Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich po raz pierwszy

Mając weekend przeprowadziłem aktualizacje mojego Mi4s do Antka 7. Rom z działu "Pobierz MIUI"

Podzielę się moimi spostrzeżeniami przy aktualizacji.

1. Robiłem pełny wipe, za pierwszym razem nie zrobiłem i co niektóre programy miały problem.

2. Wgrywałem go przez TWRP, ja miałem 3.02, na końcu miałem dwa błędy w logach, ale to nie ma znaczenia

3. Po wgraniu tracimy nasz TWRP i blokuję się BL. Telefon działa ale bez TWRP i roota.

4. Odblokowałem BL w 3 min. Metoda MiFlashUnlock, zezwolenie sprzed prawie roku.

5. Wgrywamy nowy TWRP 3.03 dla Androida 7. Metoda przez fastboot'a. Ja pobrałem TWRP dla Mi4c.

np. pobieramy ode mnie: TWRP 7.0

6. Jak ktoś chce mieć root, to musi dograć sobie SuperSu w wersji min 2.79 przez TWRP

np. pobieramy ode mnie: SuperSu 2.79

Co na razie nie działa:

1. HDR w aparacie, powoduje błąd i nie można zapisać zdjęcia w pamięci. Już poprawione w najnowszym wydaniu 7.2.23

2. Pilot Mi, nie można go włączyć. Poprawiono w wersji 7.3.9

Bateria jak na razie sprawuje się tak samo jak w poprzednim Androidzie (np. od 4.00 rano z soboty na niedziele do teraz poniedziałek 22.00 mam 50%, ekran 1h 40min. WiFi tak z 1/3 czasu i cały czas w zasięgu LTE)

Edytowane przez 4Mic
Opublikowano

Robiłem fotki wczoraj i dziś. Ustawienia na Auto lampa jak i HDR. Wszystko było dobrze. Morze podaj dokładnie z jakimi ustawieniami robiłeś, to sprawdzę u siebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, 4Mic napisał:

Robiłem fotki wczoraj i dziś. Ustawienia na Auto lampa jak i HDR. Wszystko było dobrze. Morze podaj dokładnie z jakimi ustawieniami robiłeś, to sprawdzę u siebie.

Całkowity automat, tyle że z HDR i wyłączoną lampą.

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie, jak aparat włączy HDR to wyskakuje błąd i zdjęcie nie jest zapisane w pamięci.

Edytowane przez 4Mic
  • Like 1
Opublikowano
Sprawdź, czy nie masz błędy podczas robienia zdjęć. Mi crashuje aplikacja przy robieniu z hdr i bez.

Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka

Oczywiście cały czas mowa o aplikacji miui, ja miałem wcześniej taki błąd w trakcie robienia w camera Google. MI4C 6.12.22 camera Google opcja hdr auto i był błąd przy zapisie.

Wysłane z mojego Mi-4c

Opublikowano
58 minut temu, ronnie napisał:

Skąd wzieliscie soft ? Aktualnie nie widzę go "na stanie magazynowym" :) 

O którym sofcie mówisz?

42 minuty temu, pood napisał:

Robił ktoś może test na antutu/geekbench i ma porównanie wyników?

Serio martwi Cię parę cyferek? Przecież te testy nic nie wnoszą.

Opublikowano (edytowane)

Dla tych paru cyferek podam ci moje dane. Zrobione dla @pood w AnTuTu v6.2.7

Na Androidzie 5 miałem ok. 53000, tak pamiętam

Na Androidzie 7 mam ok. 67000, robione teraz

Czy jest to wiarygodne, sam nie wiem?

Edytowane przez 4Mic
Opublikowano

Jak to don_kamillo napisał: to cyferki ;-) A jakieś nowe funkcje zauważyłeś? Wszystko działa? Nie ma błędów? Jak bateria? Jesteś w stanie już coś powiedzieć, czy jeszcze za wcześnie?

Pozdrowionka.

Opublikowano
2 minuty temu, ronnie napisał:

Ale jak chińczyki wycofali, to może sporo baboli jest i trzeba poczekać...

Głównym babolem było to, że bateria szybko leciała. ROM, który wisi do pobrania w dziale download już tego błędu nie ma, co mogę potwierdzić, ja, bo go używam :) Mam 2h SOTu, 45% i 13 godzin działania na baterii.

Oczywiście nie zachęcam, stwierdzam stan faktyczny.

Z widocznych baboli, to FC aparatu przy zdjęciu z HDR.

Opublikowano (edytowane)

mam zainstalowane od wczorajszego  wieczora, odblokowany BL dzisiaj rano oficjalną metodą. Jeszcze tylko TWRP i root ale to na spokojnie. Telefon działa normalnie, ale w sumie za krótko jeszcze minęło by się wypowiadać. Połączenie z Miband2 bez problemu, z roidmi musze potestować jeszcze.

Edit: 

Jakoś czytnik linii papilarnych mi słabo działa, na starym ROMie odbywało się to szybciej

Ktoś ma problemy z czytnikiem ??

Instalowałem bez wipe to może przez to coś mi nie do końca działa. 

Edytowane przez znafca
  • Like 1
Opublikowano

Witam,

Po aktualizacji poprawionym ROMem bateria działa jak wcześniej, aparat się wywala czasami na zdjęciach ( tylko aplikacja stockowa) ale problem nie występuje w trybie manualnym.

Czytnik linii papilarnych faktycznie działa z dużym opóźnieniem.

Poza tym reszta super.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Podobnie jak kolega @4Mic zrobiłem full wipe bo bez telefon dziwnie się zachowywał. Tak na szybko, kilka moich spostrzeżeń po kilku dniach użytkowania:

- bateria raczej bez zmian, a jeżeli to odrobinę na plus,

- telefon nie zawsze wybudza się przez linii papilarnych,

- pomimo załączenia opcji w ustawieniach aplikacja SMS nie grupuje wiadomości,

- w moim przypadku działa aparat w trybie HDR, robi i zapisuje zdjęcia w pamięci.

Generalnie telefon w porównaniu do Androida 5.1.1 działa... wolniej i jakoś dziwnie jeżeli chodzi o zachowanie, z tego powodu wróciłem do poprzedniej wersji bo póki co jak dla mnie jeszcze nie czas na Androida 7.0.

Edytowane przez emarcin
Opublikowano

Weszła aktualizacja 7.2.16 i MI4S - zawieszony, czyli nic nie naprawili. Chyba jeszcze poczekam na "pierwszą aktualizację" na lepszą wersję, sporo i tak mi zablokuje BL, a póki co oficjalnie odblokować nie moge :( 

Opublikowano

Nie ma co się podniecać Androidem 7.0 jak narazie. Jak dla mnie na dzień dzisiejszy nic nowego aktualizacja nie wnosi, ba na dzień dzisiejszy jest nawet gorzej w stosunku do 5.1.1.

Ja wróciłem do 5.1.1.

Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pierwsze wydania nowej bazy androida zawsze są gorsze od ostatniego softu na starym androidzie. Ale to trzeba czytać forum i nie tylko odnośnie swojego telefonu. Potem ktoś z 50 postami przychodzi, ojej ojej android 7 instaluję! A teraz płacz bo nie wiem co zrobić ;) 

Opublikowano

Pobrałem sobie ostatnią aktualizacją na 6.12.22 (mam obecnie zainstalowana wersję z listopada) i nową 7.2.23 i się waham mocno czy robić czy nie :(.

Obecnie mam odblokowany BL metodą z angielskiego forum (nieautoryzowana metoda). Prawie rok temu i dziś jak wysyłam prośbę o zgodę na odblokowanie, to cały czas mam słynne 50% i koniec tematu.

Przypuśćmy, że zaktualizuję do 6.12.22 i potem do 7.2.23 to odpalę nowe MIUI i mogę używać systemu , ale kolejnych aktualizacji już nie wgram.

Zakładam, że zgoda nie przejdzie dalej niż 50 %, więc pozostaje pytanie co dalej ? Ktoś już przeszedł to co ja?

Opublikowano
27 minut temu, ronnie napisał:

Pobrałem sobie ostatnią aktualizacją na 6.12.22 (mam obecnie zainstalowana wersję z listopada) i nową 7.2.23 i się waham mocno czy robić czy nie :(.

Obecnie mam odblokowany BL metodą z angielskiego forum (nieautoryzowana metoda). Prawie rok temu i dziś jak wysyłam prośbę o zgodę na odblokowanie, to cały czas mam słynne 50% i koniec tematu.

Przypuśćmy, że zaktualizuję do 6.12.22 i potem do 7.2.23 to odpalę nowe MIUI i mogę używać systemu , ale kolejnych aktualizacji już nie wgram.

Zakładam, że zgoda nie przejdzie dalej niż 50 %, więc pozostaje pytanie co dalej ? Ktoś już przeszedł to co ja?

Skoro masz obecnie odblokowany bootloader, to nie ma co się dziwić, że zatrzymuje Ci się na 50% - nie ma co odblokowywać.

Co dalej? Prędzej, czy później odblokujesz, najwyżej będziesz musiał trochę poczekać, albo założyć nowe konta na nową zgodę. Popatrz na forum - sporo osób miało ten problem. W dziale Aktualizacje jest cały wątek o odblokowaniu. Poczytaj, są tam różne tricki, mniej lub bardziej pomocne w odblokowaniu. 

A nawet, jeśli nie ma tam sprawdzonej metody, to zawsze to jakaś grupa wsparcia dla zablokowanych, że nie są sami w nieszczęściu.

Opublikowano

Raduje Twój optymizm :)

Niestety zanim wgrałem xiaomi.eu też miałem 50% i nic ch.... żadne triki nie działały. Pewnie spróbuję wkrótce zrobić tę aktualizację. Rozumiem, że MIUI odpali mi się normalnie po przejściu z 6.12.22 na 7.2.23 tylko będzie miał zablokowany BL do następnych aktualizacji?

Opublikowano

Pytanie podstawowe, na jakim Romie odblokowujesz telefon? Taki przypadek występuje jak nie robisz tego na Romie China Dev.

Opublikowano

To odblokuj sobie np. nowy tel. Xiaomi. Robiłem to już z kilkoma telefonami i zawsze musiałem wgrać Rom Dev. Przy oficjalnej metodzie, tylko tak sie da. Jak był inny rom to miałem błąd. Jedynie jak musiałem ponownie odblokować go (po wgraniu nowego androida 7), to dało rade na Romie xiaomi.eu

Opublikowano
7 minut temu, 4Mic napisał:

To odblokuj sobie np. nowy tel. Xiaomi. Robiłem to już z kilkoma telefonami i zawsze musiałem wgrać Rom Dev. Przy oficjalnej metodzie, tylko tak sie da. Jak był inny rom to miałem błąd. Jedynie jak musiałem ponownie odblokować go (po wgraniu nowego androida 7), to dało rade na Romie xiaomi.eu

Mój Mi4c nigdy nie był oficjalnie odblokowywany, a poszedł na xiaomi.eu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...