Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem:

Bardzo dużo jeżdżę na rowerze, AMAZFIT BIPA kupiłem głównie po to, żeby archiwizować moje treningi rowerowe. Zakupu dokonałem w sierpniu. Zegarek działał rewelacyjnie, ale pod koniec września, po kolejnej aktualizacji A-GPS zegarek kompletnie błędnie podaje pokonane wysokości w dół i w górę. Zegarek pokazuje kompletne bzdury...przykładowo wg. google map pokonuję drogę ok. 100m w górę (w pionie) a zegarek pokazuje 200, 300m, co więcej podaje różne wartości po przejechaniu tej samej trasy. Czy również macie/mieliście podobny problem? Jeśli tak to jaka rada?

Opublikowano
9 godzin temu, matrix84 napisał:

Jeśli tak to jaka rada?

Jakiej wersji MiFita używasz? Jak to wina aktualizacji AGPS, to powinna wystarczyć instalacja starszego modowanego MiFita. Akurat AGPS zawsze wgrywa ten zawarty w MiFit. Albo nowszą wersję, bo dla Bipa ostatnio tylko AGPS zmieniają.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, FromWP napisał:

Jakiej wersji MiFita używasz? Jak to wina aktualizacji AGPS, to powinna wystarczyć instalacja starszego modowanego MiFita. Akurat AGPS zawsze wgrywa ten zawarty w MiFit. Albo nowszą wersję, bo dla Bipa ostatnio tylko AGPS zmieniają. 

Chyba pomyliłeś AGPS z GPS. A-GPS to dane pomocnicze dla GPS i są one okresowo przesyłane przez MiFit. A-GPS zawiera między innymi gdzie w najbliższych godzinach można się spodziewać satelitów. Służy to jako kanał boczny do szybszego zlokalizowania (złapania FIX GPS). Te informacje nie są zaszyte w pliku.GPS bo są po kilku dniach nieaktualne. Zainstalowanie starej wersji po prostu nic nie daje.

Co do problemu @matrix84 pomiar wysokości w BIP jest wspomagana ciśnieniomierzem. Może zapchała ci się dziurka pod teleskopem górnego paska.

Edytowane przez Pan Arek
Opublikowano (edytowane)

Aplikacja Mi Fit, wersja 3.5.0 (algorytm 1.1.14), wersja software w zegarku: V1.1.2.05

1 godzinę temu, FromWP napisał:

Aplikacja Mi Fit, wersja 3.5.0 (algorytm 1.1.14), wersja software w zegarku: V1.1.2.05

41 minut temu, Pan Arek napisał:

Co do problemu @matrix84 pomiar wysokości w BIP jest wspomagana ciśnieniomierzem. Może zapchała ci się dziurka pod teleskopem górnego paska. 

Dziurkę sprawdziłem, wyglada na bardzo czystą, ale jak będę w domu to potraktuję ją jeszcze komputerowym odkurzaczem.

NIe wiem czy ma to związek z moim problemem, ale jak włączam na telefonie zakładkę z ustalaniem ciśnienia, wysokości i położenia geograficznego to zegarek nie ustala jednoznacznie wysokości, tylko przelicza (waha się) w granicach +/- 30 metrów n.p.m. Np. wg google jestem na wysokosci 280m, a zegarek ustala od 250 do 320 metrów n.p.m. nie zatrzymując wskazania na konkretnej wartości.   

Edytowane przez matrix84
brak cytatu
Opublikowano
59 minut temu, Pan Arek napisał:

Zainstalowanie starej wersji po prostu nic nie daje.

Co do problemu @matrix84

Tak, chodziło o GPS, który jest aktualizowany do starszej wersji z MiFita. Nowsza wersja 3.5.2 aktualizuje GPS na nowszy, może coś to zmieni. Do określenia wysokości wskazania GPS też są chyba uwzględniane, razem z pomiarem ciśnienia.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, FromWP napisał:

Tak, chodziło o GPS, który jest aktualizowany do starszej wersji z MiFita. Nowsza wersja 3.5.2 aktualizuje GPS na nowszy, może coś to zmieni. Do określenia wysokości wskazania GPS też są chyba uwzględniane, razem z pomiarem ciśnienia.

Tak, jak najbardziej dane GPS to również wysokość. Dlatego do określenia położenia potrzebne są minimum 4 satelity. Jednak @matrix84 pisał, że to po aktualizacji A-GPS a to nie jest zaszyte w Mi Fit tylko pobierane gdzieś na bieżąco. Informacje A-GPS  mają ważność góra tydzień i pewnie Chińczycy sami ich nie przygotowują tylko przekierowują z jakiego serwera supl, zapewne google lub nokia.

EDIT:

Poszperałem trochę. Mi Fit pobiera A-GPS miej więcej co 72 godziny do zasobu /data/data/com.xiaomi.hm.health/files/agps.zip*.  Skompresowany plik zawiera 4 pliki, gps_alm.bin, cep_pak.bin i ich sum kontrolnych md5. Plik jest ważny 7 dni.

Więc jeśli on jest winny złych odczytów GPS (a raczej nie powinien) to teoretycznie ustąpi za tydzień.

Edytowane przez Pan Arek
Opublikowano
36 minut temu, Pan Arek napisał:

Poszperałem trochę. Mi Fit pobiera A-GPS miej więcej co 72 godziny do zasobu /data/data/com.xiaomi.hm.health/files/agps.zip*.  Skompresowany plik zawiera 4 pliki, gps_alm.bin, cep_pak.bin i ich sum kontrolnych md5. Plik jest ważny 7 dni

Tak, co tydzien w sobotę zegarek wykonuje aktualizację A-GPS i co tydzień mam nadzieję że problem ustąpi :) Jednak od ponad 4 tygodni jest to samo. Zegarek kompletnie świruje jeśli chodzi o odczyt wysokości, konkretnie Uphill and Downhill (trening: bicycle). Na początku zegarek pięknie odczytywał wskazania góra/dół na podstawie których My Fit niemalże bezbłędnie rysował trasę góra dół, która praktycznie na całej długości pokrywała się z google map, teraz to kompletna porażka. Wrysowana trasa góra/dół jest bezużyteczna.

Zrobiłem update aplikacji Mi Fit do 3.5.2, rozparowałem zegarek i telefon i powtórnie sparowałem. Dam znać wieczorem czy przyniosło to jakiekolwiek rezultaty.    

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, matrix84 napisał:

Zrobiłem update aplikacji Mi Fit do 3.5.2, rozparowałem zegarek i telefon i powtórnie sparowałem. Dam znać wieczorem czy przyniosło to jakiekolwiek rezultaty.    

A jak wejdziesz w kompas to +-5m dobrze ci pokazuje wysokość czy też inaczej? Ja swój rower już "wstawiłem" do piwnicy na zimę, ostatni trening mam z 11 października i wygląda normalnie.

Wykresy trzech niemal identycznych tras w ostatnich miesiącach. Faktycznie jest źle.

1540812423038.thumb.jpg.ba26d664cf2e63f112cfde2faa29f995.jpg1540812353998.thumb.jpg.b1ae854c67cf671f043303b92ee8b5b6.jpg1540812287028.thumb.jpg.bf9cca37cec5819b4c6021ba07985c14.jpg

Dla porównania tak wygląda w google

trasa.png.cd07ca71daee21870007f26dab4eef07.png

Edytowane przez Pan Arek
Opublikowano (edytowane)

Zaktualizowałem, odpaliłem i ...jest tylko gorzej :( Na trasie, która jest raczej płaska (google pokazuje 50m w górę, 24m w dół) telefon pokazał 316m Uphill i 145m Downhill! Wyrysowany przez MI FIT przebieg trasy odzwierciedla absurdalne wskazania zegarka. Tak się zastanawiam czy każdy z użytkowników tak ma czy tylko mój zegarek tak fiksuje? Serdecznie proszę szanownych forumowiczów o relację. Jeśli to drugie to będę po prostu go reklamował.   

Dodam jeszcze, że jako dodatkowy soft dokupiłem w sklep google programik Amazfit Tools... (bardzo rozsądne opcje z powiadomieniami), ale nie podejrzewam żeby to mogło mieć wpływ na niepoprawne działanie zegarka...

Edytowane przez matrix84
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualizacja 2 dni temu. MiFit sklepowe 3.5.3. FW V1.1.5.02.

Dziś chciałem sprawdzić czy naprawili pozycjonowanie wysokości. Jest jeszcze gorzej. Zjeżdżając w dół wyszło, że centrum mojego miasta znajduje się w 45 metrowej depresji.

1541584933392(1).jpg