darson008 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam.Kilka dni temu wgrałem na zablokowany bootloader global stable 8.1.1 .Podobno w androidzie marshallow karta sd powinna być przydzielona do pamięci wewnętrznej.Niestety żaden menadżer nie daję rady.Mogę tylko kopiować pliki z karty sd na pamięć wewnętrzną.Dodam że telefon jeszcze nie odblokowany.Czy jest sposób bez rootowania?wysławszy z Nexus 7 PureNexus-grouper+gappsy 6.0.1
jarmal Opublikowano 1 Stycznia 2017 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Rozumiem, że potrzebujesz przenieść jakieś dane z pamięci wewnętrznej na kartę SD. Każda aplikacja może pisać na SD ale tylko do swojego folderu. Jeśli to jest jednorazowa akcja to możesz przenieść pliki do katalogu na SD a nazwie typu Android/data/<nazwa aplikacji managera plikow>/files (pisze z pamięci). Potem wyjmujesz kartę z telefonu i dowolne korekty robisz na PC. W Marshmallow karta SD może być użyta zamiast pamięci wewnętrznej. Oryginalna pamięć wewnętrzna jest wtedy ignorowana a używana tylko ta na SD. Stosowne opcje powinny pojawić się przy montowaniu/formatorwaniu karty. Karta wtedy jest czyszczona i formatowana jakoś specyficznie. Nie jest to zwykły FAT32 ani EXT4. Nie da się takiej karty użyć potem w komputerze PC albo innym telefonie. Znika jednak wtedy problem ograniczania zapisu na SD. Sprawdzałem to na jakimś Samsungu, na MIUI tez powinno działać bo to funkcja Androida o ile oczywiście Xiaomi czegoś nie zablokowało. Odradzam jednak używanie takiej bo po pierwsze oryginalna pamięć wewnętrzna jest marnowana a po drugie wydajność kart SD jest bez porównania gorsza od pamięci wewnętrznej więc telefon może chodzić gorzej.
Horpah Opublikowano 1 Stycznia 2017 Opublikowano 1 Stycznia 2017 @darson008 tak jest sposób na rootowanie na zablokowany bootloader, czy to cię jeszcze interesuje czy już sobie poradziłeś?
Vecas Opublikowano 7 Stycznia 2017 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Dnia 1.01.2017 o 18:00, Horpah napisał: @darson008 tak jest sposób na rootowanie na zablokowany bootloader, czy to cię jeszcze interesuje czy już sobie poradziłeś? Mnie interesuje
darson008 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2017 Mnie też ..wysławszy z Nexus 7 PureNexus-grouper+gappsy 6.0.1
Horpah Opublikowano 7 Stycznia 2017 Opublikowano 7 Stycznia 2017 NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE UWALENIE TELEFONU, robisz na własne ryzyko. A więc tak, potrzebujemy KENZO-ZCX-TWRP, MiFlash oraz rom pod fastboot stąd 1. rozpakowujemy rom do katalogu np. R na dysku c: (tak by było widać w nim podkatalog images i 3 pliki bat, 3pliki sh i jeden tekstowy) , instalujemy MiFlash w katalogu np. o nazwie MiFlash 2. wchodzimy do c:\R\images\ szukamy pliku recovery.img i go kasujemy 3. w to miejsce grywamy plik kenzo-recovery.img z paczki KENZO-ZCX-TWRP 4. po wgraniu zmieniamy nazwę pliku kenzo-recovery.img na recovery.img 5. wyłączamy telefon i go uruchamiamy w trybie fastboot następnie podłączamy do komputera przechodzimy do trybu EDL i flashujemy przy użyciu MiFlash 6. gdy już skończy flash i na zielono będzie successfull odłączamy kabelek 7. teraz uruchomiamy telefon tak by natychmiast wejść do recowery bez uruchamiania systemu, czyli wciskamy vol-up trzymamy, następnie wciskamy zasilanie aż zacznie reagować to puszczamy zasilanie ale trzymamy cały czas vol-up 8. gdy już wejdziemy do TWRP jeśli będzie po chińsku to wciskamy kafelek w drugi od dołu w prawym rzędzie póżniej ostatnia zakładka z wyborem języków, wybieramy nasz bądź angielski i zatwierdzamy krzaczkami i mamy już wszystko w ludzkim języku 9. robimy pełny backup - oczywiście bez zewnętrznej karty SD 10. sprawdzamy w ustawieniach w pierwszej zakładce czy mamy zaznaczone Disable Boot-System DM-Verify możemy też wybrać inne opcje jak support MUI OTA 11. instalujemy swoje SuperSu z karty, jeśli nie to twrp zapyta 12. wybieramy Restart / System Niektórzy mają problem z wejściem do trybu EDL można to spróbować.
rav220 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) nie potrafie sformatowac karty sd jako nosnik wewnetrzny, nie widze takiej opcji w menu przy formatowaniu widac wpis ze pamiec jest jako przenosna o ile dobrze pamietam to przy pierwszym wlozeniu karty do smartfona pytalo czy ma byc do przenoszenia czy tylko dla tego urzadzenia, tylko ze nie pamietam czy pytalo o tę karte czy wczesniejsza przy pierwszym uruchomieniu telefonu karte formatowalem tez w kompie na szybkim formatowaniu na fat32 i nie bylo zadnej zmiany. Natomiast gdy robilem na ntfs ale przerwalem bo nie bylo czasu to tel powiedzial ze jest uszkodzona i trzeba sformatowac ale nie bylo opcji na pamiec wewnetrzna. Jak zona wroci z pracy to sprobuje jeszcze formata tej karty w jej tel (moto g) bo tam jest czysty android 6 i ta opcja jest widoczna i nawet wczoraj jej uzywalem, wtedy zobczaymy co sie stanie. Wiem ze tak sformatowana karta nie dziala na roznych telefonach, ale moze zmieni sie cos w opcjach. Na razie wipe nie wchodzi w rachube, za duzo czasu poswiecilem na skonfigurowanie telefonu. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez rav220
rav220 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Opublikowano 31 Stycznia 2017 sprobowalem formata na moto g i tam byla opcja jako pamiec wewnetrzna, po wlozeniu do xiaomi napisalo ze tej karty w tym tel nie mozna uzyc i ze nalezy sformatowac ale pisalo ze jako przenosna i nie bylo jak zmienic na wewnetrzna
rav220 Opublikowano 1 Lutego 2017 Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) przywrocenie do ustawien fabrycznych z poziomu telefonu nic nie zmienilo, karty dalej instaluja / formatuja sie jako przenosne wipe z poziomu twrp spowodowal ze tel nie chcial wystartowac (znaczek miui.com na srodku ekranu i brak "paska postepu" na dole ekranu i tel nie wstal przez godzine), na szczescie wczesneij zrobilem backup i udalo sie wejsc w fastboot i zrobic restore teraz pytanie co zrobic z ta karta zeby byla jako wewnetrzna pamiec? i drugie co nie tak zrobilem w wipe ze tel nie zaladowal systemu? Edytowane 1 Lutego 2017 przez rav220
Horpah Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 użyj programu Link2SD jest w sklepie Play kartę sformatuj tak: 1. pierwsza partycja na dane (muzyka, zdjęcia itp) - fat32 primary 2. druga partycja na przenoszone pliki instalowanych programów- ext4 primary (zamiast ext4 może być także ext2) Telefon musi być zrootowany.
rav220 Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 o takim czyms czytalem, ale mnie chodzi o mozliosc jak w czystym andku 6, nie dam se reki uciac ale wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu tel (wlozeniu pierwszy raz karty) bylem pytany o takie cos
Snajper Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) 35 minut temu, rav220 napisał: o takim czyms czytalem, ale mnie chodzi o mozliosc jak w czystym andku 6, nie dam se reki uciac ale wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu tel (wlozeniu pierwszy raz karty) bylem pytany o takie cos Spróbuj tak Ustawienia-zaistalowane aplikacjie-poszukaj dokumenty(domyślnie wyłączone) włącz Ustawienia-pamieć formatuj Możesz poszukać na en.miui albo na xda tam może to rozgryzli jak nie mam to miui ma zablokowane Edytowane 3 Lutego 2017 przez Snajper
rav220 Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 nic sie nie zmienilo po restarcie dokumenty znowu sa wylaczone ale co one wogole do tego maja ?
pawelino Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 Również jestem zainteresowany tą opcją.Dziwne że to się nie pojawia.Już na kilku innych telefonach znajomych (nie Xiaomi) podczas pierwszej konfiguracji, odrazu pojawiała się ta opcja.Mam 16gb które 'wykorzystuje’ prawie w pełni. Niestety nie mogę wykorzystać dodatkowego 64gb.Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
mariusz.ur Opublikowano 3 Lutego 2017 Opublikowano 3 Lutego 2017 Odblokuj bootloader, zainstaluj twrp. I teraz masz do wyboru root+xposed+xinternalsd albo root+aplikacja lub instalacja custom romu np. Lineageos 13.
Rekomendowane odpowiedzi