dodam, że ustawienia fabryczne zbytnio nie pomogły telefon się dalej dziwnie zachowuje... Jakaś porażka to Xiaomi, wypuszczają coś i jeszcze nie działa... Nigdy więcej.... Edited March 15, 2019 by ZIOLOISO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 Są dwie wersje stabilnej 9.0, którą instalowałeś? ostatnia poprawiona jest chyba od dwóch dni do pobrania na oficjalnej stronie. Ja jak instalowałem jako aktualizację z wersji dev to też błędami sypało. Dopiero na czysto przez miflash instalacja - telefon działał idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 15, 2019 Author Share Posted March 15, 2019 https://en.miui.com/download-351.html - tutaj masz tę ostatnią... Zniknęła I pojawiła się znowu, pewnie z poprawkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted March 15, 2019 Share Posted March 15, 2019 (edited) Zainstalowałem to co aplikacja pobrała na telefonie. Wyjąłem kartę SD i po fabrycznych ruszył uff. Jak będę w domu to ja sformatuje i zobaczę co się będzie działo. Ok, telefon działa, ale kurde, żeby takie cyrki były przy aktualizacji systemu na nim to są jakieś jaja. Kopę godzin na ustawianie wszystkiego od nowa, Xiaomi jest niepoważne. Edited March 15, 2019 by ZIOLOISO Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 20, 2019 Author Share Posted March 20, 2019 Zrypane to miui na andku 9 jest jak Lato z radiem... Przeinstalowałem na to co dają teraz w oficjalnym downloadzie... I nie dość, że aparat się wywala na plecy, albo nie wstaje częściej, to jeszcze np miui muzyka się nie minimalizuje na BT na górny pasek, to jeszcze przy wyłączonym ekranie, na słuchaniu muzy bateria znika w oczach... Masakra to kińczyki zrypali... Gdybym nie uparł się (kwestia zakładu) to już dawno bym to zamienił na eu czy pl... A tak muszę poszukać gdzie skitrałem MIUI10 na andku 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 A robiłeś czystą instalację przez mi flash? Ja zawsze robię czystą i nie mam problemów. Jak byłem na custom Romie i wracałem do globalna to w recovery robiłem wipe wszystkiego co się da oprócz SD i wtedy rom przez mi flash. Nie pomogę ci z globalem bo miałem go krótko ale nie narzekałem, zawsze wolałem wersje global dev gdzie nie uświadczyłem błędów. Teraz jestem na eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 20, 2019 Author Share Posted March 20, 2019 Czystą OTA sam robił.... Pierwszą wersję, która zniknęła od nich z serwerów po niecałej dobie... Później pojawiła się znowu (po tygodniu bodaj) i tę wymusiłem "z palca" (wybierz paczkę aktualizacji) po tym, jak ściągnąłem "poprawioną" paczkę... Teraz muszę zakombinować, ponieważ "z palca", wedle miui, "downgrade is impossible"... A znalazłem paczkę z 10.2 na andku 8. Tę OEDMIFK... Albo zaczekam do końca tygodnia na odzew kińczyków, albo zakombinuję... I muszę coś rozkminić, bo mi go komp przestał teraz widzieć... Znaczy poczekam na nowy kabel, bo tu może być zonk... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 To uważaj, było parę informacji, że uwalili telefon powracając do Oreo po Pie, nie wiem w sumie jakim cudem. Jeśli wierzyć zapisowi ARB to nadal jest ten sam indeks 4. na wszelki wypadek nie blokuj bootloadera. No i polecam instalacje przez Mifalsh z opcją clean all. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 22, 2019 Author Share Posted March 22, 2019 Not working... Qrczaki... Nie chcę stawiać żadnego custom-romu... Ma być global... I muszę czekać aż chinole ruszą tyłki, bo na forum firmowym też bardzo wiele osób twierdzi, że ten rom to pomyłka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 22, 2019 Share Posted March 22, 2019 Wypróbuj wersje dev Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 22, 2019 Author Share Posted March 22, 2019 A to jeden pies Poczekam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 Panowie, walczę z odblokowaniem boottloadera, odczekałem 15 dni i teraz codziennie taki komunikat "you need to use your device a bit longer to process. try again in 1 days". Miał ktoś z tym do czynienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 28, 2019 Author Share Posted March 28, 2019 (edited) Ja nie. Edyta: Chinole mają 10.2.2 stable... Ciekawe kiedy global?.... Edited March 29, 2019 by JamCiTo Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted March 30, 2019 Share Posted March 30, 2019 Ja przesiadłem się na nasze Polskie Miui, udało się odblokować bootloader i wgrałem. Mniej bateria schodzi zdecydowanie. Lepiej u mnie w ciężkim terenie zasięg trzyma. Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted April 8, 2019 Author Share Posted April 8, 2019 Ja to mam farta... :-D. Zakładu nie przegrałem, a zmiana wystąpiła... Teraz Dev 9.3.28.... A nie przegrałem bo G L O B A L Większość się uspokoiła... Tylko batę coś żre dalej jak głupi... SoT z ponad 10 h (gdzie dostawał 25-32%) spadł do 5-6 godzin i zostaje poniżej 20%. A już posprawdzałem co dałem radę... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Warto zainstalować na czysto. Miflashem z czyszczeniem telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 U mnie na Miui Polska też coś wciąga ta baterie, ludzie pisali, że jak się mało używa to z trzy dni będzie działać, a tu ciężko żeby dwa dni było.Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Miałem dla porównania i bateria szybko leciała. Global beta lepszy jest od względem baterii 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted April 8, 2019 Author Share Posted April 8, 2019 Najlepszy pod względem baty był ten Stable Global 10.2.1.0 na andku 8 OEDMIFK, czy jakoś tak... Z LTE, wiufiu, BT non stop SoT ponad 10 godzin i zostawało 20-30 % baty... I nic się nie wieszało, nie cięło I aparat chodził jak trzeba... Wyjątkowo fajna ta dystrybucja była... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Miałem właśnie ta wersję i ładnie działała na androidzie 8. Wyskoczyła aktualizacja do 9 i zaczęły się problemy z telefonem, później stwierdziłem, że jak robiłem wipe to wrzucę Miui Polska. Z baterią jest bardzo słabo teraz. Nie chciałoby mi się teraz wracać znowu wszystkiego. Może z czasem coś zrobią z tą baterią.Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted April 8, 2019 Author Share Posted April 8, 2019 Ja tam cały czas zipa mam tej dystrybucji jak coś to mogę Ci go cisnąć, jak byś chciał znowu kasować 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Ciekawe czy po takim cofnięciu się cegły nie zrobię Już miałem nerwowo przy aktualizacji i kombinowaniu z Gcam. Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted April 8, 2019 Author Share Posted April 8, 2019 Tego Ci niestety nie za gwarantuję... To zależy tylko od umiejętności i chęci... Ja się nie podejmuję teraz tłumaczenia, bo czasami zdarza mi się zapomnieć o jakieś pier**le którą robię podświadomie... I sam się motałem i spierniczyłem Gcama... I jestem chyba jedyną osobą na Świecie, której Gcam robił gorsze foty, od stokowej apki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Ja go ogarnąłem dopisując kilka linijek do cfg telefonu. Apka od arnowy i mam cfg do Gcam w pliku, ładne foty robi, jestem w szoku. Jak coś to to odpisywałem do cfg telefonu:persist.camera.HAL3.enabled=1persist.camera.eis.enable=1persist.camera.is_mode=4persist.camera.stats.test=5persist.vendor.camera.HAL3.enabled=1persist.vendor.camera.eis.enable=1persist.vendor.camera.is_mode=4persist.vendor.camera.stats.test=5Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted April 8, 2019 Author Share Posted April 8, 2019 Znam.... Właśnie tu coś popier... znaczy się popsułem, bo z palca klepałem parę linijek . Coś chciałem "poprawić".... I poprawiłem tak, że całkiem zjeba... znaczy popsułem... I później nie wiedziałem co, jak i w którym miejscu. I odpuściłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Dlatego kopiuj wklej najlepsza metoda Bez zbędnego kombinowania. Trzeba poczytać na zagranicznych forach co z tą baterią. Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Trzeba wpisać do build.prop ale w katalogu vendor, a nie system. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIOLOISO Posted April 8, 2019 Share Posted April 8, 2019 Oho, czyli ja też czegoś nie wiem. O co chodzi z tym katalogiem? Ja miałem w system i działa. Zmieniłem na vendor, a usunąłem z system i też działa. Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted April 10, 2019 Share Posted April 10, 2019 Jest to partycja dostawcy dla Androida PIE. Przechowuje biblioteki i specyficzne sterowniki. Nowe androidy częściej z niej korzystaja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zanziro Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 dostałem wczoraj aktualizację do miui 10.3 na androidzie 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts