Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zakupiłem telefon z Proline.pl przyszedł super zapakowany itp.

Tylko mam pytanie. Wiem że jest ciepło ogólnie teraz ale przy pierwszym ładowaniu telefon się nagrzewał dość porządnie mimo że leżał nieużywany przy ładowarce. Bateria pokazywała 41stopni. 

Soft to global 8.2.5

Norma czy coś skopcone ?

Edytowane przez Abdel85
Opublikowano

@Abdel85 tak jak pisał wyżej kolega to są normalne temperatury, tak to jest wymyślone że ciepło się rozproszy po obudowie. Nie przejmuj się tym. Nawet jak dostaniesz ostrzeżenie że jest wysoka temperatura to jeszcze jest duży zapas, możesz sprawdzić w google jakie są maksymalne temperatury przewidziane dla danego układu SOC. 

Opublikowano

Mi tylko chodzi o to że w czasie ładowania bez żadnego obciążenia tył był powiedzmy że nie gorący ale bardzo ciepły. 

Wiem że przy graniu itp będzie ciepły to normalne.

Opublikowano

@Abdel85 tak to normalne, jeszcze większa temperatura jest przy kopiowaniu plików, wgrywaniu rom'u. Nie zwracaj na to uwagi. Jak byś taki telefon ładował np. w rozgrzanym aucie jak to niektórzy praktykują, telefon leży przy przedniej szybie, to już jest problem. Zdecydowanie wysokie temperatury skracają żywotność wszelakiej elektroniki. Ale to co podałeś to są normalne, dopuszczalne.

Opublikowano

Wysoka temperatura ma spory wpływ na baterię, a przykład jaki może spowodować jej uszkodzenie to zostawienie telefonu bezpośrednio na słońcu przy upalnej pogodzie, gdy temperatura w cieniu przekracza 30 stopni. Na słońcu może być ponad 50 stopni, a telefon może się jeszcze bardziej nagrzać, bo nie ma gdzie odprowadzić ciepła i w sumie temperatura skoczy jeszcze wyżej (nagrzewający się metal lub szkło nad ekranem jeszcze pogarszają sprawę). Tak samo może być na desce rozdzielczej w samochodzie pod szybą, tam temperatura może być jeszcze wyższa. To taka rada na nadchodzące upały, żeby chronić go przed słońcem.

Samo ładowanie nie uszkodzi telefonu, ale musi mieć gdzie odprowadzić ciepło. Dlatego od paru lat można usłyszeć o uszkadzających się telefon podczas ładowania, ale w przypadku gdy zostawia się go np. na noc pod poduszką, kołdrą, kocem, gdzieś gdzie nie ma dostępu do powietrza. Wtedy również może się przegrać.

Opublikowano

No mi się to wydawało dziwne bo nogdy takiego czegoś nie miałem a przesiadam się z lubiącego się grzać Lg G2 d802.

Ale jak mówicie że w xiaomi to normalka no to co poradzić

Opublikowano

No tu niby tylko 2A ładowania no ale na to wychodzi że niech będzie. ważne że tak bywa w tych urządzeniach bo ciulowo nowego kupić i płakać nad nim

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Nie będę zakładał nowego tematu ale zauważyłem grzanie górnej części podczas przeglądania netu komókowego (bez podłączonej ładowarki).

Edytowane przez trev79
Opublikowano

Płyta główna znajduje się w górnej części telefonu i tam też będzie się grać w okolicach aparatu. Zależy jeszcze co przeglądasz i jakie jest obciążenia procesora. I jak bardzo się grzeje? Jest letni, ciepły, gorący, parzy? Jeśli tylko ciepły, to norma przy dużym obciążeniu, a internet przez sieć komórkową mocniej obciąża baterię niż WiFi.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...