Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem jak poniżej :

Udało mi się na kilka dni rozwiązać problem odkurzaczem, ale teraz znowu powróciło. Chciałbym jakoś dostać się do mikrofonu- czy muszę rozebrać całą obudowę czy da się jakoś zdjąć tylko ten plastikowy tylny panel?

Opublikowano
17 minut temu, Zexon72 napisał:

Zdejmuje się cały tylny panel. Mikrofon jest na płytce pod dolną anteną. 

Wymienia się całą płytkę, czy trzeba wylutowywać gorącym powietrzem?

Opublikowano

Łatwiej i szybciej jest wymienić cały port. Płytka jest z bardzo cienkiego laminatu, więc samym hot airem bez preheatera nie polecam grzać - może powyginać się. 

Opublikowano
6 minut temu, Zexon72 napisał:

Łatwiej i szybciej jest wymienić cały port. Płytka jest z bardzo cienkiego laminatu, więc samym hot airem bez preheatera nie polecam grzać - może powyginać się. 

A co na tym porcie jeszcze jest? Tak drążę temat, bo może problemy z dźwiękiem, mikrofonem to problem zastosowania wadliwego czy jakiegoś innego mikrofonu i wymiana tego niektórym może by pomogła.

Opublikowano (edytowane)

W większości przypadków pada mikrofon. Jeśli ktoś dysponuje hot airem, ewentualnie podgrzewaczem i doświadczeniem, to może się pobawić w przelutowanie. Wlutowanie nowego mikrofonu bez jego uszkodzenia, czyli przegrzania i deformacji membrany (a ta jest mikriskopijna) nie jest wcale takie łatwe - sam dawno temu zanim doszedłem, co i jak trochę ich napsułem ;-)

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano

Ale ciągle nie wiem czy ten mikrofon jest przyspawany do płyty głównej, czy jak pisałeś portu (innej małej płytki z czymś tam jeszcze), którą można w całości razem z mikrofonem wymienić.

Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda port do Redmi 3 i 3Pro od strony mikrofonu

rm3_2.jpg

A tak do Redmi 3s - różnią się ze względu na szybkie ładowanie QC2.0 w Redmi 3s 

rm3s_2.jpg

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano

W moim przypadku ten mikrofon zaczyna działać jak ścisnę obudowę- Lub włożę szpilkę- Czy to oznacza że jeszcze można ten mikrofon uratować, jest sens otwieranie obudowy na własną rękę ? Żona nie chętnie skłania się ku odesłaniu do serwisu....

Opublikowano

Jeśli czujesz się na siłach zdjąć panel (jeśli to Redmi 3 Pro, to uważaj na szelkę od czytnika linii papilarnych), odkręcić dolną antenę i przedmuchaj kanał mikrofonu w niej. Jeśli to nie pomoże wówczas nie ma sensu kombinować, tylko włożyć nowy port i telefon działa jak należy :-)

Opublikowano

Też mam problem z mikrofonem. Nie działa podczas rozmowy, podczas nagrywania na kamerze jest OK. Zakupiłem cały nowy moduł, chyba na Twojej aukcji i po wymianie nic to nie zmieniło. Jest to samo co było. W kanale mikrofonu nie znajduje się żaden brud, próbowałem już różne sposoby z forum na temat modyfikacji w sofcie i nic nie pomaga. Jedyne rozwiązanie to podczas rozmowy włączyć na głośnomówiący i wtedy mikrofon górny działa prawidłowo, natomiast dolny słychać, ale słabo. 

Jakieś pomysły? Czyżby moduł który założyłem też był uszkodzony?

Opublikowano

@Zexon72 - dzięki za szybką interwencję w temacie. Przyjechałem i osobiście zajął się moim telefonem, po kilku minutach mikrofon działał jak nowy - ogarnięty człowiek w tym temacie! Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...