Jump to content
  • 0

decydująca jakość rozmowy

tollo

Question

Szanowni,
szukając kolejnego "Sziaomi" - nieznanym parametrem jest jakość rozmowy.
Proszę Was o sugestię, z jakich słuchawek jest o.k. (wiem,np np. mi5, mi2A) a co omijać (podobno Redmi-Note 4itd)
Mam Mi4i, jest moim zdaniem co najmniej dobrze, miałem Red Rice-było dobrze.
Wolałbym coś z MIUI, mazawsze LTE....
prośba o komentarz tych, co mają porównanie.. 

8 answers to this question

Recommended Posts

• 1

Kryterium ważne tylko weź takie coś zmierz... Xiaomi u mnie od najstarszych: mi4i, rn4 (mtk), mi5, mi note 2, do tego po dwie karty sim z orange i dwie z play. Wszystkie karty sim były przy okazji wymieniane na te z LTE i na wszystkich telefonach wgrane xiaomi.eu które starałem się w miarę często i na bieżąco aktualizować.

Mi4i (ok), przesiadka z RN4 na mi5 - tu był zgrzyt, bo na RN4 bez problemu samo z siebie działało "HD voice" (VoLTE nigdy nie ruszane, nie wymuszane itp.), a na mi5 już nie chciało - różnicę zwłaszcza na początku dało się odczuć. Z czasem jakoś się ułożyło. Mi Note 2 bez większych problemów.

• Thanks 1

• 1

Nah, przy "jakość rozmów" jest tak wiele zmiennych, że to nie ma sensu w ogóle poruszać... Siostra ma iPhone 7+, czasami totalnie nie idzie się z nią dogadać, bo albo jest jakby "pod wodą", albo brzmi jak robot, albo jest co innego, ale Bóg jeden wie, czy to wina softu, zasięgu, operatora, przypadku, hardu, klątwy, mojej niechęci do Apple... Nieważne co Ci polecimy, zawsze istnieje ryzyko, że coś może być nie tak z totalnie niewiadomego powodu...

• Thanks 1

• 1

Uzywalem redmi nota 4g, nota 2 i teraz nota 4x  miałęm również galaxy nota 3 i4 ehhh.. oneplus 3, lg g5 a przejsciowo tez uzywalem jakis staroci wszytko to w redbullmobile i nie potrafilbym wskazac tel. ktory mial najlepsza jakosc rozmow lub szczególnie wyróżniał się jakimiś problemami podczas rozmowy. Kazdy tel. oferowal dobra jakość i w kazdym zdarzala sie jakas wtopa z powodu chwilowego zaniku spadku zasiegu lub cos w tym stylu. Za to potrafilbym wzkazac telefon ktory na sluchawkach bez żadnych modów glal najbardziej plasko i nijako i byl to oneplus 3 ale poza tym i ekranem to byl kawal dobrego sprzetu :P.

Jak napisał Nezumi ostrożnie podchodz do opini ludzi na temat rozmów, zwłaszcza na temat  nota 4x :P osobiscie znam 3 osoby poza mna ktore uzywaja redmi note 4x i zadna nie narzekała na jakość rozmów czy problemy z nimi. Bedą to 4 osoby razem ze mna a 3 z nich sa w sieci Redbullmobile czyli podsieć Play.Telfony sa z różnych okresów/zródeł i jedna wersja to 4/64.

Zbyt dużo róznych czynników wpływa na  jakosc połączeń żeby można było wybrać tel. najlepszy albo stwierdzić że jakis sie totalnie nie nadaje do połaczeń głosowych.

W sumie to możesz wygooglowac pewnie prawie kazdy model i znależć temat że jakosc glosowa jest do bani albo są problemy. Tak z głupa wpisałem z nowosci

https://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s9-s9-plus/876521-call-quality-horrible.html i ding :D

Też pamietaj że trafiaja się egzemplarze wadliwe w naszych czasach coraz częsciej i tu tez przytocze s9 bo podobno ludzie wyjmują telefon z pudełka i nie dziala lub częsciowo nie działa dotyk :P a to dosc istotna wada... to pomyśl jak długo i czy wogole mozę wychdozic wada z jakoscią rozmow :P 

Już chyba komus pisałęm, że jeśli chce zakupić nota 4x to niech sobie go zamowi ze sklepu(który oferuje jakaś gw i ma konkretne opinie na temat reklamacji)  ma wtedy czas 14 dni na prztestowanie tych połaczeń :P i przekonanie się samemu czy to jest cos warte czy nie. (byle tylko nie porysowac i nie uszkdozic :P)

Nie wiem na ile będe zrozumiany przy tych wypocinach bo nie umiem pisac ale, ale licze że pomogłęm! :D

Ps. Jedna osoba wygięła redmi nota 4x delikatnie i przestał jej działąć dotyk ale nie jest to zbyt rozgarnieta i kumata osoba :X. Najwieksze smiechy jesli chodzi o używalnosc te.l to mialem chyba z galaxy note 3 glosnik i sensory potrafily mi sie zbugować i przetac działąc az do restartu :D. Raz czekałem na połączenie w moim biznesowym telefonie żeby sie okazało że omineły mnie 4 połączenia na które czekałem bo glosnik stweirdził, że idzie afk :D. Nie żebym prowadził jakiś biznes ale no ... : (. To była jedna z licznych wad których doświadczyłem podczas użytkowania produktów tej fimry dlatego trafiła na moją czarna liste razem z creativem na razie. xD 

Mam nawet loldówke Samsunga... wydaje wszytkie odgłosy dżungli! Śpiewa jak słowik albo ryczy jak raniony byk, pierdzi jak stary kamaz zależy jak leży i to wszytko dosyć głosno :D a weż postaw majonez kolo musztardy zbyt blisko to masz pier... symfonie !

Po co ja to pisze xD aha  no tak chyba żebyście sobie darowali pewnego producenta xD.

Edited by Lamcza
  • Thanks 1

• 1

aparat jest dosc sredni w redmi note 4x akurat, wystarczy do uzytku ale do flagowcow mu daleko :P Raczje kup jeden w sklepie zbadaj czy tobie ta jakos polaczenia wystarczy i albo sobie zostaw albo oddaj :P najmocniejsza strona nota 4x to bateria i praca na niej. Flagowca próżno szukac takiego czasu na ekranie i nawet SraOled nie pomaga  ; )

Jeśli jednak suzkasz flagowca i to w miare taniego to zaintersowalbym sie lg dlatego ze g6 chyba jest na lcd ekranie jeszcze i mam nadzieje ze juz im nie padaja plyty( lg miało kiedyś taki problem) ; P ew op 5t jesli potrafisz zakceptowac wady i zalety ekranu amoled :P masz jeszcze do wyboru mi6 i jakis mi mix  oczywiscie. W mojej skromnej opini nie ma co sie szarpac na tel powyzej 3k te wszytkie samsungi/lg/huwawei po 4k w momencie zakupu traca z 500! Iphone moze przedstawia się troche lepiej aczkowiek jak widziałęm  porysowana ramke w X po2 miesiacach noszenia w etui na jakimś filmiku to i tu moze spadek wartosci bardzo zabolec :P 

Jak kupować to flagowiec zeszłoroczny lub po jakims spadku znacznym cenowy... powody są dwa albo i wiecej, ale głwonie:

1. Nie tracisz kroci w momencie keidy odpakowałes tel i już nie jest nowy

2. Dajesz do zrozumienia producentowi iz te jego ceny 4k i powyzej to nie bardzo cie interesuja :D( zwłaszcza kiedy nawet 2 letni flagowiec nie zajaknie sie ani na monet przy codziennym uzytkowaniu i grach a progres pomiedzy kolejnymi generacjami jest znikowmy i czesto okazuje sie ze jestes ograbiany z funkcjonalnosci jack, port ir, czytnik odciskow w zaleznosci od modelu i producenta pod pretekstem wodoszczelnosci ktorej brak prawie nigdy nie zostanie uznany przy gwarancji  :D )

ps. no w sumie to powodów jest wiecj jednak np. po pol roku roku wiesz już jak sie prezentuje dane urzadzenie. Minej wiecej wszystkie jego wady i zalety zostały wykryte :P wiesz co kupujesz, wiesz za co płacisz, wiesz czego sie spodziewać i nawet jeśli dany sprzet maiał jakieś wady to po tym czasie zapewne zostały rozwiazane lub jestes ich w pełni swiadom czyli wiesz za co płacisz :x

Edited by Lamcza
  • Thanks 1

• 0

byś panie musial wziasc te wszytkie telefony i przekladac karte sim z jednego do drugiego w tym samym miejscu i testowac co ci lepiej brzmi a potem i tak przyjdzie aktualizacja i albo sie polepszy albo sie ... :D

• Thanks 1

• 0

Dziękuję, Panowie !
A zatem, pozostaje mi taka ocena: w każdym modelu mogą zdarzać się "kiepskie rozmowy", ale raczej nie dotyczy to flagowców (Mi6, A1...), natomiast modele średniej-niższej półki (Redmi 4, 4x, Redmi Note 4...oferują jakość rozmowy prawdopodobnie wyraźnie gorszą (na podstawie opinii o Redmi 4x, także note4  z tutejszego forum) .  Na warunki zewnętrzna (zasięg, sieć itp) nie mam wpływu. Chcę, by aparat dawał mi sznsę na zrozumiały dźwięk.  Czy to uzasadniona opinia ?
A może clou to usługa HD Voice, czyli zestawianie internetowego połączenia w wyższej jakości (bit rate) ?   
Bo chcę wybrać, a nie losować smartfona...;)

Edited by tollo

• 0

W kwestii "jakości rozmów" ZAWSZE będzie to losowanie, bo tutaj się tak na prawdę wiele między modelami i firmami nie zmienia... Wszelkie komentarze na temat Redmi, że coś "źle słychać" też trzeba brać z przymrużeniem oka, bo nie wiemy z jakiego to powodu. Jeżeli stać Cię na serię Mi, bierz Mi i tyle, zawsze to "wyższa półka".

• 0

@NEZUMI: dzięki za opinię; mam rozumieć, że w identycznych warunkach (sieć, sygnał itp)  REDMI 4X będzie prawie tak samo czysto gadał jak Mi6 ?

@ LAMCZA: dziękuję za opinię; w sumie napisałeś rozległe opracowanie, o tyle cenne, że bazujące na różnorakich doświadczeniach. Warto przeczytać takie spojrzenie .
Wniosek dla mnie: nie ma zasady, wszystkie telefony są mniej lub bardziej podatne na wpadki.

Ja nie mam problemu z kupieniem flagowca czy jabłuszka, o ile trzeba. Tylko nie wiem po co wydawać niepotrzebnie złotówki.
Wasze opinie, Panowie, zepchnęły mnie na Redmi Note 4X. To ma być telefon do gadania, sporadycznie fotka czy filmik, dobry stabilny soft (MIUI 9, prawda ?). Tylko ten model jest podejrzanie tani. Może trzeba kupić dwa ? ;)