Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam straszny problem z baterią. Pierwszy raz stwierdzony w okolicach maja/czerwca. 

Mój Mi2s ma straszny spadek baterii na 3G. Gdy jestem w podróży to nie jest w stanie wytrzymać nawet całego dnia - oczywiście rano odłączony od ładowarki ( 100% ). Wcześniej nie było nigdy takiego problemu - robiłem dużo zdjęć w plenerze, słuchając przy tym muzyki i będąc cały czas na połączeniu 3G. Teraz jakaś masakra. Od zawsze używałem oszczedzania energii, szybkiego wygaszania ekranu, czyszczenia RAMu po paru minutach itd. wiec nie ma to znaczenia. Wygląda na to jakby coś się zesrało w ROMie. W ostatnim czasie przeskakiwałem na chwilę na Cyanogenmod, ale potem wróciłem do MIUI..czy to mogło spowodować jakiś problem ? 

BŁAGAM POMÓŻCIE !!

Z góry dzięki..

Opublikowano (edytowane)

Może bądż łaskaw podać więcej szczegółów. Statystyki zużycia baterii, dane z CPU-Spy (procent stanu deep sleep) oraz informacje z Wake Lock Detector (z uwzględnieniem procesów systemowych, szczegółowo, tzn. po rozwinięciu poszczególnych pozycji ogólnych).

Napisz też, jak masz ustawione opcje lokalizacji, także te, do których można dotrzeć poprzez ustawienia programu Google Maps (czyli np. zapisywanie historii lokalizacji).

Poza tym zastosuj Greenify - w MIUI jest to szczęście, że program ten potrafi usypiać (cześciowo) Usługi Google Play. Sporo to czasem pomaga.

Edytowane przez latet
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Może być jeszcze problem z Fast Dormancy. Pozwolę sobię zacytować:  

(...) Gwoli wyjaśnienia. Fast Dormancy jest protokołem, którym urządzenia komunikują się z siecią, w przypadku gdy sieć przechowuje dane sesji aktywne nawet, gdy połączenie nie jest używane przez cały czas. To oznacza, że ​​urządzenie nie musi na nowo negocjować połączenia w chwili kiedy zaczyna się nowy transfer danych, za każdym razem kiedy przerywasz i wznawiasz. 

Są możliwe 4 możliwe sytuacje:   (...)

4. Twój operator nie obsługuje Fast Dormancy a telefon ma to włączone.
Telefon doświadcza olbrzymich ilości wybudzeń, co powoduje wyższe od normalnego zużycie baterii. Transfery też mogą ucierpieć. JEST TO NAJGORSZY PRZYPADEK. Należy wyłączyć FD.

~Android Forum pełna wersja tu: http://forum.android.com.pl/f549/fast-dormancy-funkcjonalnoa-ae-kta-ra-moa-e-w-wielu-przypadkach-wpa-ywaae-na-zua-ycie-energii-279429/

U mnie na sensacji na prawdę różnica była spora, FD domyślnie włączone ale nie obsługiwane przez play :l 

Edytowane przez Rzeźnia
Opublikowano

Żeby nie rozciągać się w temacie....

Jak to jest w Xiaomi odnośnie tego FAST DORMANCY ??

Niestety siedzę w Play, który nie obsługuje tego protokołu. Dlatego jak jest jakaś opcja wyłączenia, to czemu by nie skorzystać ?!?!

Tylko nigdzie nie mogę znaleźć info jak to wyłączyć. Większość przypadków tyczy się Samsunga. I aplikacja w sklepie też jest pod ten telefon.

Ma ktoś jakąś głębszą wiedzę na ten temat ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...