Raus Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Witam wszystkich! Nexusa 4 użytkuję około 4 lata i przyszła pora na jego następcę. Główne powody to - 16Gb pamięci w tych czasach to porażka. Aparat - co prawda nie używam zbyt często, ale też jest bardzo słaby. No i bateria. Wszystkie te bolączki naprawi Redmi Note 3:) Oczywiście po przyzwyczajeniu do Nexusa i jego łatwej i ogromnej możliwości modyfikacji wybór padł na wersje KENZO. I tutaj pojawia się kilka pytań. Najpierw czysto technicznych: 1. Jako, że softu MIUI raczej nie mam zamiaru używać (4 lata przyzwyczajenia do czystego androida zrobiło swoje) to czy w wersji Kenzo ROMy oparte na czystym andku działają normalnie czy są jakieś problemy? np. z kamerą, czytnikiem linii papilarnych itd.?? Może ten telefon tak naprawdę najlepiej działa na MIUI? 2. Kenzo nie obsługuje LTE 800. Czy dobrze rozumiem, że w niektórych miejscach mogę nie mieć zasięgu LTE, lecz będę miał bez problemu H+/3G? Jeśli tak to nie problem bo Nexus 4 w ogóle nie miał LTE i żyłem Teraz pytanie zakupowe: 3. Byłem zdecydowany kupić Xiaomi nawet w X-kom ze świadomością przepłacenia (wszystko na miejscu i gwarancja mnie przekonała). Jednak niestety w polskiej dystrybucji jest tylko KATE wiec tu pojawia się pytanie - gdzie w miarę rozsądniej cenie kupić Kenzo 3/32GB i czy jest szansa na gwarancję w PL? dodam że o uszy mi sie obiło ibuygou... Ostatnie pytanie trochę odbiega od tematu: 4. Redmi Note 3 3/32GB Kenzo czy Moto X style? Na pierwszym miejscu płynność działania i wsparcie XDA. Na drugimaparat i bateria. Pozdrawiam
mariusz.ur Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ja też byłem użytkownikiem Nexus 4 . Po zakupie RN3pro , przetestowałem miui global w wersji stabilnej i rozwojowej a także xiaomi.eu po odblokowaniu bootloadera i wgraniu twrp . Potem przyszedł czas na zmianę na coś na bazie aosp i cm . Nexus experience 10.4 z Androidem 6 to według mnie najbardziej stabilny rom na Kenzo oparty na aosp . Teraz testuję LineageOS 14.1 , jest parę bugów z aparatem i latarką , ale w sumie nadaje się do użytku codziennego . Z LTE nie mam problemu
szamanek Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 1. Zakochasz się w Miui. 2. LTE działa, ale na częstotliwości 1800MHz. A jak nie złapie LTE to przełączy Cie na H+.
kubau2 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Opublikowano 13 Stycznia 2017 On 1/11/2017 at 11:24 PM, Raus said: Witam wszystkich! Nexusa 4 użytkuję około 4 lata i przyszła pora na jego następcę. Główne powody to - 16Gb pamięci w tych czasach to porażka. Aparat - co prawda nie używam zbyt często, ale też jest bardzo słaby. No i bateria. Wszystkie te bolączki naprawi Redmi Note 3:) Oczywiście po przyzwyczajeniu do Nexusa i jego łatwej i ogromnej możliwości modyfikacji wybór padł na wersje KENZO. I tutaj pojawia się kilka pytań. Najpierw czysto technicznych: 1. Jako, że softu MIUI raczej nie mam zamiaru używać (4 lata przyzwyczajenia do czystego androida zrobiło swoje) to czy w wersji Kenzo ROMy oparte na czystym andku działają normalnie czy są jakieś problemy? np. z kamerą, czytnikiem linii papilarnych itd.?? Może ten telefon tak naprawdę najlepiej działa na MIUI? 2. Kenzo nie obsługuje LTE 800. Czy dobrze rozumiem, że w niektórych miejscach mogę nie mieć zasięgu LTE, lecz będę miał bez problemu H+/3G? Jeśli tak to nie problem bo Nexus 4 w ogóle nie miał LTE i żyłem Teraz pytanie zakupowe: 3. Byłem zdecydowany kupić Xiaomi nawet w X-kom ze świadomością przepłacenia (wszystko na miejscu i gwarancja mnie przekonała). Jednak niestety w polskiej dystrybucji jest tylko KATE wiec tu pojawia się pytanie - gdzie w miarę rozsądniej cenie kupić Kenzo 3/32GB i czy jest szansa na gwarancję w PL? dodam że o uszy mi sie obiło ibuygou... Ostatnie pytanie trochę odbiega od tematu: 4. Redmi Note 3 3/32GB Kenzo czy Moto X style? Na pierwszym miejscu płynność działania i wsparcie XDA. Na drugimaparat i bateria. Pozdrawiam 1) ROMy na czystym andku są dosyć stabilne, chociaż mogą zdarzyć się pewne bugi (jak ten z latarką). Ewentualnie trzeba dograć patch dla czytnika goodix. Chociaż może przyzwyczaisz się do MIUI (ma naprawdę bardzo wiele przydatnych funkcji). 3) Tak jak mówisz, ibuygoy ma chyba nadal gwarancję we wrocku. Jeżeli jednak chcesz po dobrej cenie kupić telefon (bez gwarancji w PL) to raz na kilka miesięcy na Aliexpress jest wyprzedaż oficjalnego sklepu Xiaomi. Dla przykładu kilka miesiecy temu można było nabyć wersję 3/32 za 570zł. Trzeba tylko pamiętać, że teraz opłata VAT na jakieś 90% będzie. Czyli wyszłoby Ci i tak ok 700zł. PS. Na super aparat nie licz.
Raus Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2017 Dziękuję wszystkim za pomoc! Wiem już czego się spodziewać po custom ROMach, wiem już gdzie kupić telefon i wiem jak będzie wyglądać sprawa z LTE Pozostało w zasadzie kluczowe pytanie Redmi Note 3 czy Moto X Syle:)
rutqov Opublikowano 14 Stycznia 2017 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Wg mnie xiaomi będzie lepiej się spisywac na baterii, rezultaty około 7h są normą. Natomiast moto ma baterie 3000 co jest na wstępie mniejszą od 4000 w Redmi to jeszce snapdragon 808 lubi się grzać, wiem bo miałem nexusa 5x a tu na forum naczytałem się o mi4c którego też napędza ten procesor. Ja przesiadlem się z Nexusa 5x na redmi 3 pro i nie żałuję, miui pod względem baterii przoduje ale oficjalny cm 14,1 daje lepszy multitasking oraz splitscreen. Kenzo ma dobre wsparcie na xda więc myślę że się nie rozczarujesz. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Raus Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dzięki za kolejną odpowiedź/opinie. Tym razem ibuygou zrobiło m psikusa i wygląda na to, że chwilowo nie ma wersji 3/32GB
Rekomendowane odpowiedzi