Skocz do zawartości

Przesiadka z Nexusa 4 na Redmi Note 3 - Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Nexusa 4 użytkuję około 4 lata i przyszła pora na jego następcę. Główne powody to - 16Gb pamięci w tych czasach to porażka. Aparat - co prawda nie używam zbyt często, ale też jest bardzo słaby. No i bateria. Wszystkie te bolączki naprawi Redmi Note 3:) Oczywiście po przyzwyczajeniu do Nexusa i jego łatwej i ogromnej możliwości modyfikacji wybór padł na wersje KENZO.

I tutaj pojawia się kilka pytań. Najpierw czysto technicznych:

1. Jako, że softu MIUI raczej nie mam zamiaru używać (4 lata przyzwyczajenia do czystego androida zrobiło swoje) to czy w wersji Kenzo ROMy oparte na czystym andku działają normalnie czy są jakieś problemy? np. z kamerą, czytnikiem linii papilarnych itd.?? Może ten telefon tak naprawdę najlepiej działa na MIUI?

2. Kenzo nie obsługuje LTE 800. Czy dobrze rozumiem, że w niektórych miejscach mogę nie mieć zasięgu LTE, lecz będę miał bez problemu H+/3G? Jeśli tak to nie problem bo Nexus 4 w ogóle nie miał LTE i żyłem ;)

Teraz pytanie zakupowe:

3. Byłem zdecydowany kupić Xiaomi nawet w X-kom ze świadomością przepłacenia (wszystko na miejscu i gwarancja mnie przekonała). Jednak niestety w polskiej dystrybucji jest tylko KATE wiec tu pojawia się pytanie - gdzie w miarę rozsądniej cenie kupić Kenzo 3/32GB i czy jest szansa na gwarancję w PL? dodam że o uszy mi sie obiło ibuygou...

Ostatnie pytanie trochę odbiega od tematu:

4. Redmi Note 3 3/32GB Kenzo czy Moto X style? ;) Na pierwszym miejscu płynność działania i wsparcie XDA. Na drugimaparat i bateria.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też byłem użytkownikiem Nexus 4 . Po zakupie RN3pro , przetestowałem miui global w wersji stabilnej i rozwojowej a także xiaomi.eu po odblokowaniu bootloadera i wgraniu twrp . Potem przyszedł czas na zmianę na coś na bazie aosp i cm . Nexus experience 10.4 z Androidem 6 to według mnie najbardziej stabilny rom na Kenzo oparty na aosp . Teraz testuję LineageOS 14.1 , jest parę bugów z aparatem i latarką , ale w sumie nadaje się do użytku codziennego . Z LTE nie mam problemu 

Opublikowano
On 1/11/2017 at 11:24 PM, Raus said:

Witam wszystkich!

Nexusa 4 użytkuję około 4 lata i przyszła pora na jego następcę. Główne powody to - 16Gb pamięci w tych czasach to porażka. Aparat - co prawda nie używam zbyt często, ale też jest bardzo słaby. No i bateria. Wszystkie te bolączki naprawi Redmi Note 3:) Oczywiście po przyzwyczajeniu do Nexusa i jego łatwej i ogromnej możliwości modyfikacji wybór padł na wersje KENZO.

I tutaj pojawia się kilka pytań. Najpierw czysto technicznych:

1. Jako, że softu MIUI raczej nie mam zamiaru używać (4 lata przyzwyczajenia do czystego androida zrobiło swoje) to czy w wersji Kenzo ROMy oparte na czystym andku działają normalnie czy są jakieś problemy? np. z kamerą, czytnikiem linii papilarnych itd.?? Może ten telefon tak naprawdę najlepiej działa na MIUI?

2. Kenzo nie obsługuje LTE 800. Czy dobrze rozumiem, że w niektórych miejscach mogę nie mieć zasięgu LTE, lecz będę miał bez problemu H+/3G? Jeśli tak to nie problem bo Nexus 4 w ogóle nie miał LTE i żyłem ;)

Teraz pytanie zakupowe:

3. Byłem zdecydowany kupić Xiaomi nawet w X-kom ze świadomością przepłacenia (wszystko na miejscu i gwarancja mnie przekonała). Jednak niestety w polskiej dystrybucji jest tylko KATE wiec tu pojawia się pytanie - gdzie w miarę rozsądniej cenie kupić Kenzo 3/32GB i czy jest szansa na gwarancję w PL? dodam że o uszy mi sie obiło ibuygou...

Ostatnie pytanie trochę odbiega od tematu:

4. Redmi Note 3 3/32GB Kenzo czy Moto X style? ;) Na pierwszym miejscu płynność działania i wsparcie XDA. Na drugimaparat i bateria.

Pozdrawiam

1) ROMy na czystym andku są dosyć stabilne, chociaż mogą zdarzyć się pewne bugi (jak ten z latarką). Ewentualnie trzeba dograć patch dla czytnika goodix. Chociaż może przyzwyczaisz się do MIUI :) (ma naprawdę bardzo wiele przydatnych funkcji).

3) Tak jak mówisz, ibuygoy ma chyba nadal gwarancję we wrocku.
Jeżeli jednak chcesz po dobrej cenie kupić telefon (bez gwarancji w PL) to raz na kilka miesięcy na Aliexpress jest wyprzedaż oficjalnego sklepu Xiaomi. Dla przykładu kilka miesiecy temu można było nabyć wersję 3/32 za 570zł. Trzeba tylko pamiętać, że teraz opłata VAT na jakieś 90% będzie. Czyli wyszłoby Ci i tak ok 700zł.

PS. Na super aparat nie licz.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc! 

Wiem już czego się spodziewać po custom ROMach, wiem już gdzie kupić telefon i wiem jak będzie wyglądać sprawa z LTE :)

Pozostało w zasadzie kluczowe pytanie Redmi Note 3 czy Moto X Syle:) 

Opublikowano

Wg mnie xiaomi będzie lepiej się spisywac na baterii, rezultaty około 7h są normą. Natomiast moto ma baterie 3000 co jest na wstępie mniejszą od 4000 w Redmi to jeszce snapdragon 808 lubi się grzać, wiem bo miałem nexusa 5x a tu na forum naczytałem się o mi4c którego też napędza ten procesor. Ja przesiadlem się z Nexusa 5x na redmi 3 pro i nie żałuję, miui pod względem baterii przoduje ale oficjalny cm 14,1 daje lepszy multitasking oraz splitscreen. Kenzo ma dobre wsparcie na xda więc myślę że się nie rozczarujesz.

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za kolejną odpowiedź/opinie. Tym razem ibuygou zrobiło m psikusa i wygląda na to, że chwilowo nie ma wersji 3/32GB

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...