Kacper Skrzypek Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 Spróbuj wgrać rom przez Miflash z opcją save userdata, powinien ci zachować wszystkie aplikacje i dane. Sprawdź najpierw czy masz bootloader odblokowany.tapnięte z Redmi 4a
niejestemprogramista Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Dobry wieczór forumowicze, mam pewien spory problem Pokrótce postaram się przedstawić problem, który dotknął wczoraj 4x używaną przez partnerkę. Mianowicie wczoraj wieczorem dostaje tel, że podłączony telefon do ładowarki (rozładowany był, wyjęty z torebki) nie reaguje na podpięcie pod ładowarkę z zestawu z chin i kabel Orico. Ok mówię, weź ładowarkę od nexusa 7 i sprawdź na drugim zestawie czy działa. Po 10 min odpowiedź, że i tym razem kicha, tel nie wstał. Zadzwoniłem na tel zapasowy, zapytałem czy po wciśnięciu power on i głośność w górę pojawi się coś, udało się wejść w fastboot, ale poza tym nic. Bootloader na pewno jest zablokowany (tel kupiony ok pół roku temu z chin z globalem, do tej pory działał bez zarzutu). Dziś po pracy przyjechałem ze swoim zestawem 'naprawczym', kable i ładowarka blitzwolfa + power bank vinsica i oryginalny kabel microusb od niego. Nie podniósł się tel mimo wszystko, jedyne co pokazuje się to fastboot po wejściu do menu, ale obrazek pozostaje niewzruszony wiadomy z gwiazdką czerwoną, a samo przytrzymanie kilka/naście sekund przycisku włączenia/wyłączenia tel skutkuje jedynie mikrosekundowym mignięciem loga mi na ekranie i od razu gaśnie + mikrowibracja się pojawia. Po podpięciu kablem do komputera nic się nie dzieje, tj ani żadna dioda nie mignie, ani windows nie wykrywa urządzenia, jedynie charakterystyczne 'piknięcie' sygnalizujące umieszczenie w porcie usb złącza, poza tym totalnie zero efektów. Pytanie do Was, czy wg Was to problem softwareowy i wówczas w jaki sposób działać, aby podnieść możliwie szybko ten tel, czy wygląda to na kwestie braku ładowania i stąd to mignięcie ekranu z logiem mi i shutdown momentalny? Próbowałem kilka ładowarek i kilka kabli jak wspomniałem, nic nie zdaje egzaminu. Nie wiem czy jutro nie udać się do zaprzyjaźnionego serwisu tel, ale przed rozebraniem go wolałbym wiedzieć na czym stoję, bo może udałoby się 'martwy' telefon partnerki podnieść softwareowo? Z góry dzięki za każdą radę i opinię! Pozdrawiam. Edytowane 22 Listopada 2017 przez niejestemprogramista
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Fastboot po vol+ i power? Fastboot to kombinacja vol- i power. Zasadniczo można spróbować uruchomic telefon w trybie recovery (telefon z kabelkiem, vol+ i power ewentualnie wszystkie 3 przyciski i wybrać recovery), ściągnąć chińska wersje MIPCSuite (http://zhushou.xiaomi.com), podpiąć tel pod kompa i zrobić factory reset... tapnięte z Redmi 4a
niejestemprogramista Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Ok, mój błąd z kombinacją, naturalnie power i vol-. Ale to jedyna kombinacja na którą 'zareagował' tel stąd pisałem z błędem. Dzięki. Czyli raczej bez resetu do fabrycznych się nie obejdzie w tym przypadku?
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Obawiam się że nie. Można by spróbować zainstalować na przykład wersję global dev albo stable przez mipcsuite /korekta/, tylko pytanie czy to nie spowoduje utraty danych... Edytowane 22 Listopada 2017 przez Orjon
niejestemprogramista Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Po podłaczeniu tel do kompa kablem + pobraniu softu z linku od Ciebie i kliknięciu na czuja tych chińskich znaczków taki efekt http://prntscr.com/hdykuj Jak dalej rozkminić po szlaczkach co klikać?
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zasadniczo to powinno się menu wyświetlić jak masz podpięte w recovery... Ale dobra, kliknij na to czarne wyróżnione na dole.
niejestemprogramista Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 http://prntscr.com/hdynwc Rozumiem dalej Recovery?
niejestemprogramista Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Potem jak kliknę recovery niestety takie coś i koniec opcji klikania :/ http://prntscr.com/hdyole tel podłączony do kompa. Dzięki za przeniesienie postów przez moderatorów, a odnośnie wątku, czy jest w stanie ktoś pomóc z uruchomieniem telefonu? Z pomocą użytkownika Orjon wczoraj próbowaliśmy rzeźbić, ale chyba jestem za bardzo laikiem w temacie. Bootloader zablokowany jest w tej 4x z chin, potwierdzone to już zostało. Jest szansa na urochomienie tel za pomocą oprogramowania jakiegoś do wersji global innego niż chińskie szlaczki? Mam dostęp do konta xiaomi przypisanego do tego urządzenia jeśli to istotne. Fachowiec, który mógłby mi pomóc niestety do poniedziałku jest niedostępny u mnie w mieście z powodów rodzinnych, a ja chciałbym tel uruchomić możliwie szybko. Do EDL nie rozbiorę sam telefonu by dostac się do płyty. Istnieje jeszcze jakaś szansa na wskrzeszenie go? Uruchamia się tylko fastboot power + vol- i tyle co na ten moment z nim mogę zrobić.
niejestemprogramista Opublikowano 24 Listopada 2017 Opublikowano 24 Listopada 2017 Cześć wszystkim! Udało się rozwiązać problem, test pin na płycie głównej i EDL, flashowanie za którąś próbą z kolei udało się i tel wstał Dzięki za pomoc Orjon! 1
dosiu Opublikowano 28 Grudnia 2017 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Mam ostatnio coraz bardziej męczący problem. Opiszę jego historię. Po 3 miesiącach bezproblemowego korzystania z telefonu na bodajże MIUI 8.5.2.0 przyszła mi aktualizacja do MIUI 8.5.3.0. Skorzystałem z niej i od tamtego momentu działy się z moim telefonem straszne rzeczy, a mianowicie sam się restartował. Działo się to jednak tylko w przypadku, gdy włączyłem transfer danych lub Wi-Fi. Po jakichś 2 tygodniach to przeszło i spokojnie żyłem sobie dalej. Jednakże dokładnie 17 listopada pomyślałem, że zresetuję sobie telefon i przywrócę do ustawień fabrycznych. Tak też zrobiłem. MIUI mi pozostało 8.5.3.0 i znów zaczęły się problemy z telefonem. Po jakimś czasie zauważyłem, że jeśli wyłączę synchronizację, to z telefonu jako tako można korzystać (restartował się raz na dzień) i tak sobie z niego korzystałem... aż do wczoraj. Pomyślałem, że czas na zaktualizowanie mojego redmi 4x do miui 9. Zmieniłem w tym celu region na indie i otrzymałem nową aktualizację, z której skorzystałem. W tym momencie mam MIUI Global 9.1 | Stabilna 9.1.1.0(NAMMIEI) i Androida 7.1.2 N2G47H. Telefon restartuje się teraz parę sekund po włączeniu transferu danych/Wi-Fi, więc korzystanie z niego jest praktycznie niemożliwe. Czy macie może jakiś pomysł co z tym zrobić? Czy powrót do MIUI 8.5.2.0 mógłby pomóc?
kamillm Opublikowano 28 Grudnia 2017 Opublikowano 28 Grudnia 2017 @dosiu skoro factory reset nie pomaga to na Twoim miejscu wgrałbym soft miflashem (nawet ten najnowszy) i zobaczył co się dzieje, jeśli nadal występowałyby problemy wgrałbym 8.5.2.0 na którym mówiłeś, że nie było problemów i jeśli problem nadal by występował tzn. że coś jest z samym sprzętem, ale obstawiam, że któraś aktualizacja coś Ci namieszała w telefonie. Także wgraj soft od nowa miflashem za pewne pomoże
kkingstoun Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Cześć, mam problem z Xiaomi 4 w wersji: Xiaomi Redmi 4X 4G Smartphone - INTERNATIONAL VERSION 2GB RAM 16GB ROM (MIUI 8 Snapdragon 435) Po aktualizajci MIUI przez oficjalna aplikację do aktualizacji systemu, system nie wstaje. Po uruchomieniu pojawaia się logo xiaomi, po chwili animacja android, telefon kilka razy w ciągu kilku minut wibruje i na tym koniec. Zostawiałem go włączonego na noc, na cały dzień. Nic nie pomaga. Bootloader nie był odblokowany, dostałem zgodę od Xiaomi ale w tym momencie nie mam jak odblokować bootloadera. Zostaje serwis czy jest jeszcze jakieś wyjście? Tryb recovery działa, ale czyszczenie nie pomaga. Kking Edytowane 2 Lutego 2018 przez kkingstoun
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Do recovery się zrestartuje? vol+ i power albo wszystkie 3 przyciski długo przytrzymaj, może reset do ustawień fabrycznych coś pomoże
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Hm, może chińskie mipcsuite spróbuj. w tym menu recovery wybierz trzecią opcję (connect to miassistant) i spróbuj ściągnąć najnowszą wersję: http://bigota.d.miui.com/V9.2.3.0.NAMMIEK/miui_HM4XGlobal_V9.2.3.0.NAMMIEK_9ae332cc27_7.1.zip I ją zainstalować, poradnik tu: Może zadziała..
kkingstoun Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Dziękuję, ale podałeś link do odblokowania bootloadera a nie do instalacji MIUI przez miassistant jak rozumiem.
Kacper Skrzypek Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Musisz wyżej, w moim poprzednim poście, kliknąć na lewy górny róg tego okienka albo na "Orjon odpowiedział do tematu.."
kkingstoun Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Dzięki, już mam, zaraz spróbuję. Jeśli nie zadzaiała, może warto spróbować zainstalować starszą werse MIUI. Wiesz skąd ją mogę sciągnąć? Niestety wyskoczył błąd adb i chyba dalej nie pójdzie.
dosiu Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Problem z restartowaniem się rozwiązał się (mam nadzieję, że w tym momencie nie zapeszam, bo się trzyma dość długo bez restartu, a nie zwykł tak robić) po najnowszej aktualizacji do 9.2.4.0 (NAMMIEK)
Iryseq Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Siemanko. Wczoraj wracając do domu zaciął mi się telefon, po czym wpadł w bootloop. Logo MI, restart-wibracja, logo MI. Dzisiaj od 10:00 z nim walcze... Zaczne od tego iż: 1. mam odblokowany bootloader - kilkukrotnie sprawdzałem 2. przez fastboota+miflasha nie mogę nic wrzucić (mimo iż urządzenie jest widocznie (fastboot devices)) - wyrzuca mnie z aplikacji (przestała pracować) 3. wgrywałem TWRP 3.0.3, (te co zawsze miałem), oraz dwa inne (3.2.1 i chyba 3.1.0) - po flash recovery recovery.img następuje boot, i zacina się na logo twrp. 4. przed EDL (zwarcie test point) wgrywałem różne firmware, stable, dev, china dev, globale - zawsze kończy się na "flash done - success" - a po włączeniu telefonu STAJE NA MI LOGO (bez bootloopa). Lista różnych fw które wgrywałem: Cytat santoni_images_V9.2.1.0.NAMCNEK_20180120.0000.00_7.1_cn santoni_images_V8.2.16.0.MAMCNEA_20170425.0000.00_6.0_cn santoni_global_images_V8.2.1.0.MAMMIEA_20170328.0000.00_6.0 santoni_images_7.8.24_20170824.0000.00_7.1_cn santoni_images_V8.2.18.0.MAMCNEA_20170623.0000.00_6.0_cn santoni_global_images_8.3.1_20180301.0000.00_7.1_global santoni_images_8.3.8_20180308.0000.00_7.1_cn Mam wrażenie, że zrobiłem już wszystko... Proszę o pomoc.E D I T !!!Udało Mi się wgrać twrp 3.0.3 (fastboot flash recovery recovery.img (26MB) + fastboot boot recovery.img) Nie mogę nic wykonać. Ani naprawy systemu plików, ani formatu cache dalvik system data... Zatrzymuje się na: Proces Updater zakończony z błędem: 1 Formatowanie Cache przy użyciu make_ext4fs I tak jest ze wszystkim. Pasek postępu leci i nic się nie dzieje. Posypane partycje? Proowałem ADB Sideload, przez komende adb devices (wykrywa jako recovery). Przy każdej próbie musze na nowo wgrywać recovery przez fastboota... Systemu też wgrać nie mogę... Edytowane 19 Marca 2018 przez Iryseq nowe poszlaki
Cryzzex Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 Tak jak w temacie , mój telefon xiaomi nie chce się włączyć. Coś sie dzieje jedynie jak podłączy sie go do ładowarki. Gdy próbuje wtedy zrobić power i vol- to pojawia sie fastboot ale po chwili ekran sie wygasza i tak w kółko a jak wciskam power vol+ to pojawia się logo mi ale po chwili także się wygasza. Prosiłbym o pomoc. Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić? Dodam jeszcze że pali się czerwona dioda na dole.
kikizameryki Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Hej. Mam problem od wczoraj mój telefon xiaomi redmi 4x sam się wyłącza. To nowy telefon ma parę miesięcy. Dziś zauważyłam że wyłącza się podczas potrzasania bądź zmieniania pozycji Nic w nim nie klikam nie spadł mi. Help
kamillm Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Dnia 27.04.2018 o 07:20, kikizameryki napisał: Dziś zauważyłam że wyłącza się podczas potrzasania bądź zmieniania pozycji Czyli coś na stykach nie łączy tak bym obstawiał. Może bateria. Telefon jeszcze na gwarancji czy nie?
turbokoala Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Hejka! Mam problem z 4x. Wyłączył się samoistnie i nie potrafi teraz uruchomić. Nie podłączony do prądu nie reaguje na nic. Podłączony do ładowarki ciągle się restartuje na logu Mi. Przytrzymując Vol- + Power można odpalić fastboot ale komputer nie widzi go. Sterowniki adb poinstalowane, inny Xiaomi Note 4 jest widoczny w trybie fastboot na tym komputerze. Próbowałem z odłączoną baterią - bez zmian. Próbowałem również zwierać styki żeby wejść do EDL - również zero reakcji ze strony komputera ale telefon z czarnym ekranem restartuje się dopiero po jakimś czasie. Z racji, że nie widzi go komputer nie jest też widoczny w MiFlash i nie mogę nic zrobić. To jakaś techniczna usterka czy uda mi się samemu jakoś przywrócić go do żywych?
tenshi Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 Witam, dzisiaj rano napotkałam problem z włączeniem mojego xiaomi redimi x4 wieczorem telefon działał sprawnie dopóki nie poszłam spać, kiedy około 1 w nocy chciałam sprawdzić godzinę telefon nie reagował na polecenia(przycisk poweru, odcisk palca, podłączenie do prądu) jednak po dłuższym naciśnięciu powera telefon restartuje się, ekran działa bo pojawia się ikonka MI i po jakimś czasie ikonka androida; po chwili powinien się uruchomić lecz na ekranie cały czas jest ikona Mi i androida i tak przez całą noc, ponieważ nie dało się go wyłączyć, kiedy bateria się rozładowała dopiero się wyłączył; dzisiaj gdy podłączyłam telefon do prądu i go włączyłam było dokładnie to samo co w nocy; uruchomiłam fastboot i według tego co czytałam powinno się coś jeszcze pokazać prócz ikonki fastboota lecz nic nie było prócz niej, po wyłączeniu fastboota i ponownym uruchomieniu (telefon sam się uruchomił) pojawia się ikonka MI i androida i tak w kółko, prosiłabym o pomoc
kamillm Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 @tenshi jaki soft na pokładzie? Bootlader odblokowany czy nie?
ValdeQ Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) U mnie wczoraj pojawił się ten sam lub podobny problem ,bateria bardzo szybko zaczęła spadać i pokazał się napis "The system has been destroyed". Szukałem,szukałem i zainstalowałem na kompie MiUnlock. W trybie fastboot, oczywiście smartfon podłączony do komputera.Odpaliłem aplikację i telefon powstał. A to po ostatniej aktualizacji miui.eu. Teraz jest już ok. Edytowane 26 Lipca 2018 przez ValdeQ
worxm Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Witam od około 2 tyg w telefonie straszie szybko rozładowywała sie bateria starczał na jakies 2 h pracy przy odpalonym messenger ...(telefon funkcjonował) postanowiłem wymienic baterie ..zdiołem klapke tylnią ostrożnie, i poszukalem takiej bateri na allegro znalałaem i próbowałem właczyć telefon lecz nic z tego gdy podłaczam go do ładowania wyświetla sie normalnie ładowanie .. to wina bateri czy przy zdejmowaniu klapki cos uszkodziłem >
kamillm Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 @worxm podłącz starą baterie zobacz czy telefon się uruchomi jeśli nie, tzn. że mogłeś coś uszkodzić jeśli tak tzn. że kupiłeś jakąś trefną baterię
worxm Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 ale jescze nie kupiłem bateri 6 minut temu, kamillm napisał: @worxm podłącz starą baterie zobacz czy telefon się uruchomi jeśli nie, tzn. że mogłeś coś uszkodzić jeśli tak tzn. że kupiłeś jakąś trefną baterię ale jescze nie kupiłem bateri
ValdeQ Opublikowano 26 Lipca 2018 Opublikowano 26 Lipca 2018 Problemów może być dużo przy takim zachowaniu baterii ale spróbuj jeśli to możliwe zrobić reset smartfona.
Rekomendowane odpowiedzi