Dybek Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Część. Mam problem z mapami google. Posiadany telefon to mi 6. W Polsce wszystko śmigało bezproblemowo. W momencie wyjazdu za granicę (jestem kierowcą samochodu ciężarowego) mapy google nie łączą się z internetem. Dzieje się tak od jakiegoś czasu. Wcześniej działały. Dodam że mam je dodane do wyjątków w roamingu. Myślałem że wina telefonu więc zmieniłem mi 6 na mi 8. Mimo tego zabiegu sytuacja się powtarza. Czasami potrafią zadziałać. Połączą się z internetem np. po wcześniejszym połączeniu z Wii fii. To je jakoś przetyka i po odjechaniu z stacji benzynowej potrafią chwilę działać. Potem znowu zonk. Czy może to być wina karty SIM? Mam vergin mobile i t mobile na obu mur działają :/ może coś przestawiłem w koncie google? Pomocy pozdrawiam Mam global stabilna 10.2.2.0
sp4ubw Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 Masz też obszary offline w mapach Google, ściągnij i zapomnij i problemie z danymi.
Dybek Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Opublikowano 5 Marca 2019 Tagi jak pisałem, jestem kierowcą samochodu ciężarowego. Całą Europę mam sobie ściągnąć? Potrzebuje map żeby lokalizację firm znajdywać itd. to ma działać i tyle. Kolega z firmy ma mi 8 i żadnych problemów nie ma.
Nezumi Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 jeżeli na 2 fonach masz to samo, to raczej winna będzie simka/operator.
Dybek Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) Dodam że np nawigacja Waze która również działa przez internet działa normalnie, inne aplikacje typu Messenger także. W sumie wszystko działa (w roamingu) oprócz map Google. Jakieś pomysły? Jakie są szanse na to, że zapisały się jakieś błędne ustawienia w koncie google i po zalogowaniu się na nowym telefonie problem powrócił ? Może coś z kontem xiaomi ? Edytowane 7 Marca 2019 przez Dybek
Nezumi Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 Konto Xiaomi nie ma nic do tego. To jest kwestia albo simek, albo błędu w samej apce Googla. 1
Dybek Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Opublikowano 7 Marca 2019 Czy jest coś co mogę zrobić ? Wątpię by dwie karty SIM były do .... Pracuje już długo jako kierowca i do pewnego momentu mojej pracy mapy działały. Nie wiem czy nie wyszła aktualizacja i to po niej wszystko padło. Po prostu w pewnym monecie przestały (mapy) łączyć się z internetem. Czasami pomagało przełączenie pomiędzy kartami (zmieniałem wskazanie karty z której ma ciągnąć internet) i mapy startowały. Określił bym to że się zatykają i muszę je jakoś przetkać np łącząc się z Wii fii. Powinienem wymienić SIM u operatora? Wyczyścić pliki map ? Reinstalacja nie pomogła. Może to faktycznie wina SIM jeśli zmiana telefonu nie przyniosła rezultatu? Jeśli tak to czemu na tych samych kartach do pewnego momentu wszystko śmigało ?Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Dybek Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Opublikowano 9 Marca 2019 #Aktualizacja. Raczej wykluczam winę kart SIM. Właśnie sprawdzałem czy mapy łączą się z internetem na trzech różnych kartach. Niestety na żadnej z nich nie było pozytywnej reakcji. Gdy przesył danych jest wyłączny mapy pokazują że "jesteś offline". Gdy włączę i wejdę się mapy zaznaczam miejsce gdzie chce się udać, daję "trasa* i mapy tak jakby "myślą" szukając trasy. Gdy kreska ładowania dochodzi do końca wyskakuje komunikat jak na załączonym screenshot'cie. Karty SIM odpadają, wina telefonu również, coraz bardziej podejrzewam coś z kontem Google. Pomocy.Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
FromWP Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 16 minut temu, Dybek napisał: Raczej wykluczam winę kart SIM. To raczej wina aplikacji, albo jej współpracy z romem. Jeżeli nie masz poustawianych żadnych ograniczeń co do dostępu do danych i roamingu powinno działać. A jaką lokalizację masz ustawioną w telefonie, PL? Może zmiana lokalizacji na GB coś zmieni (niby nie ma związku, ale nie zaszkodzi sprawdzić).
Dybek Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Opublikowano 9 Marca 2019 Lokalizacja Hong Kong (zmieniałem na różne lokalizacje ale to nic nie dało). Na telefonie Mi6 miałem miui Polska. Na Mi8 mam global stabilna więc raczej nie wina romu i jego współpracownicy z aplikacją. Chyba zostaje konto Google. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 9 Marca 2019 Opublikowano 9 Marca 2019 1 godzinę temu, Dybek napisał: Chyba zostaje konto Google. Nie konto, a same mapy Google. Bardzo możliwe, że to ich wina. Od ~pól roku są z nimi problemy, ludzie zgłaszali (nawet tutaj na forum) problem z mapami google, urywanie śledzenia, błędy, gdzie np yanosik, albo waze działały bez problemu.
Dybek Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 Rozumiem. Tylko jak wyjaśnić to, że kolega z firmy również ma Mi8, obaj kupowaliśmy z tego samego źródła, mniej więcej w tym samym czasie i jemu wszystko śmiga bez zająknięcia. Posiadanie działających map Google w mojej pracy jest koniecznością Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 To jest soft... To nie jest tak, że bug występuje u 100%... on występuje u 5-10-15% etc... Po prostu z jakiegoś powodu (czy to apki, czy sposób w jaki się aktu zrobiła, cokolwiek, szczegół) skrypt ma problem z poprawnym działaniem i tyle. Zwróć uwagę na opinie na GP na jakiejkolwiek apce... Masz masę ludzi dających po 4-5 gwiazdek, ale też 2 tyle dające 1, bo właśnie... napotkali błędy, których Ci 1 nie mają... Pisz do supportu Googla, może mają jakieś rozwiązanie, albo podeślą paczkę z łatką ew. poradzą jaką wersję apki Googla zainstalować, aby banglało... 1
Dybek Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 #Aktualizacja. Sklep Play też nie działa. Wychodzi że wina aplikacji.Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Inne aplikacje Też tak mają, czy tylko te od Google?
Dybek Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 Tylko te od Google. Messenger działa, what's up działa, Taptalk działa, przeglądarka również. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Dybek Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Opublikowano 12 Marca 2019 Odinstalowałem wszelkie aktualizację sklepu Play i mapy działają. Zobaczymy na jak długo ponieważ sklep jest dodany do wyjątków w roamingu a nie łączy się z internetem. Kolejna niewiadoma to czy po połączeniu z Wii fii i zaktualizowaniu się sklepu problem nie wróci.Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Dybek Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Opublikowano 12 Marca 2019 Poprawka, znowu nic nie działaWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Dybek Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Część. Odświeżam temat. Znalazłem rozwiązanie problemu. By mapy Google i sklep Play działały w roamingu trzeba mieć włączony roaming "zawsze" a nie "tylko dla wyjątków". Dodanie map Google do wyjątków nic nie daje!!!!. Temat uważam za zamknięty. Problem został rozwiązany. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka 1
Motorolka Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Aż sam sprawdziłem i domyślnie właśnie jest tak zaznaczone czyli zawsze. Musiałeś to sam zmienić.
sp4ubw Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Czyli problemu nigdy nie było tylko sam sobie pokombinowałeś i skomplikowałeś i tyle. Domyślnie jest na zawsze i "zawsze" wszystkim działa 1 1
Dybek Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Dokładnie tak jak mówisz. Kto by pomyślał że to może być przyczyną. Mimo wszystko fajnie jest mieć wszystko sprawne Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi