Marre Posted April 2, 2018 Posted April 2, 2018 Hej, od jakiegoś czasu mam taki problem. Mieszkam w Szwecji i tutaj wszystkie numery komórkowe zaczynają się od zera. I teraz tak, pomimo iż kontakt mam poprawnie zapisany to przy próbie wysłania smsa obcina mi zero co się kończy "niepowodzeniem wysłania wiadomości. Zupełnie nie wiem w czym problem może leżeć. Przykład na zdjęciu. Jakieś pomysły ?
Nezumi Posted April 2, 2018 Posted April 2, 2018 Upewnij się, że na pewno masz numer odpowiednio zapisany. Co masz na myśli pisząc, że "zaczynają się od zera". Chodzi o kierunkowy? Tutaj wystarczy samo (+46). Unikaj dodawania "0" na początku numeru.
Marre Posted April 2, 2018 Author Posted April 2, 2018 nie nie, po prostu w szwecji akurat numer zaczyna sie zerem, numer jest 10 cyfrowy a nie 9cio jak w polsce. A mi dziwnie usuwa te zera w wiadomosciach wiec wiadomosc nie moze byc wyslana, natomiast dzwonic moge normalnie. W kontaktach jest wszystko poprawnie.
Nezumi Posted April 2, 2018 Posted April 2, 2018 Pobierz sobie inną apkę do SMS i zobacz, czy tam będzie to samo (np. Textra). Ew. Spróbuj dodawać do numerów może kierunkowy, a następnie numer z tym "0". Być może to zatrybi w SMS'ach.
FromWP Posted April 2, 2018 Posted April 2, 2018 35 minut temu, Marre napisał: W kontaktach jest wszystko poprawnie. Chyba nie. Musisz mieć numery kontaktów wpisane poprawnie, tzn z numerem kierunkowym Szwecji (czy innego kraju), czyli +46 70.... a. Wtedy powinno działać bez problemu.
Marre Posted April 2, 2018 Author Posted April 2, 2018 7 minut temu, FromWP napisał: Chyba nie. Musisz mieć numery kontaktów wpisane poprawnie, tzn z numerem kierunkowym Szwecji (czy innego kraju), czyli +46 70.... a. Wtedy powinno działać bez problemu. Ugh, poprawiać wszystkie kontakty, masa roboty. Spróbuję najpierw zainstalować program do smsów. Kiedyś wszystko działało jak należy. Po którejś aktualizacji coś się porobiło.
FromWP Posted April 2, 2018 Posted April 2, 2018 (edited) 10 minut temu, Marre napisał: Ugh, poprawiać wszystkie kontakty, masa roboty. Trochę, ale warto na przyszłość, szczególnie jak masz kontakty z różnych krajów. Bez tego jesteś skazany na to że program odgadnie (albo nie) gdzie chcesz wysłać sms-a. Edited April 2, 2018 by FromWP
Marre Posted April 7, 2018 Author Posted April 7, 2018 Więc tak, aplikacja TEXTRA rozwiązuje problem. Poprawnie wysyła smsy i nic nie muszę dopisywać. (+46) Natomiast jeżeli chcę wysłać przez systemową apkę to muszę dopisywać +46. Dla informacji kiedyś nie miałem tego typu problemu, dopiero po jakiejś aktualizacji to się pojawiło. Więc to definitywnie błąd oprogramowania. Dziękuję wszystkim za wsparcie, miłego dnia życzę.
Nezumi Posted April 7, 2018 Posted April 7, 2018 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Recommended Posts