Hipolek74 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Od jakiegoś tygodnia mam problem z szybkim ładowaniem QC 3.0. Mam Xiaomi Mi5/64GB z MIUI 8 Global ROM Stable 8.1.2 i ładowanie jest bardzo wolne. Mam dwie ładowarki, oryginalną od Xiaomi i Aukey PA-T9. Kable również mam dwa różne, jeden od Xiaomi, drugi BlitzWolf. Bez względu na to, jaką ładowarką ładuje i jakim kablem, na mierniku wskazuje 5.2V i max 1.77A. Cały proces ładowania trwa ponad 2h. Czy ktoś ma podobny problem, czy to jest związane z softem. Wcześniej ładowanie odbywało się przy 6V - 2.56A.
latet Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dnia 1.12.2016 o 20:24, Hipolek74 napisał: Od jakiegoś tygodnia mam problem z szybkim ładowaniem QC 3.0. Mam Xiaomi Mi5/64GB z MIUI 8 Global ROM Stable 8.1.2 i ładowanie jest bardzo wolne. Mam dwie ładowarki, oryginalną od Xiaomi i Aukey PA-T9. Kable również mam dwa różne, jeden od Xiaomi, drugi BlitzWolf. Bez względu na to, jaką ładowarką ładuje i jakim kablem, na mierniku wskazuje 5.2V i max 1.77A. Cały proces ładowania trwa ponad 2h. Czy ktoś ma podobny problem, czy to jest związane z softem. Wcześniej ładowanie odbywało się przy 6V - 2.56A. U mnie różnie z tym ładowaniem bywa. Zwykle leci 6V / 2.5A. Ale np, dziś podłączam (zimny tel., ok. 20% bat.), patrzę na miernik, a tam idzie 5V / 0.3A !!! Kilka razy odłączam, podłączam, ciągle to samo. Za którymś razem jednak "zaskoczyło" i znów szło normalnie 6V / 2.5A. Ten sam kabel, ta sama ładowarka. Natomiast jest naturalnym zjawiskiem, że przy ciepłej baterii oraz pod koniec ładowania telefon zakłada lejek na natężenie prądu i bajpierw spada z 2.5A do ok. 1,7A, a potem jeszcze bardziej i bardziej. W ogóle to mnie rozczarowało, że Mi5 się ładuje prądem o niskim napięciu 6V a dużym amperażu (2.5A), podczas gdy np. starszy Mi4c czy jeszcze starszy MiPad1 potrafi się ładować prądem 9V (z tej samej ładowarki). Sama ładowarka dużo mniej się wtedy nagrzewa, podejrzewam, że i bateria też mniej, choć trudno tak porównać dwa różne modele. Fakt, że 6V / 2.5A to jednak najszybszy wariant (15W), a przy 9V jest 1.5A, więc ~13.5W.
Hipolek74 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2016 Na początku po kupnie Mi5 tak właśnie mój się ładował czyli 6V i 2,5A. Od jakiegoś czasu ok 2 tyg. ładuje się max 5V i 1,77A, a potem spada im bardziej jest naładowana bateria. Gdzie tu do ładowania ok 80% w 30 min, to jakaś bajka... Mam podejrzenie, że to własnie po aktualizacji softu do MIUI 8.1.2 stable tak się porobiło z tym ładowaniem...
latet Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 30 minut temu, Hipolek74 napisał: Na początku po kupnie Mi5 tak właśnie mój się ładował czyli 6V i 2,5A. Od jakiegoś czasu ok 2 tyg. ładuje się max 5V i 1,77A, a potem spada im bardziej jest naładowana bateria. Gdzie tu do ładowania ok 80% w 30 min, to jakaś bajka... Mam podejrzenie, że to własnie po aktualizacji softu do MIUI 8.1.2 stable tak się porobiło z tym ładowaniem... A może to kwestia starzenia się baterii?
sp4ubw Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Niekoniecznie, u mnie od początku jest 5V i 1.7A i tak jest od zawsze. Nie przeszkadza mi to zupełnie.
Rekomendowane odpowiedzi