kwisatzhaderach Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Chciałbym podzielić się dość nietypową obserwacją dotyczącą wydajności Mi MIX'a, którego posiadam od niedawna. Telefon kupiłem z MIUI Global stable, który zaktualizowałem (OTA) do najnowszej wersji. W Antutu wyciągał nieznacznie ponad 150 tyś. pkt i wyniki stale oscylowały w tych granicach. Gdy już udało mi się odblokować bootloader i zainstalować najnowsze MIUI Polska, na czyściutkim systemie telefon wyciąga przeciętnie 115-130 tyś punktów (jeden jedyny raz udało mu się dobić do 140 tyś). Moja Mi 5 3/32 na nowym MIUIPolska wyciąga dość często ponad 127.400 pkt, więc wyniki MIXa, jak na "pełnotaktowanego" snapa 821, są kiepskie. Szczególnie niska jest punktacja dla grafiki 3D , pozostałe raczej wyprzedzają Mi5, o tyle ile powinny (jakieś kilkanaście procent). Czy ktoś zaobserwował spadek wydajności na nowszych wersjach MIUI dla MIX'a? Może to jakaś kwestia związana z zarządzaniem energią? Edytowane 14 Listopada 2017 przez kwisatzhaderach
Acid Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 Porównujesz Globala Stable, który jest systemem odex, z MIUIPolska który nie jest Stable tylko dev i to deodex. Między tymi wersjami jest dużo różnic, m.in kernel a także z zasady odex będzie szybszy od deodex ale to marginalne różnice. Laguje ci antutu jak w niego grasz? Wysłane z MI6
kwisatzhaderach Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 Dziękuję za pouczenie, szczerze mówiąc w ogóle nie znałem tych pojęć. Tak na marginesie, to czy Stabilne MIUIPolska jest systemem odex? A antutu zdecydowanie nie laguje Po prostu sama kwestia cyferek mnie dość mocno zdziwiła, a i sporo ludzi, na anglojęzycznych forach narzeka na syntetyczne wyniki MiMixa w testach. Sam telefon ogólnie chodzi pięknie (zresztą ja z Mi5 jestem ciągle bardzo zadowolony). Problem tkwi w tym, że procesor tego telefonu dość mocno zwalnia pod obciążeniem i w rezultacie, w ciągłej pracy wcale nie różni się nawet od najsłabszego Mi5. Na podstawce chłodzącej mojemu Mixowi udało się przekroczyć 150 tyś punktów na aktualnym sofcie, więc problem chyba nie tkwi ogólnie w systemie. Wydaje mi się, że plik "thermal-engine.conf" może różnić w globalu stable, może próbował ktoś podmienić ten plik lub coś zrobić z nim jakiś inny eksperyment? Ja mogłem go jedynie na potrzeby "testu" chwilowo wyciąć, i wtedy Mi Mix przekroczył 160 tyś punktów... (choć skutkowało to tym, że się trochę nagrzał - nie bardzo, ale było czuć różnicę, bo to normalnie bardzo zimny telefon pod obciążeniem). W innych wątkach widziałem, że w Mi5 dość często pojawiał się wątek podmieniania tego pliku i jego "customowych" wersji? Ps. chyba mało sprzedało się u nas pierwszych Mixów, bo subforum, w porównaniu z Mi5, raczej nie tętni życiem.
mrosi Opublikowano 18 Grudnia 2017 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Dnia 15.11.2017 o 09:46, kwisatzhaderach napisał: Ps. chyba mało sprzedało się u nas pierwszych Mixów, bo subforum, w porównaniu z Mi5, raczej nie tętni życiem. Mało, oj mało... Nie mniej osób przywiązujących wagę do cyferek jest bardzo niewiele. Telefon jest szybki, nawet w wymagających grach czy aplikacjach nie laguje, więc czym się przejmować? Kilkudziesięcioma punktami mniej w AnTuTu...?
Rekomendowane odpowiedzi