GostekKP Opublikowano 21 Września 2017 Opublikowano 21 Września 2017 Witam! W lipcu kupiłem Xiaomi Mi6 na GearBest (proszę mnie od razu nie zjadać!). Telefon działa moim zdaniem normalnie, jakość wykonania jest w porządku, nic w wyglądzie nie wygląda podejrzanie. Przyszedł także cały komplet, wszystko było obklejone. Wgrałem MIUI Polska bez problemu, bootloader był już odblokowany (tutaj pojawia się pierwsza wątpliwość). Z czasem przesiadłem się na MIUI 9 i po dwóch miesiącach mam wrażenie, że bateria trzyma trochę krócej (średnio sot to 2,5 -3h - internet, muzyka na słuchawkach, fb, messenger, trochę zdjęć, bez grania w gry). Zaczęło mnie to martwić i przeszukując fora postanowiłem zweryfikować urządzenie. Wprowadziłem numer IMEI na stronie www.mi.com/verify i tutaj pojawia się problem - IMEI wg strony jest nieprawidłowy lub nie istnieje. Sprawdziłem też aplikację Mi Verification i w niej wszystko jest w porządku. Zacząłem się martwić, czy z moim telefonem jest wszystko w porządku. Oprócz zakwestionowania baterii (gdy innym działa po 6-8h na sot) nie mam z nim żadnego problemu. Czy sprawa może leżeć po stronie softu i bałaganu z bootloaderem? TWRP działa bez problemu, a MIUI Polska także instaluje się bezproblemowo.
GostekKP Opublikowano 21 Września 2017 Autor Opublikowano 21 Września 2017 3 minuty temu, ZduneX25 napisał: Brałeś jako nowy czy używany? Jako nowy.
ZduneX25 Opublikowano 21 Września 2017 Opublikowano 21 Września 2017 Nowy i odblokowany bootloader, to nie idzie w parze.
GostekKP Opublikowano 21 Września 2017 Autor Opublikowano 21 Września 2017 14 minut temu, ZduneX25 napisał: Nowy i odblokowany bootloader, to nie idzie w parze. Dokładnie - choć telefon nie ma żadnych śladów użytkowania, posiadał jeszcze nawet folię z chińskimi oznaczeniami przycisków (tę, którą mają nieużywane telefony).
kamillm Opublikowano 22 Września 2017 Opublikowano 22 Września 2017 @GostekKP ja też kupowałem telefon z Gearbest jako nowy i mialem odblokowany bootlader, oni cos tam cuduja z tymi bootladerami. Kiedys pytalem ich supportu i zarzekali sie ze wszystkie telefony wysylaja z odblokowanym bootladerem, zapewne cos wgrywaja do telefonu, bo telefon dostalem z global romem, dzialajacym OTA i odblokowanym bootloaderem. Takze telefon zapewne masz nowy, ale zalecam przeflashowanie sobie miflashem, ewentualne ponowne odblokowanie bootladera i dalej co tam chcesz sobie wgrywasz, chyba, ze zostajesz na global rom to nie wgrywasz
michalgk Opublikowano 22 Września 2017 Opublikowano 22 Września 2017 28 minut temu, kamillm napisał: @GostekKP ja też kupowałem telefon z Gearbest jako nowy i mialem odblokowany bootlader, oni cos tam cuduja z tymi bootladerami. Kiedys pytalem ich supportu i zarzekali sie ze wszystkie telefony wysylaja z odblokowanym bootladerem, zapewne cos wgrywaja do telefonu, bo telefon dostalem z global romem, dzialajacym OTA i odblokowanym bootloaderem. Takze telefon zapewne masz nowy, ale zalecam przeflashowanie sobie miflashem, ewentualne ponowne odblokowanie bootladera i dalej co tam chcesz sobie wgrywasz, chyba, ze zostajesz na global rom to nie wgrywasz Ja miałem to samo. Ale najpierw miflash, potem xiaomi.eu, i wszystko śmiga. Ogólnie ROM z którym telefon przyszedł, wyglądał na czysty, dostał aktualizację OTA... Ale nie miałem czasu się przyglądać
GostekKP Opublikowano 22 Września 2017 Autor Opublikowano 22 Września 2017 Jeśli funkcjonuję na systemie MIUI Polska, ale nie bawiłem się MiFlashem to powinno być wszystko w porządku? Czy jestem podatny na jakieś zagrożenia?
kamillm Opublikowano 22 Września 2017 Opublikowano 22 Września 2017 @GostekKP zawsze dobrze zrobic miflash i odblokowac bootlader i dopiero wgrac xiaomi.eu, ale ja kiedys z lenistwa od razu wladowalem xiaomi.eu i telefon hula do dzis, aczkolwiek juz tak nigdy nie zrobie bo pozniej doczytalem, ze jak przychodzi tel z odblokowanym bootladerem to moze byc scrackowany bootlader i wtedy po instalacji xiaomi.eu robi sie cegla z telefonu, u mnie tak nie bylo u Ciebie tez nie, wiec na 99% nie masz sie czym przejmowac. Jak masz troche wolnego czasu to przeflashuj sobie miflashem, pozniej odblokuj bootlader, wgraj TWRP, xiaomi.eu i spij spkojnie 1
michalgk Opublikowano 22 Września 2017 Opublikowano 22 Września 2017 Myślę, że jak wszystko działa, to nie ma sensu nic więcej kombinować. W moim przypadku miflash był konieczny - bo żaden system po instalacji przez TWRP nie wstawał (zarówno xiaomi.eu, jak i oryginalne devy od xiaomi). Po zainstalowaniu przez miflash bootloader pozostał odblokowany, i bez problemu poszło TWRP -> xiaomi.eu. 1
piotrekj66 Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 Który Ikei wpisywałem bo ja mam dwa i też nie wiem który się podaję?
Rekomendowane odpowiedzi