Malco15 Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Może ktoś pomoże mi wyjasnic. Mam mi 4 s od września. Zakupiony z softem EU, zrobiłem update do miui Polska, obecnie mam najnowszy update (końcówka 23). Aktualizuje przez aplikację aktualizacje, średnio co 2 tygodnie. Wszystko było ok, ale po ostatniej aktualizacji przed Androidem 7 zaczęły się dziać dziwne rzeczy. GPS zrywał, Bluetooth się wyłączał sam z siebie, zrywał z Mi Band 2, aparat szwankowal. Po aktualizacji do Androida 7 nie było lepiej. Zrobiłem pełny backup przez TWRP, potem wipe, zrobiłem restore przez TWRP i wszystko śmiga. Przecież wipe nie jest konieczny przy aktualizacji. A backup TWRP to podobno pełny obraz wszystkiego (zaznaczyłem wszystkie kwadraciki, a i tak zjadło mi smsy). Więc wszystko powinno być po staremu. A działa...dlaczego pomogło? To trzeba robić ten wipe czy nie? a jeśli tak, to czy za każdym razem (np. co tydzień) czeka mnie taki kołowrotek (aktualizacja, backup, wipe, restore)? Coś nie czaję :-/ czy mi umyka... Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezutelni Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Przy zmianie androida zaleca się wipe, bez backupu problemem mogły być jakieś dane podręczne (wipe Cache & Wystukane z MI 5s 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuja Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 To trzeba robić ten wipe czy nie? a jeśli tak, to czy za każdym razem (np. co tydzień) czeka mnie taki kołowrotek (aktualizacja, backup, wipe, restore)? Coś nie czaję :-/ czy mi umyka... Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu TapatalkaZwykła aktualizacja = tylko aktualizacja + ewentualny backup.Tap tap z MI4S 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malco15 Posted March 9, 2017 Author Share Posted March 9, 2017 Przy zmianie androida zaleca się wipe, bez backupu problemem mogły być jakieś dane podręczne (wipe Cache & Wystukane z MI 5scache & dalvik?Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezutelni Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 cache & dalvik?Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu TapatalkaTak, uciekło mi, teraz widzę Przy zwykłych aktualizacjach możesz ale nie musisz robić wipe Cache dalvik, a przy dużych lepiej wszystko Wystukane z MI 5s 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 4 godziny temu, mezutelni napisał: Tak, uciekło mi, teraz widzę Przy zwykłych aktualizacjach możesz ale nie musisz robić wipe Cache dalvik, a przy dużych lepiej wszystko Wystukane z MI 5s Śmiem się nie zgodzić. To właśnie wpiy powodowały problemy przy przejściach z androida 6 na 7 w Mi5. Acid w tutorialu dla Mi4c i Mi4s: https://miuipolska.pl/forum/topic/22376-odblokowanie-bootloadera-do-mi4cmi4snotepro-dla-xiaomieu-70/ też nie wspomina nic o wipe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuja Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Śmiem się nie zgodzić. To właśnie wpiy powodowały problemy przy przejściach z androida 6 na 7 w Mi5. Acid w tutorialu dla Mi4c i Mi4s:https://miuipolska.pl/forum/topic/22376-odblokowanie-bootloadera-do-mi4cmi4snotepro-dla-xiaomieu-70/ też nie wspomina nic o wipe. "Ten Pan ma rację"Przy zwykłej aktualizacji żaden wipe nie jest potrzebny. Jedyne co warto zrobić to backup przed żeby było do czego wrócić jeśli będzie kibel po.Tap tap z MI4S 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_kamillo Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 (edited) Ten Pan też ma rację Wszak ludzie dzielą się na tych, którzy robią backup i na tych, którzy będą go robić Poza tym, jak aplikacja szwankuje, to lepiej jej wyczyścić dane w ustawieniach, a jak coś już konkretnie nie działa, to najlepiej zrobić full wipe. MiFlashem Edited March 9, 2017 by don_kamillo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuja Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 "Zgadzam się z przedmówcą.Przejdźmy od słów do czynów."Wal śmiało aktualizacje i olej wipe.Tap tap z MI4S 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malco15 Posted March 9, 2017 Author Share Posted March 9, 2017 "Zgadzam się z przedmówcą.Przejdźmy od słów do czynów."Wal śmiało aktualizacje i olej wipe.Tap tap z MI4Sdzięki Panowie, mam już pełną jasność! Backup to jednak podstawa, a co do reszty to kwestia praktyki. a aktualizacje wchodzą jak w masło przez apke. Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts