goromadska Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Proponuje aby jakaś ogarnięta osoba poruszyła temat zmiany splash screen'a. Dla desire wygłądało to tak: Oczywiście więc potrzebujemy posiadać: na komputerze Android SDK (Android SDK | Android Developers), fastboot (android-roms.googlecode.com/files/fastboot-win32.zip), NBIMG(forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=97694&d=1215444542) i CMD - menu start, uruchom, wpisz: CMD. w telefonie: ROOT, S-OFF, recovery o tym można poczytać w innych tematach, obszernie i przejrzyście. Zaczynając od komputera. Ściągamy potrzebne paczki z linków powyżej zaczynając od Android SDK. Instalujemy na C w folderze SKD. Po instalacji przechodzimy do tego folderu i otwieramy SDK Manager.exe. Zaznaczamy w oknie folder Tools, poniżej wersję androida którą posiadamy, a z folderu Extras pozycję Google USB driver. Po prawej poniżej klikamy instal x packages. Czekamy na ściągnięcie i instalacje po czym wyłączamy program i restartujemy PC. Ściągamy resztę paczek i wypakowujemy ich zawartość kolejno do: plik fastboot.exe do C:\SDK\platform-tools\ plik nbimg.exe do C:\SDK\platform-tools\ Teraz przygotowujemy swoje splash screen'a. Dla Desire musi on mieć rozdzielczość 480x800 px oraz głębię kolorów 24bit. Łatwo to zrobić w gimpie lub photoshopie. Zapisujemy plik jako bmp o nazwie splash1.bmp. W gimp opcja dot kolorów jest dostępna dopiero przy zapisie! Wrzucamy taki pliczek do C:\SDK\platform-tools\ Teraz uruchamiamy CMD: menu start, uruchom, wpisz: CMD. Uruchamiamy Desire w trybie bootloader za pomocą głośność w dół (trzymać) + włącznik (trzymać) pojawi się bootloader w którym wybieramy fastboot. Podłączamy tel pod komputer kablem USB. Na telefonie powinno się wyświetlić Fastboot USB Teraz w CMD wpisujemy cd C:\SDK\platform-tools\ dalej wskazujemy programowi nbimg że ma zając się naszym plikiem splash1.bmp wpisując komendę: nbimg -F splash1.bmp -w 480 -h 800 W folderze C:\SDK\platform-tools\ pojawił się plik splash1.bmp.nb którego nazwę zamieniamy na splash.img Następnie upewniając się co do tego że bateria jest w pełni naładowana, telefon podłączony, lapotop podłączony i ma zasilanie wydajemy polecenie: fastboot flash splash1 splash1.img otrzymujemy podobny komunikat: sending 'splash1' (750 KB)... OKAY [ 0.125s] writing 'splash1'... OKAY [ 0.218s] finished. total time: 0.343s musi być do sukcesu zakończony "finished", jeżeli spieprzyłeś nie czytając instrukcji to będzie inaczej. Wydajemy polecenie: fastboot reboot odłączamy telefon i cieszymy się naszym nowym splash screenem powyższy tutek jest ode mnie z Forum android. Pytanie czy tak samo wygląda to dla Red Rice. Oczywiście zmianie muszą ulec rozdzielczości i pewnie też bity. Kto sprawdzi lub doradzi?
MIUI Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 W MIUI zmieniasz to sobie spokojnie za pomoca aplikacji motywy > kategorie > komponenty >bootanimation
ZduneX25 Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Tak się właśnie zastanawiam, bo mi3 i mi2 mają tylko boot animację.
Acid Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Tu jeśli dobrze rozumiem nie chodzi o bootanimacje ale boot logo czyli u nas logo MI? Wysłane z MI3
ZduneX25 Opublikowano 25 Marca 2014 Opublikowano 25 Marca 2014 Logo MI też jest w bootanimation w folderze part1, splash jest w kernelu, ale ja żadnego nie widziałem na MI3.
goromadska Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Opublikowano 26 Marca 2014 Tu jeśli dobrze rozumiem nie chodzi o bootanimacje ale boot logo czyli u nas logo MI? Wysłane z MI3 Tak, dokładne. Dlatego pytam bo to gruba sprawa.
Rekomendowane odpowiedzi