tas Opublikowano 28 Marca 2014 Opublikowano 28 Marca 2014 Trafiłem tu niedawno i od razu rzuciła mi się w oczy zadziwiająca praktyka moderatorów/adminów niespotykana na skalę popularnych for. Chodzi o zamykanie wątków. Po co to robicie? Autor tematu zakłada wątek, który może mieć wydźwięk zapytania, dyskusja się toczy, autor dostaje odpowiedź, PAC! Zamykamy! Albo też się zdarza, autor prosi o zamknięcie wątku i jest zamykany. Przecież to nie jest sprawa miedzy adminem i autorem, ale miedzy całą społecznością dla której temat był przedstawiony. Chce się dopowiedzieć temat, a tu się nie da, bo zablokowany temat. Przecież za tydzień czy dwa ktoś znajdzie wątek, chce dorzucić swoje 2 grosze, rzucić nowe światło na sprawę czy dopowiedzieć temat i nie może bo większość tematów pozamykana. To powoduje, że większość forumowiczów nie założy nowego identycznego tematu tylko w celu dodania informacji. Sztucznie sobie tamujecie naturalny rozrost i zróżnicowanie forum taką praktyką. Tematy się zamyka tylko, jeśli godzą w regulamin czy dobry smak odbiorców, a nie "w imię zasady". ps. Jasne, że można do Was pisać i prosić o odblokowanie tematu, ale jestem 100% pewien, że prawie nie macie takich próśb. Na skalę statystyczną tylko ułamek osób będzie się kłopotać z wysyłaniem takich podań, reszta zobaczy napis 'zamknięty', wzruszy ramionami i powie 'mówi się trudno'.
ZduneX25 Opublikowano 28 Marca 2014 Opublikowano 28 Marca 2014 Tematy są zamykane jeżeli autorzy dostają odpowiedź na nurtujące ich wątpliwości/pytania. Jeżeli ktoś trafi na taki wątek to trafi również w jego treści na rozwiązanie. Oczywiście inna osoba może mieć problem, który jest powiązany z tematyką istniejącego zamkniętego już wątku i ma wtedy dwa wyjścia: 1) napisać do nas 2) założyć nowy wątek obydwa są dobre. Nie każdy problem to temat rzeka. Zamykając wyczerpane wątki utrzymujemy porządek.
Lalo Opublikowano 28 Marca 2014 Opublikowano 28 Marca 2014 Wiem, że wiele osób lubi burdele, my chcemy utrzymać czystość. Na popularnych forach, przynajmniej ja jestem jako zwykły użytkownik jestem traktowany jako "idiota" wiadomości typu "SPOJLERY!!!", "CYTUJEMY CZĘŚĆ TEKSTU, NIE CAŁOŚĆ!!!" dla mnie to podejście jest chore i uporządkowywanie postów bezsensu przez moderatorów... Jest wiele tematów otwartych, w których widzimy wielki potencjał i rozwój. Zamykanie tematów w pewnym sensie zachęca ludzi do poczytania, poszukania, rozwiązania swojego problemu, na który mogła paść już odpowiedz. Ktoś kto chce rozwiązać swój problem i nie znalazł odpowiedzi, a chce poruszyć rozpoczęty zamknięty swój problem, może do nas napisać z prośbą o odblokowanie tematu, jeśli stać go na to że napisze post, wiec niech napisze również do nas. Tematy założone przez was, w których padła odpowiedz np. we wcześniejszym zamkniętym lub otwartym temacie będą z automatu usuwane...trochę własnego wkładu...
JoHnNy08PL Opublikowano 29 Marca 2014 Opublikowano 29 Marca 2014 Też mnie to irytuje, czasami chciałoby się coś dopisać a tu temat zamknięty to sobie odpuszczam a nie chce mi się bawić w podania Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
glaedrem Opublikowano 29 Marca 2014 Opublikowano 29 Marca 2014 Zamykane są wątki, w których autor tematu stawia jasne pytanie, a potem uzyskuje na nie odpowiedź. Nie zamykamy tematów ogólnych. Jest to powszechna metoda na wielu forach tego typu.
tas Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Opublikowano 29 Marca 2014 Prawdopodobnie kierownictwo ma swoje wyobrażenie odnośnie tej kwestii, a forumowicze mają swoje. Niestety, ale jeśli żaden z Was decydentów nie widzi w tej praktyce nic nietypowego i niepożądanego, to przedstawianie argumentów drugiej strony jest skazane na niepowodzenie. W każdym bądź razie, z punktu widzenia użytkowników, dla których jest to forum, jest to błąd i działa na ogólnie pojętą szkodę o czym czułem się zobowiązany poinformować i uświadomić.
Lalo Opublikowano 29 Marca 2014 Opublikowano 29 Marca 2014 Widzę tylko 2 z 1000, którym cos przeszkadza. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
glaedrem Opublikowano 30 Marca 2014 Opublikowano 30 Marca 2014 Akurat jak najbardziej staramy się słuchać Waszych uwag, najczęściej wprowadzamy też zmiany zgodnie z Waszymi sugestiami. W tym wypadku, jest to jednak kwestia porządku na forum. Nie chodzi tylko o rozwiązywanie bieżących problemów, ale też o to, żeby za miesiąc, trzy lub rok, osoby które będą miały podobny problem, mogły łatwo natrafić na stosowny wątek. Tej kwestii będę się trzymał - miałem okazję prowadzić / uczestniczyć w rozwoju kilku dużych społeczności tego typu, więc wiem, czym kończy się brak jasnych zasad. Nasze forum dopiero się kształtuje, z czasem na pewno będzie pojawiało się coraz więcej "usztywnień", a my będziemy bardziej egzekwować wyznaczone już zasady.
Rekomendowane odpowiedzi