Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to ściągnij ten program do sprawdzania. Jeśli kernel obsługuje swap to instaluj program. Ja używam swapper2. Ustaw wielkość swap, ja mam 256MB swappiness 40. Sprawdzić czy jest swap możesz w terminalu wpisując free ygu2ary3.jpg

Opublikowano

a mi wywala blad jak próbuje zrobic swap przez swapper2

swapon: /sdcard/swapfile.swp: invalid argument .

wie ktos o co chodzi ?

busybox free zainstalowany, root przyznany.

update:

rozwiazalem o co chodzi, zla byla sciezka do karty sd. powinno byc storage/sdcard1/  to jest karta sd. jesli to ustawimy to bedzie ok. uwaga jesli sie wybierze 256 wielkosc partycji, program dosyc dlugo tworzy tą partycje, telefon wyglada jakby zlapał zwieszke. 

ps. wie ktos moze dlaczego nie mzna zrobic swapa na wewnetrznej pamieci? jest ona znacznie szybsza jak karta sd. oraz ,czy ktos wie jak zrobic swap, ale nie z pomocą programów, tylko normalie zrobic partycje ext na karcie a potem w konsoli ustawic,tak by startowala zawsze i wlasnie z tej partycji?

Opublikowano

I bardzo dobrze że nie da się postawić swapa na pamięci wewnętrznej. Poza tym nie jest jakoś specjalnie szybsza.

Wysłane z mojego HM 1SW

Opublikowano

mysle,ze ddr ma na mysli,ze moznaby szybko taką pamięć ubic, a predkosc pamieci nand tez nie jest zbyt szybka, slyszalem,cos o class 6? ze class 10 jest duzo szybsza od pamieci wewnetrznej . 

tak btw poza tematem, xiaomi podalo dzis wyniki po polroczu sprzedaży. 26mln sztuk, wzrost o 271% w stosunku do 2013, jest wrażenie. 

Opublikowano

Acid, lub ktokolwiek, mozecie podpowiedziec gdzie trzeba dopisac linijke zeby swap odpalal mi sie za kazdym razem. zrobilem sobie swap, ale partycje , nie pliczek na karcie. z konsoli wszystko ladnie startuje, tylko chcialbym zeby sie odpalala za kazdym wlaczeniem. taki autostart.  gdzies wyczytalem,ze to jest dev/block/rc  ale takiego pliku w miui nie ma. i nie interesuje mnie program, wiem,ze w swapperze 2 mozna ustawic taka opcje.

nie ma rowniez pliku init.d 

potrzebuje tak naprawde dopisac:

su

swapon /dev/block/mmcblk1p2

do ktorego pliku to dopisac by automatycznie swap startowal?

Opublikowano

serdecznie dzieki za pomoc, teraz swap z partycji wlacza sie automatycznie. polecam innym tez ten sposob, jesli maja problem z multitaskingiem. teraz jest znacznie lepiej jesli chodzi o ram, choc to nie rozwiazuje problemu, to tylko doraźna pomoc. no i wszystko bez zadnym expanderow swapperow itp . 

Opublikowano (edytowane)

Zastosowałem Ram Expander, domyślnie chce dać 3000mb file size, dałem ok. 400, w cyferkach po wyczyszczeniu ramu niby lepiej, wskakuje na ok. 400, a nie 280 jak wcześniej. Do tego zamroziłem w TB firewalla i aktualizacje.

Gdzieś mi się przewineło, ale nie mogę odnaleźć... Ktoś sugerował zmianę launchera na inny, który jest mniej pamięciożerny. Może ktoś coś polecić/przypomnieć?

Edytowane przez pablitto83