Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was mierzył pojemność baterii w swoim Redmi Pro? U mnie od 5% do 100% telefon naładował się w 2h05min, a miernik pokazał że wtłoczył 2950mAh. Daje to 77% deklarowanej pojemności przez producenta. Czyli nie 4050mAh a 3100mAh, co jest sporą różnicą. Słabo jak na nową baterię :(
Natomiast ciekawe jest, że po tych dwóch godzinach ładowania wskaźnik naładowania baterii pokazał 100%, zniknęła animacja ładowania, ale telefon dalej ciągnął prąd z ładowarki. Już nie 1.5A tak jak podczas ładowania z animacją wskaźnika, ale 0.5A, co też jest niemałą wartością. Trwało to do 2h53min, po czym wskazanie miernika spadło do 0.01A, co można uznać jako faktyczne zakończenie ładowania. Ładunek jaki dostał telefon po tym czasie to 3200mAh. Trochę lepiej, bo daje to pojemność około 3400mAh, czyli około 83% deklarowanej przez producenta.
Ciekaw jestem czy ktoś z Was robił taki pomiar?

A druga sprawa, czy Wam też jeden przebieg Antutu zżera 5% baterii?

Opublikowano

Rozumiem że pomiar pojemności akumulatora wykonałeś odłączając go od telefonu, a następnie po naładowaniu go w obsługującej ten typ ogniwa ładowarce do pełna zmierzyłeś ile oddał prądu podczas rozładowania?

• Like 1
Opublikowano
Na jakim Romie siedzisz? 

Redmi PRO by TT

Powielam pytanie, siedzisz na MiuiPolska?

U mnie wartości mAh odpowiadają procentom Jak będę miał okazję to może zmierzę miernikiem, ale trzeba by to zrobić jak mówi @@GUTEK@.

POZDRO

Opublikowano

Używam MUI Polska 8.3 - 7.3.16 (rozwojowa).

Mierzyłem miernikiem na USB wpiętym za ładowarką. Wiem że nie jest to superdokładny pomiar, ale na pewno nie ma też błędu 30-50%

Opublikowano
5 minut temu, mecedo napisał:

Wiem że nie jest to superdokładny pomiar, ale na pewno nie ma też błędu 30-50%

No to poczytaj na temat pomiaru pojemności ogniw, a potem się wypowiadaj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...