Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Więc robiłem według tego poradnika i wszystko szło OK, aż do momentu kiedy wgrywałem TWRP. Wgrałem, po wgraniu odrazu dałem reboot i recovery, od tamtego czasu minęło z 10 minut i dalej stoi na logo MI. Pewnie powinienem odrazu wgrać ROM, albo Format data? W każdym razie nie zrobiłem tego, co teraz?

MiFlash nie widzi telefonu, nie mogę wejść w Fastboot. 

EDYCJA

Wszedłem w TWRP kombinacją vol+, vol- i power. Tylko nie mam pojęcia co teraz zrobić żeby znowu nie stanęło na logo? Nie mam wgranego ROMu na pamięć telefonu póki co.

Edytowane przez Brendol
Opublikowano

A po co robiłeś reboot? Przytrzymaj vol+ i power - telefon powinien odpalić się w twrp. 

Później wipe: system, data, cache, art/dalvik cache i instalacja romu. Dopiero wtedy dajesz reboot. 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Brendol napisał:

Więc robiłem według tego poradnika i wszystko szło OK, aż do momentu kiedy wgrywałem TWRP. Wgrałem, po wgraniu odrazu dałem reboot i recovery, od tamtego czasu minęło z 10 minut i dalej stoi na logo MI. Pewnie powinienem odrazu wgrać ROM, albo Format data? W każdym razie nie zrobiłem tego, co teraz?

MiFlash nie widzi telefonu, nie mogę wejść w Fastboot. 

EDYCJA

Wszedłem w TWRP kombinacją vol+, vol- i power. Tylko nie mam pojęcia co teraz zrobić żeby znowu nie stanęło na logo? Nie mam wgranego ROMu na pamięć telefonu póki co.

to podłącz do komputera, skopiuj rom do telefonu i dalej jak napisał @Zexon72

Opublikowano
1 godzinę temu, Zexon72 napisał:

A po co robiłeś reboot? Przytrzymaj vol+ i power - telefon powinien odpalić się w twrp. 

Później wipe: system

Nigdy "wipe system", nic to nie daje a jak się jakieś błędy pojawią przy wgrywaniu przez twrp to brak systemu i problemy. A jak już wipe system, to potem trzeba mount system, albo ponownie wgrywać zipa romu. Partycja system sam się nadpisuje. Normalny wipe (factory reset) bez zaznaczania czegokolwiek w advanced wipe. Tylko oczywiście po wgraniu twrp nie można robić reboot-u do systemu, tylko co najwyżej do recovery i od razu wgrać nowy rom.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, FromWP napisał:

Nigdy "wipe system",

Eee tam gusła i zabobony :-P   robiąc wipe system masz pewność, że partycja system i preloader są wyczyszczone - żadnego mount system nie trzeba robić. 

A robiąc wszystko z głową żadnych problemów nie ma:-)

Opublikowano
38 minut temu, Zexon72 napisał:

A robiąc wszystko z głową żadnych problemów nie ma:-)

To nie zależy tylko od głowy, ale również od twrp, a przypadków empirycznych na tym forum można znaleźć sporo. W skrajnych ostatnio Mi5 po wipe system staje się cegłą i tylko po rozebraniu i odpięcie baterii można go przywrócić do życia. Dlatego dla mnie zabobonem jest robienie wipe system.  Nie jest to do niczego potrzebne.

Opublikowano
17 godzin temu, MiD napisał:

to podłącz do komputera, skopiuj rom do telefonu i dalej jak napisał @Zexon72

Nie mogłem nic wgrać do pamięci telefonu będąc w TWRP (a do fastboota wejść nie mogłem), na szczęście miałem przy sobie kartę pamięci i wrzuciłem tam ROM, wsadziłem do Redmi i dalej już dzięki wskazowkom Zexonowi poszło ;)

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, MiD napisał:

@Brendol

opcja mount w TWRP nie działała czy jakiś inny błąd?

Tak szczerze to nie próbowałem :D Nawet nie wiedziałem że taka opcja w TWRP jest, cóż, za dużo doświadczenia w tym nie mam, ale przyda się na przyszłość.

Na szczęście obeszło się bez tego.

• Like 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, padł mi system i zatrzymuje się na ładowaniu systemu. Chcę wgrać Globala, włączam MIflasha, daję na telefonie download, znajduję mi telefon ale wyskakuje takie coś.

101m.jpg

O co chodzi? Może nie mam jakiegoś sterownika czy co? Powoli się poddaje bo brak mi już pomysłów.. Może ktoś z was wie o co może chodzić

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu9236 napisał:

Cześć, padł mi system i zatrzymuje się na ładowaniu systemu. Chcę wgrać Globala, włączam MIflasha, daję na telefonie download, znajduję mi telefon ale wyskakuje takie coś.

O co chodzi? Może nie mam jakiegoś sterownika czy co? Powoli się poddaje bo brak mi już pomysłów.. Może ktoś z was wie o co może chodzić

Przede wszystkim, działalność na Forum zaczynamy od skorzystania z wyszukiwarki. Za kolejny wątek założony bez jej użycia, poleci ostrzeżenie.

Co zaś do meritum. Jak ma Ci się udać, skoro wgrywasz "zwykły"system ? Przez MiFlash wgrywa się ROMy fastboot.

Przeczytaj 30 razy instrukcję, albo naucz się jej na pamięć, bo jesteś pół kroku od uceglenia telefonu:

https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...