Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie do końca ten sam, ma kilka usprawnień. Częstotliwość również wyższa, a także aluminiowa ramka może lepiej oddawać ciepło, przez co dłużej będzie w stanie pracować na wysokich częstotliwościach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie do końca ten sam, ma kilka usprawnień. Częstotliwość również wyższa, a także aluminiowa ramka może lepiej oddawać ciepło, przez co dłużej będzie w stanie pracować na wysokich częstotliwościach.

Nie aluminiowa tylko że stali nierdzewnej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem Mi3 mam go zaledwie kilka dni. Rozważałem jego zakup ponad 3 miesiące. Muszę przyznać, jak wielu że to naprawdę porządny sprzęt. Wiem pisanie samych "achów" i "ochów" zalatuje fanbojem, ale naprawdę jest to bardzo dobra słuchawka. Jak dla mnie jest to zupełnie nowa jakość stabilności, szybkości i wyglądu.

Opublikowano (edytowane)

jak na razie chodzi nieźle. Mam go kilka tygodni już. I ani na chwile nie zamulił.

Każda aktualizacja tygodniowa, wymaga restartu. Więc system jest jakby "odświeżany" co tydzień.
Nie wiadomo jakby się zachowywał pracująć tylko na "jednym" romie przez dłuższy czas. Może ktoś używa go dłuższy czas bez restartu ?

U mnie przez te 7 dni, bez restartu chodzi płynnie.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

Ja zauważyłem jedną rzecz że jak mam zajęte tak 85% ramu to jak mam ostatnią otwartą aplikacje w tle i włącze nową to tą w tle ubija, np. mamy włączony taptalk i otwieramy link w przeglądarce, taptalk zostaje w tle i go ubija. Jak na 2 GB ramu to myślałem ze będzie lepiej...

Mi3_4.8.22

Opublikowano (edytowane)

Co ma być lepiej.

Masz 85%zajete to ubija żeby te 15%zostawic dla nowych aplikacji.

Bez różnicy czy 1gb czy 2gb czy 3gb.

Zawsze tak będzie robić.

Bo tak działa android.

Mam ostatniego dev v5 i działa elegancko cały czas bez restartu.

Edytowane przez raf7705
  • Like 1
Opublikowano

Tak, ale potrafi ubić np. Endomondo działające w tle - a to nie jest już dobre.

Rozumiem, że zabijane są aplikacje porzucone, ale ubijanie aplikacji działających w tle na pewno nie jest niczym pozytywnym.

Opublikowano

No i gdyby ta pamięć była lepiej wykorzystywana (chociażby Hongmi z 1GB), to by takiego ubijania nie było.

Po prostu im więcej pamięci MIUI ma, tym więcej jej wykorzystuje :D

Opublikowano

Na logikę nie powinien jej ubijać w momencie, gdy sobie kłódką ją zablokujesz ;)

Wtedy aplikacje mają priorytet i powinny być ubijane inne, mniej ważne.

Opublikowano

"Kłódka" nie ma nic do automatu, jedynie wyklucza daną apkę z ręcznego ubijania.

Jest coś nie tak z optymalizacją MIUI.

Opublikowano

Właśnie użycie ram jest nieproporcjonalne w MI3 do Mi4 - tzn tak jakby dopiero na MI4 MIUI 6 miał sens.

Niby ten sam rom. Ale na na MI4 ok 1,1GB ciągle wolnego. Po ubiciu 1,3GB. Więc prawie 1,5 GB jest w użyciu. Przy 2GB ram w MI3 1,5GB to już bardzo dużo i zostaje wtedy te 300-500MB. Teoretycznie mógłbym to poprawić przez tweak jak w Redmi 1S ale problem jest w tym, ze rom jest ten sam. 

Aczkolwiek... jest możliwość.. Da się rozdzielić MI4 od MI3. Jest parametr w build.prop ro.product.model i to jest odczytywane z firmware.

Teoretycznie mogę tak zrobić w pliku init.qcom.post-boot.sh by tweak pamięci VM był tylko dla MI3. 

Może jak będę miał więcej czasu to zrobimy testy.

Choć chętni mogą sami testować. W poście o problemach z pamięcią w Redmi 1S jest wytłumaczone o jaki parametr chodzi (dokładnie minfree). Nie da to więcej pamięci ale może pomóc na ubijanie aplikacji.

• Like 1
Opublikowano

Zapewne chodzi o wątek: http://miuipolska.pl/forum/topic/3483-problem-wywalania-się-aplikacjizarządzaniem-ramem/

Nie śledzę co się dzieje w działach telefonów, których nie posiadam i musiałem się naszukać :)

Rozumiem, że edytujemy /system/etc/init.qcom.post_boot.sh

i ostatnią linijkę zmieniam na:

echo "4096,5120,6144,7168,8192,32768" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree;

?

Takie są parametry do Redmi 1s a co dać do Mi3?

Opublikowano

Co ma być lepiej.

Masz 85%zajete to ubija żeby te 15%zostawic dla nowych aplikacji.

Bez różnicy czy 1gb czy 2gb czy 3gb.

Zawsze tak będzie robić.

Bo tak działa android.

Mam ostatniego dev v5 i działa elegancko cały czas bez restartu.

Oczywiście, niech sobie ubija ale starsze aplikacje a nie tą która przed chwilą używaliśmy. Jeśli przy 2 GB ramu możemy używać tylko jednej aplikacji bo reszta jest ubijana to po co taka zabawka z super bebechami

Mi3_4.8.22

Opublikowano

Ja mam v6... I nie widzę żadnego pogorszenia w stosunku do v5. Przeważnie mam pootwierane parę apek społecznościowych (g+, insta, fb i snapchat) do tego przeglądarka i tapatalk. Czasem muzyka. I na v6 mam więcej ramu jak na v5. Miui jest humorzaste, jednych lubi drugich nie ;D

MI3 powered By Miuipolska.pl

Opublikowano

Ja właśnie też tego nie rozumiem.

Ilekroć oglądam filmy o MI3 na YT, to wiecznie widzę braki w pamięci.

Ten telefon w chwili obecnej bardzo dużo jej zużywa, mimo braku jakichś ekstremalnych ilości apek w tle ;/

Opublikowano

Mi4 i Miui6 wyszły niedawno.

Do tej pory to Mi3 był "referencyjnym" telefonem i wydawałoby się, że MIUI 5 powinno być w nim zoptymalizowane, jednak jak widać tak nie jest.

Opublikowano

Czyli nie ma sensu instalować v6 na mi3 bo jest zoptymalizowane na mi4.

Lipa.

Lol. wręcz przeciwnie. Miui 6 na lepsze zarządzanie pamięcią. Zram i te sprawy. Nie jest optymalizowane pod Mi4 bo to ten sam rom.

Wysłane z MI4 W

Zapewne chodzi o wątek: http://miuipolska.pl/forum/topic/3483-problem-wywalania-się-aplikacjizarządzaniem-ramem/

Nie śledzę co się dzieje w działach telefonów, których nie posiadam i musiałem się naszukać :)

Rozumiem, że edytujemy /system/etc/init.qcom.post_boot.sh

i ostatnią linijkę zmieniam na:

echo "4096,5120,6144,7168,8192,32768" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree;

?

Takie są parametry do Redmi 1s a co dać do Mi3?

Na pewno nie takie jak w Redmi.

Zobacz komendą: cat "ścieżka"

By sprawdzić jakie ma ustawienia Mi3 w tym parametrze.

Wysłane z MI4 W

Opublikowano (edytowane)

Jest: 12288,15360,18432,21504,24576,30720

Czyli dopisać:

echo "12288,15360,18432,21504,24576,30720" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree;

?

Edit:

Dopisałem, będę testował.

Edytowane przez keiw
Opublikowano (edytowane)

Jakoś nie jestem przekonany do v6 na razie, pewnie kiedyś go zainstaluje.

Bo na v5 nie mam problemów z niczym.

Edytowane przez raf7705
Opublikowano

Osobiście użytkuję V6 i jestem w stanie go polecić w 100%.

dokładnie, jakiś dziwnych problemów ze stabilnością, szybkością działania czy FC na v6 nie doświadczyłem.

Tyle, ze ja przed i po wgraniu v6, zrobiłem full wipe i zacząłem jakby "od nowa" na czysto przygodę z tą wersją.

Zaczynam się powoli już przyzwyczajać do tej wersji miui. Ostatnio nawet poprawili zdjęcia kontaktów podczas dzwonienia, także po malutku może wszystko co poobcinali powróci :)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...