Jump to content

Dziwna sprawa z połączeniami na rn3 pro se

Snajper

Recommended Posts

Mam taki dylemat z RN3 (Kate) od samego początku na LTE albo rozmowa nie dochodziła albo doszła ale przerywło ale żeby było ciekawiej na 3g nie raz to samo .Wiec przeszłem na global dev i aktualizuje na bieżąco i jest trochę lepiej lecz dalej to występuje.Używam kart redbullmobile sprawdziłem czy to nie winna sieć (rozmowa z operatorem własne śledztwo czy działa na innym tel sim,wymiana sim,restart ustawień romingowych karty SIM) więc winna leży po stronie telefonu.Więc doszłem do wniosku że mi tel cały czas siedzi w Play bez romingu odczytać czy się przełaczył się nie da.Po ręcznym wybraniu sieci wygląda to tak jakby chwilę posiedział na np.t-mobile i wbił ponownie na Play(sprawdzić nie ma jak bo żaden program typu aide64,cpu-z nie pokazuję jest zawsze redbullmobile) Krótko mówiąc tel się uparł na karty rbm.

Co ciekawe jak włożę kartę z Play (formuła jakaś) zarówno z rozmowami gdy mam LTE pięknie się przełącza na 3g i nie ma problemu z jakością rozmowy ogólne wszystko tak jak ma być.Roming też śmiga na automatyczne wyborze sieci wbija mi w T-Mobile,plus wszystko pokazuję i wyświetla się literka ® co na kartach redbullmobile nie występuje.Na ręcznych ustawieniach też wyborem sieci nie ma problemu wszystko ładnie działa.

Ale tego nie potrafie wytłumaczyć redbullmobile jest wirtualny operatorem i jest ofertą w Play to jak to możliwe że karta Play(formuła) działa prawidłowo a rbm nie takich cyrków jeszcze nie widziałem.

Od telefonu oczekuje że mi na jednej karcie Internet i rozmowy będą działać jednocześnie.

Ok. 6 lat jestem z redbullmobile przez ten czas trochę telefon się przewinęło przez moje ręce główni z Androidem i problemu z rozmowami nigdy nie miałem więc porady typu zmień sieć proszę sobie darować.

Miui Polska jest oparte na Kate o global dev więc paczka z modemem jest ta sama więc to raczej nic nie da.

Najlepiej by było jakby ktoś używał redbullmobile i miał redmi note 3 special edition (Kate) i zobaczył by czy mu roming działa.

Może ktoś na co wpadnie mi się pomysły już skończyły zdaje sobie sprawę że to może być jednostkowy bardzo dziwny przypadek ale to już druga Kaśka nie wierzę w to żebym miał takiego wielkiego pecha i dwie wadliwe trafił.

Edited by Snajper

13 minut temu, CzechuXX napisał:

A czy na RBM masz włączony DIL?

Tak mam załączony lecz na innych telefonach  telefonach z LTE to nie wpływa na jakość połączenia w tym samym miejscu i roming śmiga.

Mam także drugą kartę z rbm bez dil i to samo rozmowami i romingiem problem.

18 minut temu, CzechuXX napisał:

Rbm z darmowym lte śmiga tylko na nadajnikach Play. Może tu jest problem.

Nie bo mam bez dil drugą(rbm) i też to samo

Ale podczas 3g też to występuje.

3 telefony sprawdzałem na LTE rbm w tym samym miejscu i problemu nie miały zarówno połączeniami jak i romingiem.

Telefon uparł się na karty rbm a na Play formuła wszystko śmiga poprostu dla mnie to jest nie wytłumaczone.

W menu serwisowym też spradzałem na rbm zawsze brak romingu.

Screenshot_2017-01-16-14-43-44-458_com.android.phone.png

Edited by Snajper

A widzisz. U mnie jest podobny problem z Playem. Mam kate, global stable 8.1.1.0. Play nie łączy się np z tmobile czy plusem. Jest usługa niedostępna i wraca do play. Dzwoniłem do obsługi, resetowali roaming, ale nic nie pomoglo. Na Lumii działało normalnie.

Do tego ciekawostka - byłem przy granicy czeskiej i połączyłem się z Vodafone CZ i normalnie działał roaming.. Sam już nie wiem co jest. Muszę jeszcze może pokombinować z softem global dev...

• Like 1

55 minut temu, swinka napisał:

A widzisz. U mnie jest podobny problem z Playem. Mam kate, global stable 8.1.1.0. Play nie łączy się np z tmobile czy plusem. Jest usługa niedostępna i wraca do play. Dzwoniłem do obsługi, resetowali roaming, ale nic nie pomoglo. Na Lumii działało normalnie.

Do tego ciekawostka - byłem przy granicy czeskiej i połączyłem się z Vodafone CZ i normalnie działał roaming.. Sam już nie wiem co jest. Muszę jeszcze może pokombinować z softem global dev...

Przejć na global dev z pliku zip to jest proste i szybkie.ostatnia deska ratunku i daj znać jaki rezultat.

Play formuła na kartę roming mi działa na global dev.

Umnie ten nieszczęsny rbm(Play) niechce działać w romingu.

Wygląda to tak mrygnie literka na sekundę(czasami) ® ledwo zobaczę ją.

Karta SIM chcę ale telefon nie może:-D

Możesz też wymienić kartę SIM bezpłatnie w Play (może starszego typu masz).

Zauważyłem też że tematy na en.miui związane z jakością połączeń,problemami 4g,romingiem bardzo często są ignorowane.

Edited by Snajper

A powiedz. czy jak przejdę na dev z pliku zip, czy wyczyści mi się telefon? i czy można potem na global stable wrócić w razie czego?

Karta raczej jest ok, bo jak pisałem, na Lumii 820 działał roaming krajowy bez problemu... chociaż z drugiej strony kartę mam już starą.

Ogólnie jak mam na Play4g to wszystko hula jak złoto, jakość połączeń super

22 minuty temu, swinka napisał:

A powiedz. czy jak przejdę na dev z pliku zip, czy wyczyści mi się telefon? i czy można potem na global stable wrócić w razie czego?

Karta raczej jest ok, bo jak pisałem, na Lumii 820 działał roaming krajowy bez problemu... chociaż z drugiej strony kartę mam już starą.

Ogólnie jak mam na Play4g to wszystko hula jak złoto, jakość połączeń super

Tak możesz wrócić na stable, wszystko się wykasuje.

U mnie jest jeszcze problem z połączeniami na rbm oprócz romingu.

Możliwe że jakaś awaria lub modernizacjia nadajników mogła być w twoim rejonie ale trochę to za długo by trwał.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...