sebuli Posted February 21, 2018 Posted February 21, 2018 Witajcie, jakiś czas temu uruchomiłem sobie płatności telefonem przez aplikację mBanku, która wykorzystuje Android Pay i śmigało to kilka tygodni. Nagle nie wiadomo czemu od 3 dni pojawia się komunikat, że Android Pay nie może być uruchomione, bo: - mam roota - mam odblokowany bootloader - jest jakieś wewnętrzne oprogramowanie czy coś takiego, które na to nie pozwala Nic z tych powyższych rzeczy nie pasuje. Na telefonie mam chyba najnowsze MIUI, ale w wersji BETA, nie wiem czy wcześniej też takie było czy mi się sam telefon zaktualizował do bety i dlatego taki problem? Próbowałem instalować Google Pay, bo coś się podobno zaktualizowało, ale komunikat jest ten sam. Proszę póki co nie sugerować przywrócenia do ustawień fabrycznych, ani wgrywania nowego oprogramowania, może ktoś ogarnia przyczynę tej sytuacji. Reinstalacje aplikacji nie pomagają. Za pomocne, nakierowujące odpowiedzi z góry bardzo dziękuję
sebuli Posted February 21, 2018 Author Posted February 21, 2018 Roota nie ma, bootloader zablokowany - była tylko prośba o odblokowanie bootloadera, ale nie podpinałem telefonu i ostatecznie go nie odblokowywałem, a przecież samo się nic nie mogło odblokować. Nie wiem czy cokolwiek załączony screen wskazuje.
mieczysllaw Posted February 22, 2018 Posted February 22, 2018 Ja mam to samo. Nie rotowałem telefonu, bootloader zablokowany. Co więcej, w niedzielę w jednym sklepie płaciłem telefonem powiedzmy koło 14 a koło 18 już nie mogłem. Jest jakaś możliwość sprawdzić co było w tym czasie aktualizowane?
sebuli Posted February 22, 2018 Author Posted February 22, 2018 Czyli dobrze, bo nie jestem w tym sam. Może jakaś mądra głowa ogarnie o co tu chodzi? @mieczysllaw a czy też masz betę MIUI?
mieczysllaw Posted February 22, 2018 Posted February 22, 2018 Dokładnie to samo MIUI co Ty. Tylko ostatnio nie było aktualizacji w piątek i po drugie mnie przestał działać w ciągu kilku godzin. Jestem w stanie określić powiedzmy rozrzut ok 2-3h kiedy to się stało.
sebuli Posted February 22, 2018 Author Posted February 22, 2018 Ehhh, a próbowałeś robić to co nam kolega wyżej proponował? Reinstalacja usług google?
mieczysllaw Posted February 22, 2018 Posted February 22, 2018 Nie jeszcze nie, ale dziś spróbuje. Przynajmniej się postaram Już mam weekend więc nie obiecuje.
Pietr Posted February 22, 2018 Posted February 22, 2018 Sprawdź aplikacją safetynet test czy telefon przechodzi testy.
Pietr Posted February 25, 2018 Posted February 25, 2018 Zainstaluj od nowa MIUI poprzez aplikację Aktualizacje. Jak nie pomoże to może co skopali. Polecam odblokować bootloader i zainstalować MIUIPolska. Tam jest patch i nie będzie takich cyrków.
mieczysllaw Posted February 26, 2018 Posted February 26, 2018 Cały czas to samo. Poczekam chyba na kolejną aktualizację a jak to nic nie da to chyba zmienię ma MIUIPolska.
K4r0lSz Posted February 26, 2018 Posted February 26, 2018 Od najnowszej Global Bety MIUI (luty 2018) Android Pay/Google Pay nie będzie działać na wersji Beta MIUI - wg informacji MIUI Forum/Beta Team. Nawet przy braku root, braku odblokowanego BL. 1
Artur29 Posted March 2, 2018 Posted March 2, 2018 To samo. Niby oficjalne aktualizacje MIUI 9 Global 8.2.1 Beta, ale dzisiaj już pelen komunikat w google pay: "metoda platnosci nie jest juz mozliwa na twoim telefonie". Chociaz juz od koncowki stycznia platnosci nie byly mozliwe...
sebuli Posted April 2, 2018 Author Posted April 2, 2018 Downgrade do najnowszej wersji romu Global Stable podziałało i normalnie już da się płacić telefonem. Problemem jest to, że trzeba zrobić wipe telefonu ;/
Recommended Posts