Sign in to follow this  
Ddrpl

RN3 MTK gubi zasięg

Recommended Posts

Panowie i Panie, 

Mam problem z nowo zakupionym RN3. Nie mogę uruchomić LTE. Karta SIM jest nowa. Bez problemu loguję się do LTE na LG G2 LTE na tej karcie. Próbowałem wykorzystać wskazówki z 

 tego tematu - bezskutecznie. Próbowałem aktualizacji softu do najnowszej wersji - to nic nie dało. Co dalej ? Sieć - PlusGSM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umts i hspa+ działają bez problemów. Internet hula, tylko telefon nie chce przełączyć się na LTE. Wszystkie ustawienia oprócz APN są stadartowe ( obecne ustawienia APN odpowiadają tym z wątku podlinkowanego w moim pierwszym poście w tym temacie), na domyślnych ustawieniach APN też nie działa. Próbowałem przekładać SIMa do drugiego slotu - bez efektów. Mieszkam w dużej aglomeracji z zasięgiem LTE nie ma tu żadnego problemu. 

 

Wcześniej miałem jakiś dziwny rom z ekranem aktualizacji miui polska v7 ale bez możliwości aktualizacji OTA, pliku zip itd. Wersja 7.0.19. Wrzuciłem miui polska v7 przez fastboota 6.3.3 - najnowsze dostępne na miui polska dla rn3. Na obu romach nie mam LTE. 

Edited by Ddrpl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz ustawić APNy od plus'a, a następnie zrestartować telefon, jeżeli dalej po tym nie ma LTE to, albo coś źle robisz, albo coś jest w Plus nie tak (co by mnie ani troszkę nie dziwiło...).

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Nezumi napisał:

Musisz ustawić APNy od plus'a, a następnie zrestartować telefon, jeżeli dalej po tym nie ma LTE to, albo coś źle robisz, albo coś jest w Plus nie tak (co by mnie ani troszkę nie dziwiło...).

Robiłem już tak , ustawiałem APN-y tak jak w temacie przytoczonym w pierwszym poście. Nazwa: Plus, APN: plus, MCC: 260, MNC 01 , Typ uwierzytelniania : PAP, Typ APN : default,supl, Protokół APN IPv4/IPv6. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Ddrpl napisał:

Robiłem już tak , ustawiałem APN-y tak jak w temacie przytoczonym w pierwszym poście. Nazwa: Plus, APN: plus, MCC: 260, MNC 01 , Typ uwierzytelniania : PAP, Typ APN : default,supl, Protokół APN IPv4/IPv6. 

Przekombinowałeś, wystarczy wpisać tylko to:

Nazwa: Plus
APN: plus
Typ uwierzytelniania: PAP
Typ APN: default lub internet

Nic więcej. Wpisujesz, restartujesz i działa.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam LTE w orange na ustawieniach domyślnych na każdym romie jaki miałem w tel mi działało, sprawdź raczej u operatora, bo ja też miałem LTE w abonamencie, ale okazało się że zapomnieli mi włączyć

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, e-34 napisał:

Ja mam LTE w orange na ustawieniach domyślnych na każdym romie jaki miałem w tel mi działało, sprawdź raczej u operatora, bo ja też miałem LTE w abonamencie, ale okazało się że zapomnieli mi włączyć

 

Ale ta sama karta SIM od dwóch lat działała w moim LG G2 LTE , miałem LTE i nie było z tym nigdy żadnego problemu, nie zmieniałem taryfy, nie zmieniałem żadnych ustawień u operatora. 

15 minut temu, Nezumi napisał:

Przekombinowałeś, wystarczy wpisać tylko to:

Nazwa: Plus
APN: plus
Typ uwierzytelniania: PAP
Typ APN: default lub internet

Nic więcej. Wpisujesz, restartujesz i działa.

Usunąłem ustawiony wcześniej APN i zrobiłem nowy wpisując parametry które podałeś - brak efektów. Próbowałem ustawiać Typ APN na: default - nie działa LTE , na internet - nie działa internet w ogóle, próbowałem nawet ustawić: default lub internet (literalnie wpisałem te słowa w pole Typ APN) - brak internetu. Za każdym razem restartowałem telefon. Przy dodawaniu nowego APN-a cześć pól jest wypełniana automatycznie (pla MNC i MCC) mam je wszystkie wyczyścić (wydaje mi się to nielogiczne ale pytam , bo zgłupiałem z tym LTE) ? 

Screenshot_2016-03-07-08-38-02_com.android.settings.png

Screenshot_2016-03-07-08-37-58_com.android.settings.png

Screenshot_2016-03-07-08-37-52_com.android.settings.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Ddrpl napisał:

Ale ta sama karta SIM od dwóch lat działała w moim LG G2 LTE , miałem LTE i nie było z tym nigdy żadnego problemu, nie zmieniałem taryfy, nie zmieniałem żadnych ustawień u operatora. 

Usunąłem ustawiony wcześniej APN i zrobiłem nowy wpisując parametry które podałeś - brak efektów. Próbowałem ustawiać Typ APN na: default - nie działa LTE , na internet - nie działa internet w ogóle, próbowałem nawet ustawić: default lub internet (literalnie wpisałem te słowa w pole Typ APN) - brak internetu. Za każdym razem restartowałem telefon. Przy dodawaniu nowego APN-a cześć pól jest wypełniana automatycznie (pla MNC i MCC) mam je wszystkie wyczyścić (wydaje mi się to nielogiczne ale pytam , bo zgłupiałem z tym LTE) ? 

Screenshot_2016-03-07-08-38-02_com.android.settings.pngScreenshot_2016-03-07-08-37-58_com.android.settings.pngScreenshot_2016-03-07-08-37-52_com.android.settings.png

Nie. Wpisujesz APNy, które podałem, następnie robisz restart i MUSI działać, jeżeli nie działa to... dzwoń do Plus'a niech Ci zrestartują konto, u nich to normalka...

mrosi: Współpraca z kolegą to czysta przyjemność. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Nezumi napisał:

Nie. Wpisujesz APNy, które podałem, następnie robisz restart i MUSI działać, jeżeli nie działa to... dzwoń do Plus'a niech Ci zrestartują konto, u nich to normalka...

A można edytować ramkę tak, aby nie zajmowała większości strony? Można...

//Nezu: Tylko nie bij :(.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem reset karty sim inaczej zwany resetem konta abonenckiego - to nic nie dało. Ustawiłem Apn wg instrukcji z forum - brak lte, ustawiłem internet wg. instrukcji przekazanej przez konsultanta plusa - brak lte. Próbowałem ręcznie wybierać sieć na 4g - bez efektu. Konto abonenckie ma włączone lte. Przez okno widzę bts-a plusa który obsługuje lte min. w 2100 MHz. Przekładałem kartę do innego telefonu - jest lte. 

 

Jakim cudem lte dalej nie działa na moim telefonie?  Próbowałem już wszystkiego - bezskutecznie. Co dalej?  Telefon na gwarancję?  Zwrot towaru z tytułu niezgodności towaru z umową?  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem że to w sumie może wydawać się głupie ale czy resetowałeś telefon po ustawieniu APN? Ja musiałem tylko zrestartować telefon po zmianie i pojawił mi się LTE normalnie a też nie miałem przez kilka dni po kupnie telefonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wprawdzie mam "pro", ale moduły gsm chyba te same i też mam problem z kartą Plusa. Mam drugą włączoną z Orange i tam łapie LTE... Nie wiem w czym rzecz.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

[Edit]

Działa!

@Ddrpl, masz dwie karty? Miałem plusa w drugim slocie (micro) i nie chciało ruszyć. Wrzuciłem do pierwszego, ustawiłem apn wg opisu i poszło... Dziwne, ale ważne, że działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, 

Także dzisiaj próbowałem włożyć kartę Plusa do drugiego slotu i okazało się, że połączenie z siecią zostało zestawione tylko w trybie 2G. Co chyba jeszcze bardziej ciekawe to telefon mógł wszędzie dzwonić, ale ukrywał swój numer telefonu, a tej funkcji nie mam włączonej ani u operatora ani w telefonie. 

Kartę wyciągnąłem i włożyłem kartę z Nju. Karta po zalogowaniu się wysyła swój numer, gdy się z niej dzwoni, ale gdy próbowałem ustawić sieć ręcznie to łączyła się tylko do Orange 2G. 

Czy to przypadkiem nie oznacza, że Dual SIM StandBy daje możliwość działania 3G i 4G (LTE) tylko na pierwszym slocie karty sim ??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałem kartę w obu slotach sim. Restartowałem telefon po ustawieniu apn. To nic nie daje. 

 

Up, Up

 

Jakieś pomysły ? Sprawdziłem jeszcze wersję swojego RN3 jest to model TD-LTE z obsługą kanałów LTE 1,3,7,38,39,40,41 (sprawdziłem apką dev dla procesorów MTK). Telefon obsługuje pasmo 3 (1800 Mhz), na którym Plus GSM daje sygnał LTE. Próbowałem zmiany softu na Xiaomi.eu 6.1.14 - to też nic nie dało. 

 

Reasumując: 

1.Karta Plus GSM siedzi w slocie SIM1, slot numer 2 nie obsługuje LTE !

2. APN ustawiony ręcznie na : Nazwa: Plus, APN: plus, autentykacja: PAP, typ: default.

3. Karta działa na innym telefonie (LG g2 LTE) i bez problemu loguje się na LTE.

4. Próbowałem logować się do kilku BTS-ów - bezskutecznie. 

5. Robiłem reset konta abonenckiego/reset karty sim w Plusie - bezskutecznie. 

6. Próbowałem zmieniać soft z MiuiPolska na Xiaomi.eu - bezskutecznie. 

7. Telefon jest w wersji TD-LTE , ale z obsługą pasma LTE 1,3,7 ... (nie powinno być żadnych problemów z logowaniem do plusa) 

8. Przy każdej zmianie APN restartowałem telefon. 

 

Co może być nie tak, dlaczego mój RN3 wciąż nie chce logować się po 4G do plus gsm ? Czy macie jeszcze jakieś sugestie ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba najglupsze pytanie. 

Czy preferowany typ sieci masz jak 4g?

w ustawieniach telefonu

 

 

Edited by Reche21

Share this post


Link to post
Share on other sites
4. Próbowałem logować się do kilku BTS-ów - bezskutecznie. 

Masz tak, że przy ręcznym szukaniu widzi nadajniki 2G, 3G i 4G? Co się dzieje, jak wybierzesz ten 4G? Twierdzi, że się połączył?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas zabawy telefonem "zgubiłem" oba numery IMEI. W tej chwili, służy do wszystkiego, tylko nie do dzwonienia, nie wykrywa kart sim. Sprawdziłem kodem serwisowym:

software version - IMEI :null. Próbowałem dwóch sposobów:

1. Imei Recover RMN3 - po zamianie plików MP0B_001 nie ma żadnej zmiany

2. Engineering * # * # 3646633 # * # * - przy zatwierdzaniu numeru imei przyciskiem "SEND AT COMMAND" komunikat: "This command is not allowed UserBuild", nic się nie zmienia, po restarcie

w dalszym ciągu brak numerów IMEI. Wprowadzeny numer biorę z pudełka, jest taki sam dla obu kart.(nie wiem czy to normalne). Czy coś robię żle? 

Proszę o pomoc.

Edited by laptus

Share this post


Link to post
Share on other sites

edit.

Po ponownym zainstalowaniu romu( 6.4.21 )telefon widzi karty sim i nazwy operatorów, jednak po wybraniu numeru napis "sieć niedostępna" i nie można zalogować się na swoje konto Xiaomi( cały czas mieli "sprawdzanie statusu urządzenia") przez kompa loguje się bez problemu.Pomóżcie dobrzy ludzie.

Edited by laptus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem kłopoty z zainstalowaniem na konto Xiaomi "sprawdzanie statusu urządzenia" , po za tym co kilka minut wyskakiwał komunikat "karta sim niezarejestrowana"

Zmieniałem podczs logowania język na angielski, lecz nic to nie dało. Zminiłem soft i nie mogłem dostać się do chmury Xiaomi, oraz denerwujące co kila minut komunikaty. Gdzieś wyczytałem, że to może być problem z numerami IMEI. Wstukałem kod idetyfiacji mobilnej *#06# i było 2razy imei: niewłaściwy czy niepoprawny - dokładnie nie pamiętam. Mimo to mogłem wykonywac połaczenia.  Znalazłem w necie dwie w/w metody naprawy numeru imei.

Pierwsza nie zadziałała, a druga całkiem skasowała numery. Wgrałem czysty rom chiński a potem Mi polska 6.4.21 i jest tak pisałem w poście wyżej.

Edited by laptus

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest ta pierwsza metoda. Wszystko robiłem dokładnie z instrukcją i po naciśnięciu "SEND AT COMMAND" napis, ze ta komenda, to plecenie jest niewłaściwe i nie przyjmowło numerów wpisanych przezemnie.

Edited by laptus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki situ. Dzisiaj miałem nockę w pracy, w tej chwili kończę i jadę do domu. W domu przestudjuję metodę którą mi podrzuciłes. Zerknołem na nią okiem i to może być to.Na pewno poinformuję na forum o efektach.

 

edit.

Niestety metoda kolegi situ też nie zadziałała, mimo że program i sterowniki zainstalowały sie zgodnie z instukcją- w ostatniej fazie prgram nie przyjął nr. IMEI.

Jednak znalazłem rozwiązanie, chociaż nie do końca rozwiązujące problem. Dawno nie robiłem kopii TRWP, ale wygrzebałem beckup z przed dwóch miecięcy. Zrobiłem restore i wraz z systemem "powróciły" numery imei a co za tym idzie sieci stały się dostępne. Myślałem, że to koniec kłopotów  ale po zrobieniu aktualizacji problem powrócił (sieci niedostępne). I z tym się uporałem, robiąc beckup jeszcze raz. Z katalogu NVD_IMEI skopiowałem plik MP0B_001 na storage a pózniej na kompa. Teraz po instalacjii nowego romu zamieniam plik MP0B_001 na ten skopiowany i mam sieci dostepne, wszystko działa. Jednak gdyby ktoś miał radę jak  plik MP0B_001 na stałe zagnieżdzić w systemie, byłbym rad.

 

Edited by laptus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ze jak masz takie pliki co podałeś był sposób przywracania imei przez narzędzie MTKdroidTools .

Ale czy zadziała i przywraca na stale to ci nie powiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię temat, ponieważ widzę że nie został rozwiązany. Mam identyczny problem jak autor tematu. Sytuacja równie podobna, w centrum miasta nie mam zasięgu LTE. Telefon Redmi Note 3 Pro 3/32 Snapdragon 650. MIUI 8.0.2.0

 

Próbowałem wszystkie opcje wyżej wypisane.

 

Jak kolega wyżej pyta, to u mnie przy ręcznym wyszukiwaniu sieci nie widzi 4G. Na Xperii M4 Aqua wcześniej normalnie miałem LTE i używałem tą samą kartę, którą mam obecnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem sobie z tym spokój. Mój Redmi był na Mediateku (nie pro), robiłem w nim wszystko żeby złapać LTE, sprawdziłem czy obsługuje Band z plusa - obsługiwał, sprawdziłem czy nadajniki w mojej okolicy nadawały w tym bandzie - nadawały, zmieniłem soft, wgrałem deva, odblokowałem bootloader, wgrywałem ori chiński rom na wszystkie możliwe sposoby, spędziłem godziny na konfigurowaniu APN-ów we wszystkich możliwych opcjach, 2x robiłem reset konta abonenckiego w PlusGSM. To wszystko nic nie dało, telefon nigdy nie złapał 3G. 

W cenie ok 800 zł to nie jest głupia słuchawka jeśli chodzi o hardware, niestety ten telefon jest żywcem wyjęty z pasty o wzywaniu pomocy do ofiary wypadku (pasta opowiada o wzywaniu pomocy przez iPhone i Androida). Przez te wszystkie przygody, romy, stracone godziny nigdy nie miałem romu w którym działało by LTE, ani nigdy nie miałem romu w którym wszystko było by ok. 

Nie jestem noobem w świecie androida, zaczynałem od GT540 LG i wersji 1.6 , więc całkiem wcześnie, miałem różne słuchawki, różne romy, sam gotowałem własne romy. W naszych realiach Xiaomi Redmi czy tam Mi czy dowolny inny model kosztuje o wiele więcej niż cena jaką płacimy za samo urządzenie, ponieważ nasz czas też kosztuje. Różnica pomiędzy telefonem za 800 zł a takim za 2400 zł jest taka, że w tym droższym wszystko po prostu działa i nie ma potrzeby wrzucania jakiegoś innego romu, nie ma po prostu czego optymalizować. Najlepszy hardware z miernym oprogramowaniem nasyconym bugami daje nam mierny telefon. 

Teraz mój redmi jest u mojej narzeczonej, na karcie Virgin mobile łapie 4G, nie działa natomiast synchronizacja danych kalendarza google i poczty, nie da się tego zautomatyzować, działa jedynie w trybie ręcznym. Ja mam już ten problem z głowy - kupiłem Galaxy S7 i jestem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi Mix nie obsługuje band20. Ale też nie ma co żałować. Zmieniłem telefon kilka dni tego z Xiomi Redmi Note 3 na Galaxy S7 edge. W mojej miejscowości prędkość LTE jest wolniejsza niż H+.

H+ ok. 5-6 Mb/s
LTE 1.5-5 Mb/s widełki zależne od pory dnia.

A w mieście i tak xiaomi ładnie zasuwał na lte.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli problem dotyczy Plus'a, nie Xiaomi, ale co tam... Kupcie Samsungi, wyjdzie wszystkim na +, na forum będzie spokojniej i wy sobie nerwów darujecie... Xiaomi nie jest dla wszystkich...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale w Warszawie są też inne pasma LTE, a mój Mix działa tylko na h+ i 3G. 4G nie chce zaskoczyć.

Wysłane z mojego MIX przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem wszystkiego co jest w tym poście i nic to nie dało.

Wysłane z mojego MIX przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w operatorach sieci powinien być wybór automatyczny, czy ręcznie wybrać Plus 4G?

Wysłane z mojego MIX przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this