Skocz do zawartości

Xiaomi Mi-3 jako stabilny, bezproblemowy smartfon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Posiadam Samsunga Galaxy S3, planuje zakupić Xiaomi Mi-3 w wersji 16GB, przez co w sumie nie aż tak wiele będę musiał do niego dopłacić.

Po S3 mam serdecznie dość Samsunga, szukam smartfona, który będzie stabilny, szybki, bezproblemowy, bez potrzeby modowania i wgrywania nie wiadomo czego, jedynie root na stockowym ROMie. Czy dostanę to w Mi3? Ile zostaje dla użytkownika z tych 16GB? Jak z jakością dzwięku? Czy podoła z AKG K518?

Jak z aktualizacjami? Czy możemy się na niego spodziewać Androida L? Jest KitKat?

Rozumiem, że LTE nie dostanę, już się z tym pogodziłem. Czy jest to telefon warty przesiadki? Nie jest awaryjny? Wiadomo, że z gwarancją będzie ciężko.

Czy MIUI to dobra nakładka?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kamil194
Opublikowano (edytowane)

Root masz od poczatku w mi3, aktualizacje co tydzień, KitKat jest (4.4.4), problemow sprzętowych raczej nie spotkasz, uważaj tylko na podrobki, a gwarancja będzie bez problemu, jeśli kupisz na ibg, miui bardzo fajna nakładka wdl mnie.

Edytowane przez minemaniak1
Opublikowano

Widziałem, że da radę wykonać prosty test i już wiadomo czy to oryginał, więc będę go na 100% robil.

Także zostaje pytanie ile mam dostępnej pamięci z tych 16GB na swoje pliki?
I jak z jakoscią audio?

Opublikowano (edytowane)

Teraz mam 16+4GB w S3 i się nie ograniczam, a 300zł "drogą nie chodzi" dlatego głównie myślę nad 16GB.

Dlatego się zastanawiam ile miejsca zostaje.

Będzie Android L? I co z tym audio?

Czytam opinie o kiepskim sofcie, niestabilnym sofcie do Mi3? Jak to w końcu jest?

Edytowane przez Kamil194
Opublikowano

ja sie przesiadlem z LG4xhd na to ustrojstwo, też 16GB - mi tam w zupełności wystarcza. Mam go dopiero 3 dni więc za wiele nie mogę powiedzieć.
Jak narazie nie załuje - wydaje się dużo szybszy od LG. No i MIUI - jedyny android który przypadł mi do gustu:)
Chociaż LG na początku też był bardzo szybki.

Z audio nie zauważyłem żadnych problemów. Co do miejsca to ja na czystym romie (miuipolska) miałem cos w granicach 12GB wolnego.

Opublikowano (edytowane)

A jak z płynnością interfejsu? Jest idealnie płynny?
Bo mam kiepskie doświadczenia z chińskimi telefonami, które mimo ogromnych wyników w antutu były znacznie mniej płynne niż stary SGS2 na CM, który w antutu ma ok 10k.

Edytowane przez Kamil194
Opublikowano (edytowane)

Z tego co czytałem na Androida L też jest szansa, także chyba warto spróbować z Xiaomi :)

Dzięki.

PS.

Ostatnie pytanie.

Jak jest z fixem GPS? Często używam enodomondo i mój S3 naprawdę łapie fixa w kilka sekund czego nie mogłem powiedzieć o wcześniejszych telefonach.

Edytowane przez Kamil194
Opublikowano

Kilka sekund i jest fix, ale jak działa ta aplikacja to nie wiem, ale czytałem tu na forum, że są problemy. Niech ktoś kto używa się wypowie :) Mapy Google jako nawigacja działają wzorowo, nie gubi zasięgu, nie zawiesza się.

Opublikowano

Kamil. Nie ma co porownywac do tych typowo chinskich typu mediadroid itp. To zupelnie inna polka. Spokojnie mozna go porownywac z takimi modelami jak galaxy S3,4 czy xperia z, Lg nexus itp.

Przynajmniej w moim odczuciu.

Opublikowano

Co do dźwięku - u mnie napędza Razery Krakeny i daje radę, jest naprawdę głośno. Jakość jest też super, a brzmienie ustawiasz pod siebie - programem viperfx w ustawieniach.

Opublikowano

No nie wiem....idz do np media markt...wyjmij mi3 i zobacz na sam wygląd czy jakość wykonania... o środku nie ma co pisać..sony czy galaxy ( o lg nie piszę bo osobiście dla mnie to totalny schit-bez urazy dla właścicieli lg) chociaż flagowce to jednak kiepsko wyglądają na tle MI

hmm, naprawdę nie widzę tu jakiejś wielkiej rewolucji w wykonaniu tego MI3 względem innych flagowych modeli (Samsung S4,Xperia Z). Uważasz, że one są jakoś dużo gorzej wykonane od MI3? Może jedynie środek (czego i tak nie widać) ma lepszy o wiele MI3.

Jezeli chodzi o wykonanie i budowę, to MI3 bardzo przypomina telefony firmy Nokia (920 wzwyż). Takie fajne zwarte, nie trzeszczące obudowy:) ale tą zaletę mają chyba tylko telefony z wbudowaną na stałe baterią.

Z jednej strony zaleta z drugiej wada, bo gdy padnie bateria(co raczej rzadko się zdarza w okresie 2-3 lat) to wtedy kaplica, bo nawet nie ma serwisu w Polsce.

Co do LG, akurat G2 wydaje się bardzo ok. Mój stary LG p880, jeżeli chodzi o wykonanie, też nie ma na co narzekać, no może jedynie trzeszcząca lekko klapka (ale on ma jednak wymienną baterię).

Hehe pamiętaj, że MI posiada części od LG i SONY (wg specyfikacji: wyświetlacz i aparat)

Pierwsze co zrobiłem w swoim MI3 - założyłem mu ochronę (aluminiowe etui MI) bo odniosłem wrażenie, że łatwo jest go zarysować (a etui można zawsze wymienić).  Chociaz widzę, nie jest tak źle: http://miuipolska.pl/forum/topic/1919-crash-test-xiaomi-mi3/   ;-)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

może faktycznie wziąć MI3 do MM i bezpośrednio je porównać :) Bo tak to nie wydają się te inne telefony jakoś gorzej wykonane.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

a mnie się to właśnie podoba i wyróżnia go wśród innych smartfonów. Nie ma innego takiego:)
Lecz to już jest kwestia gustu i to zależy od upodobań użytkownika.

Opublikowano (edytowane)

@kiew, to teraz trochę mnie zniechęciłeś bo na SGS3 endomondo naprawdę działa wzorowo, a używam go chyba najwięcej z zainstalowanych na tel aplikacji.

Skoro posiadasz też SGS3 to powiedz mi czy jest znaczna różnica pomiędzy tymi telefonami? Warto się przesiadać?

Edytowane przez Kamil194
Opublikowano (edytowane)

Cotygodniowe aktualizacje może i są ale nie są to wersje stabilne. Sam jak miałem jeszcze Mi2s aktualizowałem co 1-2 tygodnie telefon i zdarzało się, że aktualizacja wprowadzała błędy, które utrudniały używanie telefonu.

Edytowane przez khek
Opublikowano (edytowane)

Ja nie żałuję przesiadki. Różnica jest spora pod innymi względami.

Jakość wykonania w mojej ocenie bije Samsunga na głowę. 

Dodatkowo bardzo się cieszę z zakupu słuchawek Xiaomi Piston Earphone Updated Version Brown:

http://www.ibuygou.com/p-original_xiaomi_piston_earphone_updated_version_brown-5708.html

To moje najlepsze słuchawki w życiu :)

SGS3 na razie zostawiam, traktuję go jako telefon zastępczy, a i przy korzystaniu z GPS wydaje się stabilniejszy.

Najbardziej wkurza mnie ubijanie Endomondo przez MIUI.

Tu: http://miuipolska.pl/forum/topic/2932-redmi-1s-pytania-og%C3%B3lne-w%C4%85tek-zbiorczy/#entry22098

podobny problem z Endomodno, ale na Redmi 1S.

Zamroziłem w TB firewalla i aktualizacje - zobaczymy, czy pomoże.

Musisz sobie odpowiedzieć właściwie z jakich powodów chcesz zmienić SGS3 na Mi3 :)

U mnie przeważyło: większy ekran, mocniejszy sprzęt, MIUI, stały ROOT, częste i oficjalne aktualizacje no i ciekawość :)

Edytowane przez keiw
Opublikowano (edytowane)

Musisz sobie odpowiedzieć właściwie z jakich powodów chcesz zmienić SGS3 na Mi3 :)

U mnie przeważyło: większy ekran, mocniejszy sprzęt, MIUI, stały ROOT, częste i oficjalne aktualizacje no i ciekawość :)

Główny powód to 2GB RAMu, a następnie to bardzo chwalona nakładka MIUI, mam nadzieje stabilniejszy system, częste aktualizacje, wykonanie i coś czego niema co druga osoba na ulicy.

Martwi mnie tylko te Endomondo z GPS, brak slotu na SD i LTE i zastanawiam się jak będzie z odsprzedaniem takiego telefonu, bo telefony zmieniam dość często.

Edytowane przez Kamil194
Opublikowano

Na obecną chwilę LTE jest mi zbędne. Mam 2,5 Gb danych mobilnych i przy obecnych prędkościach mogę to bardzo szybko wykorzystać.

Oprócz tego w domu mam WiFi a w mieście jest sporo darmowych hotspotów, z których i tak prawie nie korzystam :)

Na razie zamrożenie w TB firewalla i aktualizacji pomaga. Ja myślę, że to nie do końca wina MIUI, ale i samego Endomondo.

Równolegle używam polskiej aplikacji Navime - darmowej i mającej lepsze statystyki niż Endomondo.

Jej jakoś nigdy mi MIUI nie ubiło. Myślę, że Endomondo samo w sobie jest coś źle zoptymalizowane i może powodować problemy.

Ostatnio zauwazyłem, że na SGS3 użycie aparatu, by zrobić foto, w trakcie nagrywania trasy w Endomondo, również spowodowało przeładowanie Endomondo, tym samym przerwane zostało nagrywanie trasy - fakt SGS3 to słabszy sprzęt.

Co do braku SD, to tak jak napisał kolega wyżej, kup wersje 64GB.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...