Deggial Opublikowano 23 Stycznia 2018 Opublikowano 23 Stycznia 2018 A mnie crDroid jak każdego Nugata na Landa rozwala brak wytrzymałość baterii. Żenujące jest ładowanie codzienne telefonu przy baterii 4000mAh bez używania go. Przez niedzielę, jeden telefon, i wieczorem bateria około 50%, przecież to porażka. Ile trzyma na ViperOS, tak uczciwie?
Krauza Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 A mnie crDroid jak każdego Nugata na Landa rozwala brak wytrzymałość baterii. Żenujące jest ładowanie codzienne telefonu przy baterii 4000mAh bez używania go. Przez niedzielę, jeden telefon, i wieczorem bateria około 50%, przecież to porażka. Ile trzyma na ViperOS, tak uczciwie? Nie jestem dobrym testerem wytrzymałości baterii, bo z telefonu często korzystam plus wifi praktycznie przez cały dzień, i koło godziny 22 zostaje mi jakoś 25%. Przez noc przy wyłączonym wifi ściąga 2-3% baterii. Mowie oczywiście o viperze, jednak obecnie mam jeszcze wgrany beacon kernel więc moje pomiary moga się nieco różnić. @editZapomniałem wspomnieć że posiadam również greenify z paczką donacji więc to też trochę obniża zużycie akumulatora. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
fredek Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2018 @Krauza czyli powiedziałbym, że bez rewelacji, przynajmniej w stosunku do crDroida @Deggial viper jest R.I.P. - dev porzucił projekt :/
Findfox Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Jest już lineage os. Można pobierać i śmiało testować. https://download.lineageos.org/land Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Findfox 1
Krauza Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 XDA trochę się pospieszyło z tym newsem. Rom prawdopodobnie dostępy będzie jutro. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Deggial Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Powiem tak, Nugat extra sprawa, szybki, nawet aplikacje chodzą szybciej w stosunku do M, ale dopóki ktoś nie poda, że bateria przy normalnym użytkowaniu 2 dni to chyba podziękuję. Szkoda, że praktycznie, już oficjalnie wiadomo, że możemy zapomnieć o N w miui.
Findfox Opublikowano 25 Stycznia 2018 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Aplikacje mi na nougat chodzą tak samo szybko ja na miui. Bateria mi trzyma jeden dzień przy bardzo intensywnym użytkowaniu. A przy normalnym do dwóch dni. Tylko jest jedna wada tego romu: Niekiedy gdy odtwarza się jakiś dźwięk na telu to na początku jakby był na fula tel rozgłoszony i tak przez 1 sekundę i potem jest już normalnie. Oficjalna wersja lineage os też pewnie będzie miała tą wadę. https://www.google.pl/amp/s/forum.xda-developers.com/xiaomi-redmi-3s/development/rom-lineageos-14-1-t3673856/amp/ Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Findfox
Krauza Opublikowano 25 Stycznia 2018 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Lineage OS 14.1 jest już dostępny do pobrania na stronie https://download.lineageos.org/land Jak zauważył jeden użytkownik na xda-developers, po instalacji romu może wystąpić problem z przywracaniem danych przez Titanium Backup. Wystarczy przed instalacją romu wgrać ZIP z linku https://blunden.se/migration . Poniżej wytłumaczono na czym polega błąd. Cytat But problem only in different bytes in single file. I really don't want to set phone up from scratch due it, don't you? Solution: in TWRP flash this ZIP and right then official build Done, you updated and your data on place! Source Details: script replaces keys in /data/system/packages.xml from test to release
bioly87 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zainstalował ktoś już oficjalnego LOS 14.1? W aparacie podgląd klatkuje i wideo jest ciemne. Jest na to jakieś rozwiązanie?
Krauza Opublikowano 25 Stycznia 2018 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zainstalował ktoś już oficjalnego LOS 14.1? W aparacie podgląd klatkuje i wideo jest ciemne. Jest na to jakieś rozwiązanie? Typowo, wgranie innej kamery. Sam korzystam z portu z Mi A1 https://nofile.io/f/VYC3paCZNkQ/a1+camera.zip Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Findfox Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Wady lineage os official które znalazłem. -brak CPU hot pługa w wyniku czego osiągi na baterii są dość średnie. - skoki głośności przy odpalaniu np:radia muzyki. - aplikacje typu Facebook Messenger (przycinają się )
Krauza Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Wady lineage os official które znalazłem. -brak CPU hot pługa w wyniku czego osiągi na baterii są dość średnie. - skoki głośności przy odpalaniu np:radia muzyki. - aplikacje typu Facebook Messenger (przycinają się )Polecam Beacon kernel. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
fredek Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 25.01.2018 o 15:09, Krauza napisał: Lineage OS 14.1 jest już dostępny do pobrania na stronie https://download.lineageos.org/land Jak zauważył jeden użytkownik na xda-developers, po instalacji romu może wystąpić problem z przywracaniem danych przez Titanium Backup. Wystarczy przed instalacją romu wgrać ZIP z linku https://blunden.se/migration . A po wgraniu tego skryptu taki sam problem wystąpi przy próbie wgrania unofficial romu ale official będą działać Jak się chce skakać między official i unofficial to sobie trzeba dorobić jeszcze jeden skrypt... Jak instalujecie rom official to przechodzi wam weryfikacja sygnatury pliku w twrp ? Edytowane 30 Stycznia 2018 przez fredek
friski Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 16 minut temu, fredek napisał: ...Jak instalujecie rom official to przechodzi wam weryfikacja sygnatury pliku w twrp ? Dzień dobry nie przechodzi ale z odznaczoną instaluje się poprawnie. 1
Krauza Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 A po wgraniu tego skryptu taki sam problem wystąpi przy próbie wgrania unofficial romu ale official będą działać Jak się chce skakać między official i unofficial to sobie trzeba dorobić jeszcze jeden skrypt... Jak instalujecie rom official to przechodzi wam weryfikacja sygnatury pliku w twrp ?Gość który wrzucił ten skrypt odpisał mi w temacie na xda że nie. Ale nie sprawdzałem więc nie potwierdzę tego na swojej skórze. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
fredek Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2018 To jest oficjalny skrypt ze strony lineage. Służy do tego, że jak używałeś Lineage unofficjal, który ma klucze testowe (lub sobie sam kompilowałeś rom z ich źródeł) to nie zainstalujesz wersji official bez factory reset (będziesz miał taki komunikat w twrp o niekompatybilności danych). Chyba że użyjesz tego skryptu. Masz to wytłumaczone https://wiki.lineageos.org/signing_builds.html łącznie z linkiem do tego skryptu. W drugą stronę to działa tak samo bo też jest blokada. Ale wtedy trzeba sobie przerobić lekko ten skrypt (pozamieniać tam gdzie jest sed -i... wyraz test i release) by nie robić wipe data. Żadne przenoszenie danych przez Titanium Backup przy skakaniu między unofficial/official nie jest potrzebne jak romy są kompilowane z tych samych źródeł a różnią się tylko podpisami I tylko o to mi chodziło w poprzedniej wypowiedzi, mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne.
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Moje odczucia po spędzeniu trochę czasu z lineage od official. - Dłuższe życie baterii wytrzymuje do dwóch dni( mam wrażenie że jakby bateria odpoczywała od miui) - szybciej się ładuje na zwykłej ładowarce o jakieś 30 minut. - telefon pod dużym obciążeniem nie przegrzewa - nie spowalnia system po dłuższym czasie użytkowania - działa volte i do tego dźwięk rozmów jest niezwykle czysty czuć od razu różnice że to volte. Na miui to volte działa jakoś gorzej. - radio działa znakomicie. Działa lepiej niż te od miui( jak to możliwe) łapie tam stacje gdzie miui nie łapało był szum - lepszy zasięg i szybsze przełączenie między częstotliwościami. - według mnie aparat robi mniej zaszumione foty niż na miui. - łączy się bez problemu z moim głośnikiem przez bluetooth.
friski Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Dnia 26.01.2018 o 13:25, Findfox napisał: Wady lineage os official które znalazłem. ...- skoki głośności przy odpalaniu np:radia muzyki. .. Czy te skoki odczuwasz tylko przy "odpalaniu" czy przy każdym zwiększaniu/zmniejszaniu głośności? Głośnik/słuchawki (bluetooth/kabel)?
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) @friski Tylko przy odpalaniu muzyki lub radia, potem jest już dobrze. Dźwięk jakby na fula był przez 1 sekundę rozgłoszony poczym wraca do normalności Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Findfox
Krauza Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 [mention=45259]friski[/mention] Tylko przy odpalaniu muzyki lub radia, potem jest już dobrze. Dźwięk jakby na fula był przez 1 sekundę rozgłoszony poczym wraca do normalności To VoLTE masz w Orange? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Działa w Orange i T-Mobile. Do T-Mobile musisz jeszcze dograć paczkę ZIP. A w Orange potrzebny jest apn.
friski Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 10 minut temu, Findfox napisał: Moje odczucia po spędzeniu trochę czasu z lineage od official. - Dłuższe życie baterii wytrzymuje do dwóch dni( mam wrażenie że jakby bateria odpoczywała od miui) - szybciej się ładuje na zwykłej ładowarce o jakieś 30 minut. - telefon pod dużym obciążeniem nie przegrzewa - nie spowalnia system po dłuższym czasie użytkowania - działa volte i do tego dźwięk rozmów jest niezwykle czysty czuć od razu różnice że to volte. Na miui to volte działa jakoś gorzej. - radio działa znakomicie. Działa lepiej niż te od miui( jak to możliwe) łapie tam stacje gdzie miui nie łapało był szum - lepszy zasięg i szybsze przełączenie między częstotliwościami. - według mnie aparat robi mniej zaszumione foty niż na miui. - łączy się bez problemu z moim głośnikiem przez bluetooth. To garść moich spostrzeżeń: -co baterii na razie mam wątpliwości... Po kilku cyklach SOT 7,5 h - spodziewałem się 11 - ładowanie 1900 mA na oryginalnym kablu i ładowarce! - nie odnotowałem grzania ale wydajność mam ustawioną na min (max oszczędzanie baterii, miui czasem potrafiło przygrzać w kieszeni). - spowalniania na MIUI nie odnotowywałem bo używałem Auto Power On/Off Schedule - rano system wstawał jak nowo narodzony, jednocześnie alarmy w nocy działały: --- Lineage nie ma tej funkcji, --- co więcej, alarm na wyłączonym telefonie nie działa, włącza telefon ale nie dzwoni, trzeba ustawić pierwszy alarm jako włączający a drugi budzący. Jak się zapomni to kłopot. Może developerzy dopracują... - Czas alarmów jest poprawnie przekazywany do aplikacji i widgetów! W Miui czekałem na to dwa lata i się nie doczekałem (*&^!!!#$!) - Powiadomienia nareszcie są ergonomiczne, czytelne, wygodne w odczycie i obsłudze (szybkie odpowiedzi, kasowanie itp.) Miui wciąż nie dorosło do funkcji genialnie działającej już w starym KitKacie. - Mały minus za chyba przypadkową wadę przejętą z wcześniejszych miui - klawisz menu nie otwiera menu ale widze że dev nad tym pracuje. 7 minut temu, Findfox napisał: @friski Tylko przy odpalaniu muzyki lub radia, potem jest już dobrze... To coś innego niż u mnie - jakby źle dobrane kroki głośności przy połączeniu BT. Pomogło wyłączenie głośności bezwzględnej BT w opcjach programistycznych. Logcat nie wyrzuca też teraz tylu Errorów. A propos Bluetootha: Niestety wywołanie Google Now z urządzenia BT które obsługuje multimedia (a nie tylko połączenia telefoniczne bo tam działa dobrze) rozgrzewa Logcata do czerwoności i prowadzi do zawiechy modułu BT/Wifi albo restartu. Niestety, Cyanogen na moim poprzednim telefonie też tak miał więc nie wróżę sobie poprawy a na MIUI działało ok
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 @friski Alarm u mnie działa poprawnie włącza się tel i dzwoni.
friski Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 @Findfox Zmieniałeś kernel? U mnie pierwszy alarm tylko włącza tel i dostaję powiadomienie o przegapionym alarmie.
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) @friski Sprawdziłem teraz to tel się włączył i budzik zadzwonił, ale....... po wyłączeniu budzika pisze że android się uruchamia i tak w nieskończoność. Nie wgrywałem żadnych kelneri ani żadnych modów Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Findfox 1
Krauza Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Działa w Orange i T-Mobile. Do T-Mobile musisz jeszcze dograć paczkę ZIP. A w Orange potrzebny jest apn.To odpowiedni apn ims dla orange? Trzeba go zaznaczyć kropka? Ponieważ gdy to robię przełącza sie automatycznie na apn internetowy. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Tak odpowiedni.W nazwie użytkowania mam też wpisane Orange IMS. Powinno działać a jak nie chce zaskoczyć to w diagnostyce wybrać LTE only
friski Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 W sprawie jakości połączeń: w trybie głośnomówiącym rozmówcy skarżą się na niewyraźny, zmieniony głos (faktycznie - odsłuchiwałem nagrania i nie brzmi to najlepiej; może jakiś problem we współpracy dwóch mikrofonów w głośnym otoczeniu). Z kolei dla mnie trochę za cicho przy max głośności. Na miui korzystałem czasem w aucie bez zestawu bo dobrze działał tryb głośnomówiący.
Krauza Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Findfox napisał: Tak odpowiedni.W nazwie użytkowania mam też wpisane Orange IMS. Powinno działać a jak nie chce zaskoczyć to w diagnostyce wybrać LTE only A jaką masz wersję pasma? Sam mam v044 i coś to volte nie chce zaskoczyć.
Findfox Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) @Findfox @Krauza Ja mam v046 Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Findfox
friski Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Pojawiła się nowa wersja oficjalnego LOS. Przycisk menu/ostatnich aplikacji już działa jak należy tzn reaguje według opcji wybranych w ustawieniach. Edytowane 1 Lutego 2018 przez friski
fredek Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, friski napisał: Pojawiła się nowa wersja oficjalnego LOS. Stock kamerka działa prawidłowo (łącznie z filmowaniem), czy używasz jakiś zamienników, jak tak to jakich? Udało Ci się uruchomić volte na tym romie? Masz stock kernel czy coś innego? 23 godziny temu, Findfox napisał: Ja mam v046 Mi nie rusza volte na crDroid, niezależnie od firmware (sprawdzałem v044, v046 i v048) - tak się zastanawiam czy to kwestia NJU, czy coś innego. Ty masz Redmi 3S w wersji global (z pasmem B20) czy china? Edytowane 1 Lutego 2018 przez fredek
friski Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Na stock kamerze ciemne wideo, port z A1 (parę postów wyżej) - jasne. Kernel na razie stock. Volte nie używam. 1
Findfox Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) @fredek Mój tel nie ma niestety B20. Volte mi działa na każdym Romie. RR, LOS, xiaomi eu. Na globalu mi tylko nie działa bo tam volte jest wyłączone, ale wystarczy zmienic region na indie i potem już działa. Do xiaomi.eu nie muszę robić apn żeby działało to volte. Na innych romach typu RR, LOS, crdroid, jest potrzebne bo wtedy nie ruszy. Dodam również że mój tel lubi się przyciąć na sieci E niezależnie od romu, nie wiem zupełnie dlaczego tak się dzieje, i ma trochę inny wyświetlacz niż standardowe Redmi 3s tzn. kolory są bardziej żywe niż u normalnego Redmi 3s. Edytowane 2 Lutego 2018 przez Findfox 1
friski Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) - Edytowane 2 Lutego 2018 przez friski do usunięcia
Rekomendowane odpowiedzi