schizofrenic Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam, Mam taki problem jak poniżej : Udało mi się na kilka dni rozwiązać problem odkurzaczem, ale teraz znowu powróciło. Chciałbym jakoś dostać się do mikrofonu- czy muszę rozebrać całą obudowę czy da się jakoś zdjąć tylko ten plastikowy tylny panel?
Zexon72 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zdejmuje się cały tylny panel. Mikrofon jest na płytce pod dolną anteną.
FromWP Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 17 minut temu, Zexon72 napisał: Zdejmuje się cały tylny panel. Mikrofon jest na płytce pod dolną anteną. Wymienia się całą płytkę, czy trzeba wylutowywać gorącym powietrzem?
Zexon72 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Łatwiej i szybciej jest wymienić cały port. Płytka jest z bardzo cienkiego laminatu, więc samym hot airem bez preheatera nie polecam grzać - może powyginać się.
FromWP Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 6 minut temu, Zexon72 napisał: Łatwiej i szybciej jest wymienić cały port. Płytka jest z bardzo cienkiego laminatu, więc samym hot airem bez preheatera nie polecam grzać - może powyginać się. A co na tym porcie jeszcze jest? Tak drążę temat, bo może problemy z dźwiękiem, mikrofonem to problem zastosowania wadliwego czy jakiegoś innego mikrofonu i wymiana tego niektórym może by pomogła.
Zexon72 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) W większości przypadków pada mikrofon. Jeśli ktoś dysponuje hot airem, ewentualnie podgrzewaczem i doświadczeniem, to może się pobawić w przelutowanie. Wlutowanie nowego mikrofonu bez jego uszkodzenia, czyli przegrzania i deformacji membrany (a ta jest mikriskopijna) nie jest wcale takie łatwe - sam dawno temu zanim doszedłem, co i jak trochę ich napsułem Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Zexon72
FromWP Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ale ciągle nie wiem czy ten mikrofon jest przyspawany do płyty głównej, czy jak pisałeś portu (innej małej płytki z czymś tam jeszcze), którą można w całości razem z mikrofonem wymienić.
pawel.maciak1 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Można. Ja miałem problem z portem ladowania i wlasnie od kolegi Zexon72 zakupilem coś takiego, wymieniłem i wszystko działa jak trzeba. PozdrawiamWysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Zexon72 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Tak wygląda port do Redmi 3 i 3Pro od strony mikrofonu A tak do Redmi 3s - różnią się ze względu na szybkie ładowanie QC2.0 w Redmi 3s Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Zexon72
FromWP Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 A ile orientacyjnie taki port kosztuje?
Zexon72 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zależy od modelu - tutaj masz wszystkie, jakie mam na stanie https://goo.gl/smQH8h
schizofrenic Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2017 W moim przypadku ten mikrofon zaczyna działać jak ścisnę obudowę- Lub włożę szpilkę- Czy to oznacza że jeszcze można ten mikrofon uratować, jest sens otwieranie obudowy na własną rękę ? Żona nie chętnie skłania się ku odesłaniu do serwisu....
Zexon72 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jeśli czujesz się na siłach zdjąć panel (jeśli to Redmi 3 Pro, to uważaj na szelkę od czytnika linii papilarnych), odkręcić dolną antenę i przedmuchaj kanał mikrofonu w niej. Jeśli to nie pomoże wówczas nie ma sensu kombinować, tylko włożyć nowy port i telefon działa jak należy
damszw89 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Też mam problem z mikrofonem. Nie działa podczas rozmowy, podczas nagrywania na kamerze jest OK. Zakupiłem cały nowy moduł, chyba na Twojej aukcji i po wymianie nic to nie zmieniło. Jest to samo co było. W kanale mikrofonu nie znajduje się żaden brud, próbowałem już różne sposoby z forum na temat modyfikacji w sofcie i nic nie pomaga. Jedyne rozwiązanie to podczas rozmowy włączyć na głośnomówiący i wtedy mikrofon górny działa prawidłowo, natomiast dolny słychać, ale słabo. Jakieś pomysły? Czyżby moduł który założyłem też był uszkodzony?
damszw89 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 @Zexon72 - dzięki za szybką interwencję w temacie. Przyjechałem i osobiście zajął się moim telefonem, po kilku minutach mikrofon działał jak nowy - ogarnięty człowiek w tym temacie! Pozdrawiam
cukru Opublikowano 26 Stycznia 2017 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi