latet Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Jestem zadowolonym użytkownikiem MiPad-a 1. Jenak zdaję sobie sprawę, że nie będzie on żył wiecznie. Gdybym dziś/jutro musiał kupić nowy tablet, to jaki polecacie? MiPad3 czy MiPad2? Z którym mniej problemów? Bo na kupno nieużywanej jedynki to już bym nie liczył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Chyba MiPad 2. Różnicy do trójki nie ma dużej, za to między jedynka a dwójką różnica jest znaczna. Wysłane z MI6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 (edited) 45 minut temu, Acid napisał: Chyba MiPad 2. Różnicy do trójki nie ma dużej, za to między jedynka a dwójką różnica jest znaczna. Dziękuję, Rozumiem, że ta różnica (1 vs 2), o której piszesz, to głównie wydajność, w tym 3D? Czy coś innego masz na myśli? A są jakieś znane, konkretne uciążliwości czy problematyczności MiPada 2? Czy MIUI w nim jest względnie normalne, czy takie specyficznie okrojone / kalekie jak w MiPad 1? Edited September 26, 2017 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 1 minutę temu, latet napisał: Rozumiem, że ta różnica (1 vs 2), o której piszesz, to głównie wydajność, w tym 3D? Czy coś innego masz na myśli? Wydajność tak. Jest przepaść między tamtym CPU Tegra a Intelem. Ale ważniejsza jest pamięć RAM i ROM. Jest tego więcej więc czuć swobodę. A i materiały uż nie plastikowe - to też czuć. 3 minuty temu, latet napisał: A są jakieś znane, konkretne uciążliwości czy problematyczności MiPada 2? Tylko instalacja romu miuipolska. Wgrywając TWRP masz czarny ekran i trzeba rom wgrać z terminala przez komendy adb. Łatwizna u mnie w serwisie jak coś... A tak poza tym to nie znam problemów z tym tabletem bo... w sumie mało kto ma więc nigdy nie miałem "przyjemności" napraw usb, ekranów czy coś tam jeszcze. 4 minuty temu, latet napisał: Czy MIUI w nim jest względnie normalne, czy takie specyficznie okrojone / kalekie jak w MiPad 1? Niestety kalekie ;/ Choć w 2 masz już nowsze MIUI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 5 minut temu, Acid napisał: Ale ważniejsza jest pamięć RAM i ROM. Jest tego więcej więc czuć swobodę. Akurat wszędzie widzę tylko wersję z 2 GB RAM. W ogóle jakoś ciężko dostępny, w większości sklepów, którym ufam - brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Jeśli 2 jest już ciężko dostępny to pozostaje brać 3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosshi2 Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Chyba MiPad 2. Różnicy do trójki nie ma dużej, za to między jedynka a dwójką różnica jest znaczna. Wysłane z MI6Jaka jest różnica między 1 a 2? Tak naprawdę 2 to był niewypał. Wysłane z mojego MI PAD przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 27, 2017 Author Share Posted September 27, 2017 8 godzin temu, tosshi2 napisał: Tak naprawdę 2 to był niewypał. Mógłbyś uzasadnić? Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosshi2 Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Mógłbyś uzasadnić? Dzięki Przez bardzo długi okres czasu z tym tabletem były problemy, wiele aplikacji nie chodziło. Jednak najgorsze był to że nie działał sklep google. Teraz to nie wiem jak jest ale nawet acid odradzał tutaj na fourm kupować mipada 2. Teraz to pewnie się zmieniło i ten tablet jakoś chodzi. Tylko co? Miui na tablety to porażka. Kupując 2 czy 3 jesteś skazany na miui. No chyba że weźniesz 2 na windowsie i to byłoby najrozsądniejsze. W 1 była tegra k1 i zostały udostępnione źródła i powstało mnóstwo custom romów. Najnowszy lineage na androdzie 7 działa rewelacyjnie jedynie problem jest z deep sleepem ale mają to rozwiązać. Natomiast jak kupisz mipada 3 na mediateku to jesteś skazany na miui na tablecie, które jest po prostu słabe. Ja na twoim miejscu kupiłbym innej firmy, xiaomi nie kocha swoich tabletów.Wysłane z mojego MI PAD przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted September 27, 2017 Author Share Posted September 27, 2017 (edited) Dzięki, w sumie nie narzekam na MIUI w Mi Pad 1. Owszem, jest bardzo okrojone, ale swoje funkcje spełnia. Jak tablet leży nieużywany (a włączony), to wykres zużycia baterii potrafi być płaski przez wiele wiele dni. Choć jest coś jakby problem z Youtube, w dłuższych video lubi się rozjechać dźwięk z obrazem (pauza pomaga). Także początek odtwarzania jest zwykle niepłynny. Może przetestuję tego Lineage. Na telefonie nie mam na to najmniejszej ochoty, ale na tablecie to co innego, czemu nie. Tylko mnie dzieci zabiją, bo w niektórych grach mają, no wiesz, jakiś "stan gry", a tego nie umiem im przenieść między MIUI a nie MIUI (o ile sama gra tego gdzieś nie trzyma w swojej chmurze). Zresztą nie jestem zwolennikiem odtwarzania apek na innym systemie. Ostrzegają też przed tym na stronie Lineage: Points to NOTE: – Try to avoid restoring apps backup using Titanium Backup. It may break things up. – Don’t restore system data using Titanium Backup! It will definitely break the current installation. – It is also discouraged to Restoring Apps + Data using Titanium Backup. Edited September 27, 2017 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosshi2 Posted September 27, 2017 Share Posted September 27, 2017 Lineage na mipadzie ogólnie chodzi dobrze. Nie wiem jak gry bo nie korzystam. Dla mnie największym problemem jest to że nie przechodzi w deep sleepa i jakoś szybciej bateria schodzi na nim. Jednak widziałem wpisy na xda że znaleźli gdzie jest problem. Z youtube na mipadzie są problemy ale na lineagu nie ma żadnych, chodzi płynnie. Na razie to jeszcze ciekawostka bo muszą go poprawić ale jak dopracują to ten tablet dostanie drugie życie. Ja z niego korzystam non stop i nie zamierzam zmieniać bo jest rewelacyjny.Wysłane z mojego MI PAD przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts