krzyci81 Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Cześć, mój problem jest taki: Otóż z mojego Redmi Note 3 Pro i nr w Plusie nie dochodzą do adresatów niektóre sms-y (zazwyczaj te dłuższe, z linkami stron internetowych). Pomimo tego, iż raport pokazuje dostarczenie i widać je w PlusOnline jako wysłane. Mam w smartfonie 2 numery, Plus i Virgin. Zrobiłem test - tę samą treść przesłałem z Plusa do Virgin i na odwrót. Z Plusa wiadomość wyszła, ale nie doszła do Virgin. Z kolei z Virgin wyszła do Plusa - i doszła. Proszę o pomoc, bo ważne wiadomości nie dochodzą do Klientów i pojawiają się pretensje oraz nieprzyjemności przez coś, na co nie mam wpływu. Z Plusa dostałem info, iż: "Otóż okazuje się, że nie jest to problem sieci komórkowej, tylko telefonu, a dokładniej systemu Android. Jest to błąd projektowy tego systemu i został szerzej zaobserwowany w Androidzie wersji Gingerbread. Choć co ciekawe, pojawiają się przypadki tego błędu w nowszych wersjach tego systemu. Więc wygląda na to, że Google niezbyt przejmuje się naprawianiem błędów swojego oprogramowania. Ale do rzeczy, otóż wygląda to tak, że SMS tak naprawdę dociera do naszego aparatu, ale funkcja czyszcząca pamięć RAM smartfona potrafi w niektórych momentach, w niekontrolowany przez siebie sposób "ubić"/zamknąć usługę aplikacji obsługującej SMS/MMS. W taki sposób, że nie zdąży ona zapisać wiadomości do swojej bazy danych, czyli po prostu nie pojawi się ona na liście wiadomości. Wydaje się, że problem jest szczególnie mocno widoczny w urządzeniach z małą ilością pamięci RAM, gdzie funkcja czyszczenia jej, jest częściej i intensywniej używana. Ale też nie do końca, natknąłem się bowiem na informacje, gdzie użytkownik jednego z flagowców Samsunga, bodajże Galaxy S3 również cierpiał na tę przypadłość, a warto zaznaczyć, że ten telefon ma pamięci RAM sporo, no i działa już na nowszej wersji systemu, JB. Sam zauważyłem, że mój S2 mini, w momencie, w którym miał otrzymać SMS-a (i go nie otrzymał) posiadał sporo wolnego RAMu (na pewno powyżej 100MB). Oznaczałoby to, że błąd w oprogramowaniu Androida nie tylko tyczy się jego starych wersji oraz nie tylko urządzeń z małą ilością RAMu. Nie wiem natomiast jak wygląda to w najnowszym Androidzie KitKat, gdzie bodajże zwykłą aplikację do obsługi wiadomości zastąpiono Hangout-ami. Podsumowując, problem z niedochodzącymi czasami SMS-ami to wina Androida. Rozwiązaniem jest, albo zainstalowanie alternatywnej aplikacji do obsługi SMS/MMS, pozbawionej powyższego błędu (ale czy jest taka?) albo zainstalowanie aplikacji śledzącej przychodzenie SMS-ów i zapisującej je we własnej bazie danych (jak np. Ghostly SMS). Mam nadzieję, że pomogłem w tej niezbyt przyjemnej dolegliwości, którą zafundował nam Google :-\" I teraz tak, czy ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić na Xiaomi? Dodam, iż mam system taki jak na screenie..
Snajper Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Zwalanie winny na androida jest w tym miejcu nie właściwe dlatego że problem występuje tylko u losowo wybranych osób na xiaomi. Krótko i na temat nigdy nie uświadczyłem na androidzie a miałem wiekszość wersji od najstarszych choć nie zaprzeczam że nie którym się to zdaża ale to raczej jest znikoma liczba lub dany model tel ma ztym problem U mnie to była winna sprzętowa coś na płycię głównej na każdym sofcie to samo (wymiana na nowy i po problemie xrn3 se)ale jest też problem z oprogramowaniem u niektórych opiszę co zrobić 1 aktualizacja do najnowszej wersji global stable(masz starszą) 2 nie pomaga miflesh z(clean all) i wgranie global developer (telefon jak z fabryki i cotygodniowe aktualizacjie) 3 można też spróbować messenger(firmy google) ale to tylko w celu testów czy dochodzą sms ale jak pomoże to można używać sam korzystam 4odblokowanie bootloadera wgranie miui polska też może pomóc. Wiekszości pomaga aktualizacja do najnowszej lub global developer mifleshem w twoim na 100% któraś pomoże Nawet problem starszy problem z niedochodzącymi połaczeniami nie był winny system android na xiaomi tylko sterownik qualcomma wiec zawsze warto aktualizować do najnowszej być może się naprawi I najważniejsze czasem pomaga wyłaczenie oszczedzanie bateri to wiecej szkody na miui robi niż pożytku w niektórych przypadkach. Ustawienia progrmistyczne też można poróbować procesy w tle bez limitu.itd Tylko niektórzy mieli gorzej wcale losowe sms nie dochodziły bez znaczenia czy długość wtym ja na 1 tel. Tutaj musisz trochę pokombinować i znaleść rozwiazanie bo nie ma normy takie jest miui a nie zwalać na androida mam kilka tel z androidem 5.1,6.0. Z linage os miałem z starszymi wersjami androida rożne modele problemu z sms nie uświadczyłem do kiedy nie trafiłem na rn3 se ale to wada fabryczna była. Na samsungu s3 mini też wszystko działało sms choć on akurat to ścinał się nieziemsko ale sms dało się odebrać wysłać długiego zawsze Nawet tak maxcom ms514 z 1gb ram i androidem 6.0 nie ma ztym problemu A żeby uznać to za winne google to by musiało na masową skale występować co nie ma miejsca Promlemu bym szukał bardziej w nakładkach systemowych apk sms to producent decyduje co wgrywa i jak często aktualizuję i poprawia błedy Edytowane 22 Marca 2017 przez Snajper 1
mariusz.ur Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgadzam się z tym co napisał @Snajper . Nigdy nie spotkałem się z tym problemem , co nie znaczy że nie występuje , ale to świadczy raczej o winie urządzenia lub operatora . 1
krzyci81 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Dnia 2017-03-22 o 12:42, Snajper napisał: Zwalanie winny na androida jest w tym miejcu nie właściwe dlatego że problem występuje tylko u losowo wybranych osób na xiaomi. Krótko i na temat nigdy nie uświadczyłem na androidzie a miałem wiekszość wersji od najstarszych choć nie zaprzeczam że nie którym się to zdaża ale to raczej jest znikoma liczba lub dany model tel ma ztym problem U mnie to była winna sprzętowa coś na płycię głównej na każdym sofcie to samo (wymiana na nowy i po problemie xrn3 se)ale jest też problem z oprogramowaniem u niektórych opiszę co zrobić 1 aktualizacja do najnowszej wersji global stable(masz starszą) 2 nie pomaga miflesh z(clean all) i wgranie global developer (telefon jak z fabryki i cotygodniowe aktualizacjie) 3 można też spróbować messenger(firmy google) ale to tylko w celu testów czy dochodzą sms ale jak pomoże to można używać sam korzystam 4odblokowanie bootloadera wgranie miui polska też może pomóc. Wiekszości pomaga aktualizacja do najnowszej lub global developer mifleshem w twoim na 100% któraś pomoże Nawet problem starszy problem z niedochodzącymi połaczeniami nie był winny system android na xiaomi tylko sterownik qualcomma wiec zawsze warto aktualizować do najnowszej być może się naprawi I najważniejsze czasem pomaga wyłaczenie oszczedzanie bateri to wiecej szkody na miui robi niż pożytku w niektórych przypadkach. Ustawienia progrmistyczne też można poróbować procesy w tle bez limitu.itd Tylko niektórzy mieli gorzej wcale losowe sms nie dochodziły bez znaczenia czy długość wtym ja na 1 tel. Tutaj musisz trochę pokombinować i znaleść rozwiazanie bo nie ma normy takie jest miui a nie zwalać na androida mam kilka tel z androidem 5.1,6.0. Z linage os miałem z starszymi wersjami androida rożne modele problemu z sms nie uświadczyłem do kiedy nie trafiłem na rn3 se ale to wada fabryczna była. Na samsungu s3 mini też wszystko działało sms choć on akurat to ścinał się nieziemsko ale sms dało się odebrać wysłać długiego zawsze Nawet tak maxcom ms514 z 1gb ram i androidem 6.0 nie ma ztym problemu A żeby uznać to za winne google to by musiało na masową skale występować co nie ma miejsca Promlemu bym szukał bardziej w nakładkach systemowych apk sms to producent decyduje co wgrywa i jak często aktualizuję i poprawia błedy Dzięki za elaborat, ale ja nadal nie rozumiem co mam zrobić, by pozbyć się tego błędu oprogramowania Po prostu chciałbym zwyczajnie móc wysyłać długie sms-y z linkami do stron internetowych... Dnia 2017-03-22 o 15:21, mariusz.ur napisał: Zgadzam się z tym co napisał @Snajper . Nigdy nie spotkałem się z tym problemem , co nie znaczy że nie występuje , ale to świadczy raczej o winie urządzenia lub operatora . Jak można wywnioskować z odpowiedzi Plus-a - oni umywają ręce: raport doszedł, co jest jednoznaczne z dostarczeniem wiadomości ;( Edytowane 23 Marca 2017 przez krzyci81
krzyci81 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Dnia 22.03.2017 o 12:42, Snajper napisał: Zwalanie winny na androida jest w tym miejcu nie właściwe dlatego że problem występuje tylko u losowo wybranych osób na xiaomi. Krótko i na temat nigdy nie uświadczyłem na androidzie a miałem wiekszość wersji od najstarszych choć nie zaprzeczam że nie którym się to zdaża ale to raczej jest znikoma liczba lub dany model tel ma ztym problem U mnie to była winna sprzętowa coś na płycię głównej na każdym sofcie to samo (wymiana na nowy i po problemie xrn3 se)ale jest też problem z oprogramowaniem u niektórych opiszę co zrobić 1 aktualizacja do najnowszej wersji global stable(masz starszą) 2 nie pomaga miflesh z(clean all) i wgranie global developer (telefon jak z fabryki i cotygodniowe aktualizacjie) 3 można też spróbować messenger(firmy google) ale to tylko w celu testów czy dochodzą sms ale jak pomoże to można używać sam korzystam 4odblokowanie bootloadera wgranie miui polska też może pomóc. Wiekszości pomaga aktualizacja do najnowszej lub global developer mifleshem w twoim na 100% któraś pomoże Nawet problem starszy problem z niedochodzącymi połaczeniami nie był winny system android na xiaomi tylko sterownik qualcomma wiec zawsze warto aktualizować do najnowszej być może się naprawi I najważniejsze czasem pomaga wyłaczenie oszczedzanie bateri to wiecej szkody na miui robi niż pożytku w niektórych przypadkach. Ustawienia progrmistyczne też można poróbować procesy w tle bez limitu.itd Tylko niektórzy mieli gorzej wcale losowe sms nie dochodziły bez znaczenia czy długość wtym ja na 1 tel. Tutaj musisz trochę pokombinować i znaleść rozwiazanie bo nie ma normy takie jest miui a nie zwalać na androida mam kilka tel z androidem 5.1,6.0. Z linage os miałem z starszymi wersjami androida rożne modele problemu z sms nie uświadczyłem do kiedy nie trafiłem na rn3 se ale to wada fabryczna była. Na samsungu s3 mini też wszystko działało sms choć on akurat to ścinał się nieziemsko ale sms dało się odebrać wysłać długiego zawsze Nawet tak maxcom ms514 z 1gb ram i androidem 6.0 nie ma ztym problemu A żeby uznać to za winne google to by musiało na masową skale występować co nie ma miejsca Promlemu bym szukał bardziej w nakładkach systemowych apk sms to producent decyduje co wgrywa i jak często aktualizuję i poprawia błedy Wychodzi na to, że miałeś rację zainstalowałem Andka 6 i długie esy do części osób dochodzą - reszta do sprawdzenia. Dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi