Skocz do zawartości

Jaki internet za granicą i do laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję pomocy w wyborze internetu do dwóch zastosowań przy czym to drugie jest ważniejsze.

Nie znam się na ofertach GSM a może ktoś ma dobre patenty.

Otóż:

Wyjechałem na weekend do Pragi z dwoma telefonami: jeden z T-Mobile służbowy SIM (500MB pakiet) i nju z 3GB. Po przekroczeniu granicy pierwszy padł nju. Oczywiście nie wiedziałem, że w nju roaming trzeba aktywować na infolinii czy tam jakimś kodem przez internet. Mogłem to doczytać ale nie zawracałem sobie głowy pierdołami przed wyjazdem. Liczyłem na to, że jak z t-mobile po prostu przejde na roaming i wykorzystam pakiet i najwyżej będę kontrolował ilość danych. Ale się myliłem i telefon na roaming nie przeszedł. Nawiasem mówiąc nju nie wysłał żadnego smsa (czyli ani be ani me ani pocałuj mnie w d...). Nie masz neta i koniec - gsm też nie ma. No nic.

T-Mobile przeszedł na roaming ale już w Pradze odpaliłem tylko na chwilę mapy i dostałem SMSa, że wykorzystałem 80% limitu w roamingu (!!) - a ten limit to jakoś 254 zł. Potem zaraz przyszło 100% i po necie. Monitor danych w MIUI pokazał raptem 7MB w mapach. Nie mam dostępu do logów bo to sim służbowy i pewnie mi przyjdzie dopłacić do rachunku... Bywa. Skoro MB u polskiego operatora wciąż kosztuje 1zł lub 3 zł poza limitem to co poradzić...

Oczywiście nie pozostałem bez neta bo spotkałem się z kolegą ze Słowacji i on miał ludzki pakiet kilku GB za parę euro więc robił mi hotspota i tyle.

No ale... pytanie jest takie: czy jest jakiś myk, jakaś oferta np. na kartę neta, który pociągnie za granicą?

Nie musi być tego dużo np. 1GB wystarczy i najlepiej karta bo rzadko jadę za granicę.

Dodatkowo ten sam net chciałbym mieć w laptopie. Mam prócz T500 także X200 z modemem GSM i tego chciałbym wyposażyć w SIM z netem.

Tu najlepiej by pakiet można było odnowić jakimś kodem gdyby się skończył.

Ale bez LTE bo to przerost formy nad... ceną.

Podsumowując:

- Internet z pakietem 500-1GB miesięcznie lub odnawialny kodem na kartę,

- Współpraca internetu za granicą,

- Użytkowany różnie. Raz prawie w ogóle w miesiącu, a raz często.

- Używany na terenie Wrocławia więc LTE zbędne bo HSPA wystarczy.

Opublikowano

Może w tym linku znajdziesz jakieś info: lukaszskalba.mobile.komorkomania.pl/373,3-sposoby-na-internet-mobilny-za-granica

Tapnięte z Xiaomi MI3W.

Opublikowano

Dzięki ale to raczej słabe. Art sprzed 10 miesięcy a jedyna sensowna opcja to nr 1 czyli karta sim lokalnego operatora.

W sumie to też o tym wtedy pomyślałem ale potem sobie przypomniałem, że mam Mi3 i Mi4 ale bez kluczyka do SIM więc ... ;)

Ale jednak bym poszukał internetu do laptopa w kraju. 

Za granicę jest na tyle rzadko, że faktycznie można kiedyś pomyśleć o SIM operatora lokalnego.

Chyba nju jest tu najlepszy...Bo w przypadku nie używania karty płacę miesięcznie tylko 9 zł. 

A w przeciwieństwie do kart pre-paid nie muszę martwić się o ważność konta i doładowania, tylko płacę co miesiąc fakturę. 9 zł można przeboleć ale karta jest aktywna do internetu w każdej chwili. 

Opublikowano

Jeszcze jest opcja dodatkowych pakietów danych w UE np. W Play www.play.pl/uslugi/pakiet-mb-w-roamingu/ ale ceny nie są małe. Myślę, że inni operatorzy mają też podobne pakiety. Ale tak, jak pisałeś, najlepszą opcją będzie zakup jakiejś karty na miejscu.

Tapnięte z Xiaomi MI3W.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W sumie to też o tym wtedy pomyślałem ale potem sobie przypomniałem, że mam Mi3 i Mi4 ale bez kluczyka do SIM więc ... ;)

Ha, ha, też się nadziałem raz "w terenie" na problem braku tego kluczyka (Mi3). Rozwiązanie zwykle jest w zasięgu wzroku - dowolna osoba, która nosi kolczyki i zechce na chwilę użyczyć kolczyka (musi być taki z prostym, sztywnym tym drucikiem, który przechodzi przez ucho). Średnica zwykle pasuje idealnie. U mnie zadziałało.

Co do danych w roamingu, to nie wiem, co polecam, ale wiem, czego nie polecam. Nie polecam tego: http://www.taniroaming.pl/internet-mobilny.php

W teorii - całkiem ciekawe (choć nie aż takie tanie, jeśli wyjazd krótki, a potrzeby umiarkowane). W praktyce - katastrofa. Niby wszystko ustawione, a nie działa. Ale w kratkę. Raz tak, raz nie. i nawet SMS-y nie chciały działać, a co dopiero data transfer. Bez logicznych wyjaśnień. A infolinia spławia klienta, odsyłając do instrukcji na stronie... Porażka totalna, i kupa nerwów. Skończyło się zakupem lokalnej karty (za 50 €, akurat tańszych tam nie było).

Może nasze wnuki będą się mogły cieszyć normalnym korzystaniem z mobilnego netu w roamingu, bo że już dzieci, to nie uwierzę. Pazerność operatorów jest w tym względzie głęboko zakorzeniona.

Edytowane przez latet
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...