Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Użytkuję już od nieco ponad tygodnia Redmi 1S i ogólnie telefon sprawuje się dobrze, jednak mam też parę pytań.

Pierwsze dotyczy 3G, po zainstalowaniu polskiego MIUI zauważyłem, że telefon wyświetla przez parę godzin nazwę sieci (Orange) razem z 3G, po paru godzinach już nie. Po piątkowej aktualizacji było to samo. Wczoraj wieczorem ręcznie na chwilę wymusiłem korzystanie tylko z sieci 3G, a następnie przełączyłem z powrotem na "preferowane sieci 3G" i znów to samo - w nocy jeszcze 3G, wstaję rano - już nie. Dodam że jadąc do sąsiednich miejscowości tam bez problemu 3G łapie i wyświetla, mimo że w moim mieście nie. Czy to jakiś bug, czy pozostaje ręcznie wymusić łączenie się tylko z 3G?

Drugie - to wibracje w telefonie. Obecnie można powiedzieć, że wcale jej nie ma. Jest tak słaba, że mając telefon w kieszeni, nawet się jej nie poczuje. A pracując w hałasie, z ochronnikami słuchu, wiadomo że nie ma opcji usłyszeć dzwonka, tak więc wibra pozostaje jedynym ratunkiem. Czy istnieje możliwość "podkręcenia" wibry w oprogramowaniu, tak by stała się w miarę użyteczna, czy już po prostu taka jest i nic się z niej więcej nie wyciśnie?

Trzecie - odtwarzanie muzyki będąc w tle, wyłącza się przeglądając np. Galerię czy smsy. Nie wiem czy ktoś to jeszcze zauważył. I czy da się się poustawiać tak listę odtwarzania, by nie sortowała utworów alfabetycznie, a po kolei tak jak są w katalogu ponumerowane?

Tak poza tym - telefon działa sprawnie, nie zacina się, nie zawiesza i nie grzeje.

Opublikowano

Co do trzeciego to ktoś już pisał na ten temat po prostu system zwalnia pamięć i wyłącza aplikacje. 1GB z Miui na pokładzie to widać troszkę za mało, możesz w opcjach zasilania utworzyć własny profil i wyłączyć czyszczenie pamięci.

W stockowej aplikacji tylko alfabetycznie

Wysłane z mojego MI 3W

Opublikowano

Utworzenie własnego profilu w opcjach zasilania nic nie dało - player zatrzymuje się, co ciekawe przeskakując do momentu od którego zaczęło się słuchanie utworu.

3G traci się po kilku godzinach nawet gdy w opcjach jest wybrane "Tylko sieci 3G WCDMA". Gdy znów ręcznie się poprzestawia, 3G jest (3-4 kreski, więc sygnał sieci dobry).

Zastanawiam się jeszcze odnośnie wibracji, czy nie da się np. dla przychodzącej wiadomości sms ustawić tak, by wibracja zadziałała 4 razy, a nie 2 razy krótko jak teraz, ale to już pytanie do osób siedzących w tym całym MIUI.

Czas się chyba przeprosić z Lenovo A760, na dniach dostanę przednią szybkę, wymienię a 1S najwyżej pójdzie do ludzi.

Opublikowano

Potwierdzam problem z muzyka. Uzywam folder player, bardzo czesto po wygaszeniu ekranu zatezymuje sie muzyka. ta czesto ze szlag mbie trafia.. przydal by sie na to jakis tweak..

dodatkowo, gdy po wygaszeniu i wcisnieciu klawisza, pojawia sie normalnie opcja odblokowania ekranu z opcja sterowania muzyką. wyswietla tam nazwe utworu. Niestety niepoprawnie. A zdazalo sie, ze po kliknieciu play, po uwczesnym zatrzymaniu folder playera, odtwazalo zupelnie inny kawalek, tak jakby tel przeszedl na drugiego playera..

W trakcie jazdy samochodem juz nie raz wymuszalo ryzykowne grzebanie przy tel w trakcie jazdy

Tap tap from MI2

Opublikowano

Czy ten brak 3G nie jest spowodowany Fast Dormancy? Gdy telefon nie używa to żeby oszczędzić baterię wyłączy, a gdy będzie potrzeba to operator wyśle mu informację, że potrzeba. Nie wiem dlaczego aż tak zależy Ci na 3G np. w nocy? Ja gdy miałem PLAY w Redmi to również 3G włączało się dopiero gdy włączałem dane lub dzwoniłem/ktoś dzwonił.

Opublikowano

W nocy mi na 3G nie zależy, w nocy się śpi :) Ale jeśli telefon jest w zasięgu 3G, to czemu z niego nie korzysta nawet mimo wymuszenia tego w ustawieniach? Nie przełącza się na 3G przy wykonywaniu/odbieraniu połączeń (w ustawieniach cały czas wymuszone 3G).

Opublikowano

powinieneś się cieszyć jak schodzi na 2g bo bateria wtedy dłużej trzyma, a jaki masz problem z tym ze nawet jak dzwoni to działa na 2g przecież telefon spełnia swoją funkcję i możesz odebrać telefony, 3g przydaje się do neta i wtedy jest ono używane

Opublikowano

No i właściwie macie rację, przy włączeniu Dane (bo zazwyczaj korzystam z wifi, z neta przez 3G rzadko), 3G wskakuje od razu. Czyli wszystko jasne.

Bug z odtwarzaczem widzę że zgłoszony na angielskim forum MIUI.

@kleryk88 - no właśnie telefon swojej funkcji nie spełnia, jeszcze mi się nie zdarzyło żebym w pracy wiedział, że ktoś się próbuje dodzwonić, taka ta wibra rewelacyjna  :mad: Na innych telefonach Xiaomi też takie dziadostwo? (pytanie do tych co mieli porównanie między Red Rice a dowolnym innym modelem)

Opublikowano

Hmmm, dla mnie wibracje mocniejsze w Redmi 1 niż w poprzednich telefonach. Zależy od przyzwyczajenia. Ewentualnie może trafił Ci się jakiś wadliwy "wibrator" :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmmm, dla mnie wibracje mocniejsze w Redmi 1 niż w poprzednich telefonach. Zależy od przyzwyczajenia. Ewentualnie może trafił Ci się jakiś wadliwy "wibrator" :P

U mnie w 1S , android 4.3  są 3 poziomy siły wibracji. Domyślnie jest średni

A co muzyki używam poweramp.

Opublikowano

Co do wibracji to rzeczywiście dziadostwo. W Redmi 1 tak samo. Mając w kieszeni telefon wiele razy zdarzyło się że nie wiedziałem że ktoś dzwoni.

Co do albumów w apce Muzyka to też długo nad tym siedziałem i w końcu doszedłem do wniosku że nie da się sortować po numerach w tagach ale wchodząc na przykład w "wykonawcy" lub "albumy" to już jak tam wybierzesz to będzie posortowane nie alfabetycznie a po numerach w tagach.

• 3 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...