Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ze swoim Mi2S. A mianowicie moi rozmówcy mówią że słychać mnie jakbym był pod wodą lub w studni.

Drugi mikrofon mam wyłączony.

Mój obecny rom MIUI v5 4.2.14 PL + MiCore. Na poprzednich wersjach był taki sam problem.

Co może być tego przyczyną? Jak to naprawić?

Opublikowano

Znaczy się masz zaznaczone 'Wyłącz redukcję szumów' ?

Ustawienia -> Dźwięk -> Redukcja szumów podczas rozmowy -> 'Wyłącz redukcję szumów' ?

ps pozdrowienia dla Mamy :)

Opublikowano

Tak.

Żadna wcześniejsza wersja systemu nie pomogła.

W najnowszej wersji, tzn 4.2.21 jest info "Poprawiona jakość nagrywania rozmów (32kb/s i 16kHz)".

Tzn że jak zrobię update to ten problem będzie rozwiązany?

Opublikowano

1. dwa dni temu zmieniłem operatora i jest to samo

2. mam, też pomyślałem że to może przez niego. ale nie zasłania mikrofonu, a jak go zdejmuję to jest to samo

Opublikowano

Sprawdź czy nie masz zapchanego czymś otworu od mikrofonu. Trzy lata pracowałem w serwisie telefonów i wielokrotnie gdy klient się skarżył na mikrofon miał czymś zapaskudzony otwór mikrofonu.

W naszym telefonie aby to dokładniej sprawdzić zdejmij tylną obudowę.

Otwór mikrofonu jest na dole obudowy, obok złącza usb.

Opublikowano
1. dwa dni temu zmieniłem operatora i jest to samo

2. mam, też pomyślałem że to może przez niego. ale nie zasłania mikrofonu, a jak go zdejmuję to jest to samo

Niezaleznie z kim rozmawiasz?

Zainstaluj ROM bez micore.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzięki :D

Zainstalowanie v5 4.2.21 i wyłączenie w tej wersji drugiego mikrofonu pomogło :)

To trochę smutne, że funkcja przewidziana do poprawy jakości rozmów - znacząco ją pogarsza. A jak się gada po chińsku, to jest inaczej?

Opublikowano

Różnicę słychać gdy w tle masz jakieś hałasy. Ta funkcja wycisza dźwięki tła.

Dlatego jak jeden z mikrofonów jest zasłonięty wycisza również głos rozmówcy.

Opublikowano

No tak, testowałem mówienie wprost do jednego lub drugiego mikrofonu i się zdziwiłem, że właśnie w trybie "Włącz redukcję szumów (2 mikrofony)" - w ogóle nie słuchac tego, co się mówi do tylnego mikrofonu. Przy wyłączeniu tej funkcji słuchać wyraźnie, że działają oba mikrofony (oba przenoszą głos rozmówcy, mówienie do każdego z nich z bardzo bliska powoduje, że głos słychać bardzo głośno). Czyli nazwa funkcji - jest jakby nieco myląca. Potestuję jeszcze w warunkach hałasów w tle.

Opublikowano

Właśnie zrobiłem je godzinę temu, na chodniku przy ruchliwej ulicy. Rozmówca nagrywał, potem sam odsłuchałem te nagrania. Dziwne - ale hałasy tła na obu nagraniach są jednakowe (bardzo ciche, nie przeszkadzają). Natomiast w wersji z włączoną "redukcją szumów" mój głos jest dziwnie zmieniony. Nie żeby było trudniej zrozumieć, co mówiłem, ale można mieć kłopot z rozpoznaniem, że to ja - takie specyficzne, dziwne zniekształcenie.

Tak więc mój wniosek - na co dzień będę trzymać tę opcję wyłączoną.

No, ale to był tylko jeden test.

Opublikowano

ciekawe ja tą opcją jeszcze się tak nie bawiłem, właściwie odkąd przeczytałem posta na początku kupna telefonu , że są z nią problemy to jakoś specjalnie się tym nie bawiłem jednak z ciekawości sprawdzę jak to wygląda i sam zrobię w wolnym czasie podobny test.

Opublikowano

Ja zauważyłem że problem z mikrofonem nasila się kiedy rozmawiam "na cwaniaka" (łokcie daleko od ciała, głośnik przy uchu, telefon prostopadle do głowy - no prawie :-P)

s.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...