raf90now Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Moglby mi ktos powiedziec czy jest mozliwosc dostepu z Mi Box'a za pomoca sieci (Wifi? Lan?) do plikow multimedialnych na moim PC ktory jest w tej samej sieci? Oczywiscie nie chodzi tutaj o pliki w chmurze tylko po prostu na dysku
tomx Opublikowano 18 Lipca 2018 Opublikowano 18 Lipca 2018 Tak jest możliwość, musisz udostępnić kompa w sieci.
raf90now Opublikowano 18 Lipca 2018 Autor Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) A mialbym jeszcze jedno pytanie dot. innego urzadzenia niz Xiaomi, w sumie porownanie czy nie bardziej sie oplaca, ale nie wiem czy mozna tutaj takie pytanie zapytac Tylko jakby ktos mogl napisac czy mozna zapytac o cos takiego Edytowane 18 Lipca 2018 przez raf90now
damiano78 Opublikowano 19 Lipca 2018 Opublikowano 19 Lipca 2018 Najłatwiej wychodzi przez PS3 Media serwer.U mnie to rozwiązanie jest najlepszym.Przy okazji każdy smart tv w domu będzie je widział?
raf90now Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Opublikowano 19 Lipca 2018 A moze sie ktos wypowiedziec np o Plex albo Universal Media Server?
damiano78 Opublikowano 19 Lipca 2018 Opublikowano 19 Lipca 2018 Universal Media Server również polecam.To praktycznie to samo co PS3.
ghost12 Opublikowano 19 Lipca 2018 Opublikowano 19 Lipca 2018 Plex to takie rozwinięcie DLNa, ale dużo bardziej rozbudowane. W najprostszej formie instalujesz na kompie server plexa zakładasz konto udostępniasz w kompie pliki video dla plexa, na końcówkach instalujesz klienta (uwaga klient na androida jest płatny, przeglądarkowy lub na tv bezpłatny) i oglądasz w sieci lokalnej, jeśli udostępnisz port plexa na routerze na zewnątrz będziesz mógł oglądać swoje zasoby gdziekolwiek. Mała uwaga: za dekodowanie i transkodowanie odpowiada server, więc przy kilku oglądających lub wymagającym materiale to nie może być jakieś stare P IV tylko najlepiej jakiś świeży i5 lub i7.
Waldemarrro Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Ja używam Plex i mogę powiedzieć że jest łatwy w obsłudze. Przesyłam sobie czasem filmy przez chromecast.
raf90now Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Opublikowano 20 Lipca 2018 Mi wlasnie zalezy najbardziej na tym ze 1 osoba siedzi przy PC i sobie np przeglada strony, a ja ogladam na TV, film z komputera po DLNA, android platny, a na android tv tez czy moze wlasnie na android TV nie jest platny?
ghost12 Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Na oba, 20 zł jakieś. Ale jak kolega wyżej napisał możesz na kompie w plexie odpalić film i castować go na miboxa, wtedy na mi boxie nie potrzebujesz niczego, a po odpaleniu casta możesz normalnie używać komputera do czego innego.
raf90now Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Opublikowano 25 Lipca 2018 Testuje Plex obecnie, poki co jest okej. A czy ktos moglby mi podpowiedziec jak skonfigurowac Universal Media Server bo ustawilem na komputerze, ale nie wiem co zrobic zeby na TV ogladac
Rekomendowane odpowiedzi