Skocz do zawartości

[RedMi 1S] Instalacja MIUI Polska bez karty pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam sprowadzić dla koleżanki RedMi 1S, zainstalować polskie MIUI, trochę potestować czy OK i przekazać właścicielce słuchawkę śmigającą w 100% OK.

Pytanie brzmi: czy będą problemy, jeśli zrobię to wszystko bez karty pamięci, a właścicielka ewentualnie sobie potem taką kartę włoży (albo i nie). Pytam, bo chyba polskie MIUI zawiera specjalne tweaki związane z kartą pamięci i nie wiem, co się stanie, jak wgram system przy braku karty.

P.S.

Z ciekawości: ile miejsca jest w 1S na partycji zwanej "wewnętrzna pamięć USB"? W RedRice to było jakoś śmiesznie mało, chyba ok. 700MB. A ile jest w 1S?

Dzięki.

Edytowane przez latet
Opublikowano

Dziękuję!

Rozumiem, że wszystko powinno być OK w podwójnym sensie, czyli:

• bez karty polskie MIUI da się zainstalować i będzie działać OK

• ewentualne późniejsze dołożenie karty nie spowoduje problemów, a karta taka, będzie tak samo funkcjonalna, jakby była od początku?

Opublikowano

Dołożenie karty SD nic nie zmieni. 

A pamięci 1S ma 6GB i jest ona emulowana (Android 4.3), więc system ma dostęp do całej pamięci.

Opublikowano

A pamięci 1S ma 6GB i jest ona emulowana (Android 4.3), więc system ma dostęp do całej pamięci.

Co to oznacza? Że nie ma sztywnego podziału? Bosko.

Opublikowano

Tak, system, cache, takie sprawy. Co do tematu, romy, update, patche i inne rzeczy ładuje się bez włożonych kart, a przynajmniej można.

Wysłane z mojego HM 1SW

Opublikowano

Tak jak ddr mówi.

Na dane użytkownika (/data) masz emulowaną pamięć.

Pozostałe 2G (.. no prawie 2G...) masz w pamięci /system, /cache i pozostałe ważne partycje: /boot, firmware, itp. W 1S /system ma chyba ponad 800MB jeśli dobrze pamiętam.

Opublikowano (edytowane)

Skoro pamięć jest współdzielona, nie jest jej aż tak znowu mało i zapewne ta pamięć jest szybsza od karty micro-SD, to zastanawiam się, czy włożenie do tego telefonu karty micro-SD nie będzie trochę marnowaniem szybkiej pamięci leżącej odłogiem. I tu pytanie o to, jak wtedy wygląda zarządzanie tą pamięcią (gdy jest karta SD i fix MIUI Polska). Czy da się zrobić tak, aby np. dane aplikacji (te które poszłyby na SD) były zapisywane w wewnętrzej pamięci (tzw. USB, nie tzw. "pamięć telefonu"), a na SD szły tylko rzeczy typu zdjęcia, filmy?

Jak to działa z fixem, a jak bez niego? Co idzie na SD, a co nie?

Pamiętam (z własnych doświadczeń), że na HongMi były z tym różne jazdy – np. wewnętrzna pamięć USB, choć niby nie była w użyciu, to musiała istnieć, bo inaczej aparat nie zapisywał w ogóle zdjęć (choć nie zapisywał ich do tej pamięci, tylko na micro-SD). Coś chyba też się działo niedobrego po wyjęciu kary (nie pamiętam).

Edytowane przez latet
Opublikowano

Dokładnie. Jedyny tweak jaki tam jest to tylko zwiększenie read_ahead - popularny tweak aczkolwiek w praktyce i tak zysk z tego niezauważalny. W 1S póki co wszystko idzie do wewnętrznej pamięci. Chyba, że gry - dane gier prawdopodobnie pójdą na SD.

Ale nie próbowałem tego.

Opublikowano

Foldermount dziala. Przenioslem za jego pomoca navigona na sd.

Co dziwne, tomtom zainstalowany z sd, dane na sd, i wszystko smiga.. nie trzeba bylo danych wrzucac na wewn. pamiec

Tap tap from MI2

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...